Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Prekinitev tranzita ruskega plina prek Ukrajine bi povzročila volatilnost cen

Geoplin opozarja na posledice prekinitve dobave plina. Ukrajina je že prej napovedala, da pogodbe o tranzitu ne bo podaljšala.
Geoplin je na podlagi pred kratkim podpisanega memoranduma o sodelovanju prejšnji teden sklenil tudi prvi posel za dobavo zemeljskega plina z azerbajdžanskim energetskim velikanom Socar. V Geoplinu so posel označili za prvi korak k potencialnemu dolgoročnejšemu sodelovanju. FOTO: Matej Družnik/Delo
Geoplin je na podlagi pred kratkim podpisanega memoranduma o sodelovanju prejšnji teden sklenil tudi prvi posel za dobavo zemeljskega plina z azerbajdžanskim energetskim velikanom Socar. V Geoplinu so posel označili za prvi korak k potencialnemu dolgoročnejšemu sodelovanju. FOTO: Matej Družnik/Delo
STA
9. 8. 2024 | 12:12
9. 8. 2024 | 16:27
2:59

Ukrajinska stran že dalj časa ponavlja, da pogodbe o tranzitu ruskega plina prek Ukrajine, ki poteče konec letošnjega leta, nima namena podaljšati, bo pa morebitnim evropskim interesentom pomagala pri prevzemu ruskega plina na ukrajinsko-ruski meji in tranzitu v Evropo. Če se zgodi prekinitev tranzita, bo Evropa morala trenutne količine ustrezno nadomestiti, predvidoma s severa in juga.

image_alt
Zelenski: Ukrajinska vojska zna presenetiti

»Obe spremembi bosta najverjetneje močneje vplivali na cenovno volatilnost manj likvidnih trgovalnih točk, predvsem avstrijskega VTP, navkljub dejstvu, da Avstrija sicer pospešeno spreminja strukturo svojih dobavnih virov. Trenutne vojaške operacije v bližini ukrajinske vstopne točke Sudža bi v primeru eskalacije in posledično motenj v transportu prek omenjene točke opisani učinek prinesle nekaj mesecev prej,« so navedli pri največjem slovenskem veletrgovcu s plinom.

Prek omenjene avstrijske točke - gre za veliko plinsko vozlišče Baumgarten na vzhodu države - plin prejema tudi Slovenija. Iz Avstrije je po podatkih Agencije za energijo lani prejela 68,3 odstotka vsega uvoženega plina. Po oceni agencije je bil delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije lani še zmeraj prevladujoč.

image_alt
Poziv, naj EU poskrbi za nadaljevanje dobav prek Ukrajine

Slovenija sicer plin dobiva iz različnih virov, lani pa je oskrbo poleg uvoza iz Avstrije zagotavljala predvsem z uvozom iz Alžirije. Od tam je prek Italije po podatkih Agencije za energijo priteklo 28,3 odstotka vsega uvoženega plina.

image_alt
(KOMENTAR) Zelenski še ni izdal svojega recepta

Geoplin je na podlagi nedavno podpisanega memoranduma o sodelovanju prejšnji teden sklenil tudi prvi posel za dobavo zemeljskega plina z azerbajdžanskim energetskim velikanom Socar. V Geoplinu so posel označili za prvi korak k potencialnemu dolgoročnejšemu sodelovanju.

image_alt
Geoplin sklenil prvi posel z azerbajdžanskim Socarjem

Rusija je sicer že pred časom napovedala, da bo v primeru, če Ukrajina pogodbe o tranzitu ruskega plina prek svojega ozemlja ne bo podaljšala, našla alternativne dobavne poti. Med drugim omenja pošiljke v obliki utekočinjenega plina.

Ukrajinska vojska je operacije v ruski regiji Kursk, kamor sodi tudi Sudža, začela v torek. Plinovod, katerega del je operativna točka v Sudži, je po poročanju tujih tiskovnih agencij lani v Evropo prenesel okoli 14,65 milijarde kubičnih metrov plina.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine