Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

ECB pričakovano znižala obrestne mere

Glavni vzrok za prelomno odločitev evrske denarne oblasti je znižanje inflacije, a bitka z njo še ni končana. Oktobrska seja sveta ECB bo v Sloveniji.
FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
6. 6. 2024 | 14:22
6. 6. 2024 | 17:02
4:08

Svet Evropske centralne banke (ECB) je pričakovano znižal ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke. »Na podlagi najnovejše ocene inflacijskih obetov, dinamike osnovne inflacije in intenzivnosti transmisije denarne politike je zdaj primerno, da omilimo stopnjo restriktivnosti denarne politike, potem ko smo devet mesecev ohranjali obrestne mere nespremenjene,« so zapisali na spletni strani.

Evrska denarna oblast je tako pohitela in prva med vodilnimi svetovnimi centralnimi bankami znižala obrestne mere, ki jih je prej v boju z rekordno inflacijo kar desetkrat zapored zvišala. Hkrati pa je predsednica ECB Christine Lagarde na novinarski konferenci pojasnila, da bodo v prihodnje ukrepali na podlagi podatkov in hkrati ni dala nobenega namiga, kako bi ECB lahko ukrepala na prihodnji, julijski seji. 

 V svetu ECB ugotavljajo, da se je »od septembra 2023 inflacija znižala za več kot 2,5 odstotne točke, inflacijski obeti pa so se izrazito izboljšali. Umirila se je tudi osnovna inflacija, s čimer so se okrepili znaki, da so cenovni pritiski oslabili, zmanjšala pa so se tudi kratkoročna in dolgoročna inflacijska pričakovanja. Denarna politika je ohranjala restriktivne pogoje financiranja. To je z zaviranjem povpraševanja in dobro zasidranimi inflacijskimi pričakovanji pomembno prispevalo k zniževanju inflacije.«

Z današnjo odločitvijo se bo obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja znižala na 4,25 odstotka, za odprto ponudbo mejnega posojila na 4,50 odstotka, za odprto ponudbo mejnega depozita pa na 3,75 odstotka. Nove obrestne mere bodo začele veljati 12. junija.

Obenem domači cenovni pritiski kljub napredku v zadnjih četrtletjih ostajajo močni, saj je rast plač povišana, inflacija pa bo verjetno ostala nad ciljno ravnijo tudi precejšen del naslednjega leta, poudarjajo v ECB. Zadnje projekcije strokovnjakov Eurosistema glede skupne in osnovne inflacije za leti 2024 in 2025 so bile popravljene navzgor v primerjavi z marčnimi projekcijami. Strokovnjaki sedaj napovedujejo, da bo skupna inflacija v povprečju znašala 2,5 odstotka v letu 2024, 2,2 v 2025 in 1,9 odstotka v letu 2026. Inflacija brez energentov in hrane bo po projekcijah v povprečju znašala 2,8 odstotka v 2024, 2,2 v 2025 in 2,0 odstotka v letu 2026. Gospodarska rast se bo po pričakovanjih okrepila na 0,9 odstotka v letu 2024, 1,4 odstotka v letu 2025 in 1,6 odstotka v letu 2026.

Oktobrska seja ECB v Sloveniji

Prva monetarna seja ECB je sicer proti koncu julija, nato sledi septembrska, kjer bodo na mizi novi gospodarski podatki in napovedi. Nato pa bo svet ECB oktobra zasedal v Sloveniji, predvidena je tudi novinarska konferenca predsednice Christine Lagarde, sredi decembra pa bo še zadnje srečanje evrske denarne oblasti, kjer bodo ponovno odločali o obrestnih merah.

 

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine