Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Je prva dama IT sveta preveč zbližala zasebno in poslovno?

Sheryl Sandberg, ki sicer odhaja iz Mete, je tarča notranje preiskave o domnevnem izkoriščanju korporativnih virov za lastne interese.
52-letna milijarderka, ki velja za eno najvplivnejših žensk v svetu IT in veliko zagovornico ženskih pravic, ima po navedbah Forbesa pod palcem 1,6 milijarde dolarjev. FOTO: Meta
52-letna milijarderka, ki velja za eno najvplivnejših žensk v svetu IT in veliko zagovornico ženskih pravic, ima po navedbah Forbesa pod palcem 1,6 milijarde dolarjev. FOTO: Meta
20. 6. 2022 | 12:00
4:10

Facebookovi (zdaj Metini) odvetniki naj bi po navedbah Wall Street Journala najmanj od lanske jeseni preiskovali Sheryl Sandberg – zanimalo naj bi jih, ali je izkoriščala Metine vire, tako finančne kot človeške, za uresničevanje osebnih interesov in v podporo lastnim projektom.

Kot je znano, je Sandbergova konec junija oznanila svoj odhod s položaja izvršne direktorice operative, ker da naj bi se želela posvetiti svoji dobrodelni fundaciji in nasploh delu v filantropiji, predvsem v boju proti poskusom konservativnega dela vrhovnega sodišča ZDA, da bi omejili pravico do splava.

52-letna milijarderka, ki velja za eno najvplivnejših žensk v svetu IT in veliko zagovornico ženskih pravic, ima po navedbah Forbesa pod palcem 1,6 milijarde dolarjev. Njena osnovna plača je znašala 875.000 dolarjev, prejemala pa je še bonus v višini več kot 900.000 dolarjev ter nagrado v obliki delnic v višini 19,7 milijona dolarjev.

Facebooku se je pridružila že kmalu po njegovi ustanovitvi. V 14 letih, kolikor je bila desna roka Marka Zuckerberga, je podjetje zraslo v enega največjih tehnoloških gigantov in prevzelo med drugim Instagram in WhatsApp ter se preimenovalo v Meto. Je tudi avtorica dveh knjižnih uspešnic, Lean In, kjer obravnava vprašanja žensk v sodobnem poslovnem svetu, ter Plan B, kjer raziskuje, kako se optimalno spopadati z izzivi in v tem najti veselje.

Sheryl Sandberg naj bi zaposlene izkoriščala za delo v svoji dobrodelni organizaciji. FOTO: Meta
Sheryl Sandberg naj bi zaposlene izkoriščala za delo v svoji dobrodelni organizaciji. FOTO: Meta

Interne preiskovalce njenega nekdanjega delodajalca naj bi predvsem zanimalo, kako so ji Metini zaposleni pomagali pri delu v njeni dobrodelni fundaciji ter pri pisanju, izdajanju in promociji zadnje knjige. Poleg tega, tako pravijo viri, ki naj bi bili blizu zaposlenim v podjetju, naj bi Metino osebje intenzivno pomagalo tudi pri organiziranju njene prihajajoče poroke s Tomom Bernthalom. Špekulira se, da naj bi bil njen nepričakovani odhod iz vodstva lahko povezan z ugotovitvami v preiskavi.

Tako Facebook kot Sandbergova sta sicer zanikala, da bi imela notranja preiskava kaj opraviti z njeno odločitvijo, da zapusti Facebook in se posveti aktivizmu. Poudarili so tudi, da bo ostala članica upravnega odbora njegove matične družbe Meta Platforms. WSJ v prispevku navaja, da sicer ni nič neobičajnega, da višje vodstvo Facebooka uporablja sredstva podjetja za uresničevanje potreb v zasebnem življenju.

image_alt
Nevidne

Sandbergova je v preteklosti že bila na tnalu notranje preiskave, in tudi takrat je o tej poročal WSJ. Sandbergova naj bi svoj vpliv, ki ga je imela kot COO v Meti, uporabila za to, da je preprečila, da bi tabloidni britanski časopis Daily Mail objavil zgodbo o tem, kako je leta 2014 dobila prepoved približevanja nekdanjemu partnerju Bobbyju Koticku, izvršnemu direktorju podjetja Activision Blizzard. Sandbergova naj bi za storitve izboljševanja javne podobe v nekem obdobju plačevala 30.000 dolarjev na mesec.

Slaba publiciteta pa se v letu, ko je napovedala svoj odhod, ne neha. Po navedbah tujih medijev naj bi se fundacija Sheryl Sandberg & Dave Goldberg, ki jo je ustanovila v spomin svojega tragično preminulega moža leta 2015 in pod katero je združila tudi fundacijo Lean In, spopadala s kritikami o slabem ravnanju z zaposlenimi. Kritizirale so jo tudi nekatere feministične skupine, ker da ni na ustrezen način podprla pravic žensk.

Sorodni članki

Premium
Miha Škerlavaj doktor poslovnih ved, profesor vodenja in organizacijskega vedenja

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine