Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Inštituti: Gospodarska rast v evrodeželi bo do 2020 ostala nizka

Industrijska proizvodnja v 19 državah z evrom naj bi se v tretjem četrtletju skrčila za 0,6 odstotka, inflacija pa bo pod ciljem ECB, napovedujejo analitiki iz Münchna, Züricha in Rima.
Trgovinske negotovosti in šibka industrijska proizvodnja slabšajo napovedi v državah z evrom. Foto Tobias Schwarz AFP
Trgovinske negotovosti in šibka industrijska proizvodnja slabšajo napovedi v državah z evrom. Foto Tobias Schwarz AFP
1. 10. 2019 | 11:20
1. 10. 2019 | 11:52
2:57
Ljubljana – Gospodarska rast v evrskem območju bo do začetka leta 2020 ostala šibka, skupaj napovedujejo ekonomski inštituti Ifo iz Münchna, KOF iz Züricha in Istat iz Rima. Po njihovih pričakovanjih se bo gospodarstvo v 19 državah z evrom v tretjem četrtletju povečalo za pičlih 0,2 odstotka, v naslednjih dveh četrtletjih pa za 0,3 odstotka, kar je manj od 0,4 odstotka, kot je bila rast v prvem četrtletju letos. 

Upočasnitev rasti je predvsem posledica razmer v industrijski proizvodnji, ki se je v tretjem četrtletju skrčila za 0,6 odstotka, ugotavljajo inštituti, ki sicer evrski industriji za prihodnji dve četrtletji napovedujejo rahlo okrevanje in šibko 0,2-, oziroma 0,3-odstotno rast. Glavni dejavnik rasti v evroobmočju naj bi ostala zasebna potrošnja, podprta s še vedno ugodnimi razmerami na trgu dela.


Inflacija pod ciljem ECB


Inflacija v evrskem območju naj bi kljub zadnjim spodbujevalnim ukrepom Evropske centralne banke ostala nizka: v tretjem četrtletju naj bi bla enoodstotna, v prihodnjih dveh četrtletjih pa naj bi se zvišala na 1,1 oziroma 1,4 odstotka. Taka rast cen je pod ciljem ECB, ki predvideva inflacijo, ki je blizu, a pod dvema odstotkoma.

Inštituti kot največje tveganje za svoje napovedi izpostavljajo trgovinske vojne, brexit in vojaške napade na naftno industrijo in inštalacije. Morebitne negativne posledice za svetovno trgovino bi lahko prizadele predvsem rast v Nemčiji in s tem vplivale na druge dele evrskega območja.


Eurostat: Septembra le 0,9-odstotna inflacija


Letna stopnja inflacije v evrskem območju je septembra znašala 0,9 odstotka, kar je za desetinko odstotne točke manj kot v avgustu, kažejo prvi podatki evropskega statističnega organa Eurostata. Tolikšna je bila po prvi oceni tudi rast cen v največji evrski državi Nemčiji.

Najvišjo letno rast cen so sicer pretekli mesec zabeležili na Slovaškem (3,1 odstotka), Nizozemskem (2,7 ) in Latviji (2,3), v Sloveniji pa so se cene, merjene s harmoniziranim indeksom cen življenskih potrebščin, zvišale za 1,7 odstotka. Na drugi strani so na Cipru in Portugalskem imeli opravka z deflacijo, saj so se cene na letni ravni celo nekaj znižale. 

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine