Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Inflacija se je na letni ravni znižala na 0,6 odstotka

Storitve so se medletno v povprečju podražile za 3,9 odstotka, blago se je za odstotek pocenilo. Ne mesečni ravni cene ostajajo nespremenjene.
Na letni ravni so k višji inflaciji prispevale cene storitev, blago pa se je v povprečju pocenilo, ugotavlja Surs. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na letni ravni so k višji inflaciji prispevale cene storitev, blago pa se je v povprečju pocenilo, ugotavlja Surs. FOTO: Voranc Vogel/Delo
30. 9. 2024 | 10:48
30. 9. 2024 | 10:57
1:45

Letna rast cen se še vedno umirja. Življenjske potrebščine so bile tako septembra za 0,6 odstotka dražje kot pred enim letom, v primerjavi z avgustom pa so cene v povprečju ostale nespremenjene, ugotavlja državni statistični urad (Surs).

Storitve so se medletno v povprečju podražile za 3,9 odstotka, blago pa se je za odstotek pocenilo. Cene trajnega blaga in blaga dnevne uporabe so upadle za 1,3 odstotka oz. 1,1 odstotka, medtem ko so cene poltrajnega blaga zrasle za desetinko odstotka.

K letni inflaciji so največ, 0,4 odstotne točke, prispevale za 3,9 odstotka višje cene v skupini rekreacija in kultura. S po 0,3 odstotne točke so sledile podražitve alkoholnih pijač in tobaka (cene višje za 4,9 odstotka), izdelkov in storitev v zdravstvu (za 4,7 odstotka), v restavracijah in hotelih (za 4,2 odstotka) ter pri hrani in brezalkoholnih pijačah (za 1,5 odstotka).

Po drugi strani so letno inflacijo za eno odstotno točko ublažile nižje cene izdelkov in storitev iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo, ki so se znižale za 6,1 odstotka, so izračunali na Sursu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine