Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Dobiček Petrola v prvem polletju zaradi regulacije nižji za 54 milijonov evrov

Na energetsko družbo vpliva regulacija pogonskih goriv v Sloveniji in na Hrvaškem, v prihodnje tudi elektrike in plina.
Petrol je v času regulacije gorivo prodajal z izgubo, prodaja pa je bila večja kot sicer. FOTO: Blaž Samec/Delo
Petrol je v času regulacije gorivo prodajal z izgubo, prodaja pa je bila večja kot sicer. FOTO: Blaž Samec/Delo
21. 6. 2022 | 10:59
21. 6. 2022 | 12:31
3:39

Čisti dobiček skupine Petrol bo v prvi polovici leta zaradi dosedanje in nove regulacije cen pogonskih goriv v Sloveniji in na Hrvaškem letos nižji za 54 milijonov. Petrol bo pripravil rebalans plana poslovanja za letos.

Nadzorni svet družbe Petrola se je na izredni seji seznanil s poročilom uprave o vplivu regulacije cen pogonskih goriv na poslovanje skupine Petrol. Uprava ocenjuje, da bo v prvi polovici leta 2022 kosmati poslovni izid skupine energetske družbe v primerjavi s planom nižji za 53 milijonov evrov in EBITDA za 79 milijonov evrov.

Nadzorni svet je na tej podlagi naložil upravi, naj v najkrajšem možnem času izvede vse potrebne aktivnosti za povrnitev nastale škode, ki je posledica nesorazmernega ukrepa regulacije maloprodajnih cen naftnih derivatov, so iz družbe sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V zadnjih dneh je goriva marsikje zmanjkovala. FOTO: Leon Vidic/Delo
V zadnjih dneh je goriva marsikje zmanjkovala. FOTO: Leon Vidic/Delo

Gorivo prodajali z izgubo

Petrol je sicer v prvem četrtletju ustvaril 32,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 17 odstotkov več kot isto četrtletje lani. Za celo leto so napovedali 158,3 milijona evrov čistega dobička, a kot so napovedali v zadnji objavi, bodo letne načrte spremenili.

V Petrolu so opozorili, da je količinska prodaja pogonskih goriv v Sloveniji zaradi bistveno nižjih cen kot v sosednjih državah presegala planirano prodajo, a so gorivo prodajali pod nabavnimi stroški in torej z izgubo. Zato jim načrtovanih poslovnih rezultatov v letu 2022 ne bo uspelo doseči.

image_alt
Znano je, za koliko se bo podražilo gorivo

Petrol je na državo že naslovil 51,3 milijona evrov težak zahtevek za povračilo škode med sredino marca in koncem aprila: »Uprava družbe Petrol pričakuje, da bo država to svojo obveznost izpolnila v celoti v najkrajšem možnem času. Primerljiva gospodarska škoda in izguba dobička nastajata tudi v obdobju od 11. maja naprej do uveljavitve aktualne Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov v Sloveniji, za kar bo družba Petrol zahtevek na vlado naslovila takoj, ko bo škoda izračunljiva.«

Gospodarski minister Matjaž Han je v ponedeljek dejal, da bodo zahtevke trgovcev zavrnili, ker nimajo podatkov, na podlagi česa so nam dali zahtevke: »Začeli se bomo pogovarjati, kako in ali bomo vračali stroške za nazaj. A potrebovali bomo iskrene, transparentne in jasne podatke.«

Od torka na poslovanje Petrola vpliva omejitev najvišjih marž v Sloveniji ter od ponedeljka regulacija cen goriv na hrvaških črpalkah zunaj avtocest, ki po podatkih Petrola ne zadošča za pokritje stroškov. V nadaljevanju leta bo na poslovne rezultate vplivala tudi regulacija prodajnih cen električne energije in zemeljskega plina, ki jo napoveduje vlada.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine