Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Igor Lah jih ne bo prodal in tudi na Poljsko ne gre

Hrastniški steklarji Lastnik je prodajo ustavil, namesto v tujo pa bo vlagal v domačo tovarno.
Proizvodnja v Steklarni Hrastnik. FOTO: Jure Eržen/Delo
Proizvodnja v Steklarni Hrastnik. FOTO: Jure Eržen/Delo
14. 11. 2018 | 12:40
14. 11. 2018 | 17:41
4:11
Hrastnik – Steklarna Hrastnik bo leto končala s 60 milijoni evrov prihodkov in 8,7 milijona evrov dobička pred davki, kar glede na 2017 pomeni 4-odstotno rast prihodkov in 13-odstotno rast dobička. Lastnik Igor Lah, ki ponovno »verjame v njen dolgoročni potencial in v slovensko poslovno okolje«, je prodajo ustavil, pa tudi tovarne na Poljskem ne bo gradil.

Iz Steklarne Hrastnik (SH) v minulih tednih prihajajo zelo nasprotujoče si informacije. Neuradno je slišati, da so potencialni tuji strateški investitorji tisti, ki so se naveličali čakanja na dokončno odločitev lastnika, kaj želi s Steklarno. Lah pa naj bi »tehtal« zaradi cene oziroma ker za SH ne bi mogel iztržiti toliko, kolikor so znašale cenitve. Na mizi naj bi sicer imel konkretno ponudbo, pa jo je zavrnil.

 


Širitev na Poljsko ustavljena


»Širitev na Poljsko smo ustavili, ker se nam zdi smotrno izvesti širitev v Sloveniji. Visokokakovostna delovna mesta ustvarjamo v Hrastniku, dodatno nadgrajujemo steklarsko znanje naših zaposlenih in smo tako konkurenčni zaposlovalec tudi v luči krize trga dela, s katero se sooča in se bo tudi v prihodnje soočala Evropa. Ta odločitev nam omogoča tudi proizvodnjo visokokakovostnih steklenic, ker je specifično znanje za to doma v Hrastniku,« so razloge za opustitev poljskega projekta še pojasnili v SH. Pri strateških projektih na področju dekoriranja so sodelovanje s poljskim partnerjem, podjetjem DekorGlass, obdržali.


SH prešla v last švicarskega holdinga


Vodstvo SH in Igor Lah v vlogi predsednika izvršnega odbora v Steklarninem holdingu Global Glass s sedežem v Švici v današnjem sporočilu javnosti trdita drugače: da »kljub odličnim ponudbam tujih strateških investitorjev« podjetja ne prodajo in da bodo nadaljnji razvoj podjetje ter delovna mesta z visoko dodano vrednostjo raje vlagali »doma, v Hrastniku«. Nadzorniki so že odobrili pripravo projektne dokumentacije za dodatno širitev zmogljivosti na hrastniški lokaciji v višini 45 milijonov evrov. To pa naj bi bilo ravno toliko, kolikor bi SH vlagala v poljsko tovarno. Na švicarski holding je Lah novembra prenesel tudi lastništvo SH.


Vlaganja v domačo lokacijo imajo prednost


»Trenutno smo v inženiring fazi oziroma v fazi načrtovanja nove peči. Vrednost celotne investicije skupaj s zagonom novih proizvodnih kapacitet bo znašala okoli 45 milijonov evrov, s tem bomo ustvarili visoko kakovostna delovna mesta za naše zaposlene in omogočili hitrejši odziv na zahteve trga,« dodaja Peter Čas, generalni direktor SH, ki verjame, kot poudarja, v njeno dolgoročno vizijo.

Generalni direktor steklarne Hrastnik Peter Čas. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Generalni direktor steklarne Hrastnik Peter Čas. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Novo »pametno tovarno« bo SH zaključila v naslednjih petih letih, predvidoma do leta 2022. Projektna faza bo trajala leto in pol in bo vključevala pripravo projektne dokumentacije in pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj. V letih, ko bo investicija potekala, Igor Lah ne načrtuje oziroma ne pričakuje izplačila dividend, je zagotovil za Delo. V okviru investicije bodo postavili dodatno peč z zmogljivostjo 150 ton stekla na dan in celoten proizvodni obrat, ki bo vključeval novo zmesarno, proizvodnjo steklenic (vroči del) in avtomatsko kontrolo kakovosti in embaliranje izdelkov (hladni del), razširitev lastnega obrata za dekoracijo, nove skladiščne prostore ter ostalo potrebno infrastrukturo. V novi proizvodni enoti bodo proizvajali embalažni program najvišje kakovosti, po katerem so tudi svetovno priznani in na katerem dosegajo višjo dodano vrednost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine