Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Janša: O uspešnosti spopada z epidemijo bomo govorili, ko bo ta mimo

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar
M. P. V., Ka. M., Mirt Bezlaj, STA
16. 11. 2020 | 07:00
16. 11. 2020 | 22:58
41:48


22.51 Von der Leyenova: Od torka Sloveniji 200 milijonov evrov v okviru programa Sure

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je za Televizijo Slovenija napovedala, da bo Sloveniji od torka na voljo 200 milijonov evrov za črpanje iz sheme Sure. Skupaj je Sloveniji namenjena sicer milijarda evrov, tako bodo sledili še nadaljnji obroki. Kot je dejala, želijo s programom Sure predvsem pomagati slovenskim delojemalcem in podjetjem. »Podjetja v tej hudi krizi težko ohranjajo zaposlene. Mi jim sporočamo, naj ne odpuščajo, čeprav dela ni dovolj. S programom Sure jim pomagamo pri izplačevanju plač, da bo strokovno znanje ostalo v podjetjih. Ko se bo gospodarstvo znova zagnalo, ga bodo potrebovala, da bodo lahko sprejemala naročila in bodo prva na trgu,« je povedala za Televizijo Slovenija.

20.19 V Franciji nov vrh števila hospitaliziranih

Francoski zdravstveni organi so sporočili, da se je število hospitalizacij pacientev s koronavirusom povečalo za 416, s čimer je doseglo nov vrh pri 33.497 pacientih. Število umrlih se je povečalo za 506 na 45.054. V zadnjih 24 urah je bilo potrjenih prek 9406 novih primerov obolelih za covidom-19, v nedeljo pa jih je bilo 27.228, poroča Reuters.
 
19.42 Nemčija odločitev o zaostritvi ukrepov prestavila na 25. november 

Nemški zvezni in deželni voditelji so se dogovorili o prestavitvi odločitve o dodatnih omejitvenih ukrepih za upočasnitev drugega vala epidemije koronavirusa na 25. november, je po poročanju Reutersa dejala nemška zvezna kanclerka Angela Merkel. Merklova je povedala, da večina voditeljev noče novih omejitev pred naslednjim tednom. Kot je dodala, je bila sama naklonjena temu, da bi nove ukrepe za omejevanje stikov »uvedli že danes, vendar za to ni bilo dosežene večine«. Delna ustavitev javnega življenja v Nemčiji, ki je bila uveljavljena v začetku novembra, je zaustavila eksponentno rast števila okužb s covidom-19, vendar se morajo številke še bolj zmanjšati, je dejala Merklova. »Omejitve stikov so recept za uspeh. Potrebujemo jih še več.«

19.13 Češka vlada namerava podaljšati izredno stanje

Češka vlada namerava podaljšati izredno stanje zaradi epidemije novega koronavirusa v državi vse do božičnih praznikov, je napovedal minister za zdravje Jan Blatny po današnji seji vlade v Pragi. Odločitev o podaljšanju izrednih razmer mora sicer sprejeti češki parlament, to pa naj bi se zgodilo do petka, ko se izteče sedanji ukrep. Češka je med najhuje prizadetimi državami v Evropi s covidom-19. S 1106 okuženimi na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh je v samem vrhu na lestvici članic EU, kažejo podatki Evropskega centra za nadzor bolezni. Na Češkem so izredno stanje zaradi covida-19 uvedli v začetku oktobra. Vlada v Pragi je sicer danes še dodatno zaostrila ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje novega koronavirusa. Tako so odločili, da bo poslej v trgovinah lahko le ena oseba na 15 kvadratnih metrih površine, da bi tako zmanjšali potencialne stike med ljudmi. A po drugi strani združenja malih trgovcev opozarjajo, da bo to še podaljšalo vrste zunaj pred trgovinami. 

18.35 Janša: Zaključke o uspešnosti spopada z epidemijo bomo delali, ko bo ta mimo 

V Sloveniji smo trenutno »sredi epidemije, ki je zelo resna«, zato ni smiselno že zdaj delati zaključkov, »kdo je bil bolj ali manj uspešen,« je v državnem zboru dejal premier Janez Janša. Ocenil je, da je položaj resen. »Imamo pozitivne obete glede cepiva, kar pa ne pomeni, da bo na voljo pravočasno, da se prepreči tretji val.«

Premier Janša je namreč v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja, pri čemer se je soočal z očitki opozicijskih poslancev, da vlada v spopadanju z novim koronavirusom ni uspešna. Zagotovil je, da bomo drugi val epidemije zajezili, da pa je pri tem potrebnega tudi več sodelovanja vseh, ne samo kritiziranje. »Delamo veliko in delamo tudi napake, a na drugi strani ne vidim drugega kot kritike. Karkoli je vlada naredila, je bilo kritizirano. Če ni naredila, je bilo tudi kritizirano,« je dejal v odgovoru na vprašanje Franca Trčka (SD). Tega je namreč zanimalo, kako se vlada spopadla z drugim valom epidemije, pri čemer je ocenil, da je vlada padla na izpitu.

Na vprašanje o pripravljenosti na drugi val epidemije je odgovarjal tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar. Poslanca LMŠ Jožeta Lenarta je zanimalo, zakaj ministrstvo že med poletjem ni poskrbelo za dovolj potrebnega medicinskega kadra v bolnišnicah, ki se v drugem valu epidemije srečujejo s kadrovskimi težavami. Minister je odgovoril, da so rešitve za kadrovske težave, ki so v zdravstvu prisotne že dlje, intenzivno iskali tudi med poletjem. »Je pa treba vedeti, da specializiranega medicinskega osebja z znanjem, kot ga potrebujejo, v nekaj mesecih ne moreš dobiti, ker izobraževanje na področju zdravstva traja dolgo,« je dejal. »Dejstvo je tudi, da tako izrazitega in močnega drugega vala ni pričakovala praktično nobena država. Dodaten faktor, ki je zadevo močno poslabšal, je število okuženih med samimi zdravstvenimi delavci,« je dodal.

Dodaten kader so po Gantarjevih besedah skušali zagotoviti tako, da so omogočali dodatna usposabljanja in izobraževanja. Z odredbo so zagotovili, da se lahko mladi zdravniki specializanti pripravniki na področju zdravstvene nege vključijo v delo v matičnih ustanovah oziroma v bolnišnicah. V petem protikoronskem paketu so zagotovili tudi zakonsko osnovo za prerazporejanje zdravstvenih delavcev ter z odredbo zaposlenim v zdravstvu omejili nekatere pravice iz delovnega razmerja v času, ko gre za koriščenje ur in dopustov v času največje epidemije. 

18.32 Po testiranju vseh zaposlenih v Mahle Electric Drives Bovec nove okužbe

V družbi Mahle Electric Drives Bovec so na testiranje na novi koronavorus v petek povabili vse, tudi zaposlene, ki so bili na dopustu. Okužbo so potrdili pri 29 zaposlenih, ki so jim odredili karanteno, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko. Okužbo so sredi prejšnjega tedna potrdili že pri 22 od 270 zaposlenih. Sicer pa številni zaposleni s pozitivnimi izvidi niso imeli nikakršnih bolezenskih znakov. Ob koncu tedna so izvedli tudi dezinfekcijo vseh prostorov v bovškem podjetju. Uvedli so preventivne ukrepe za zmanjševanje tveganja za širitev okužb. Uporaba zaščitnih sredstev je obvezna, ob prihodu na delo zaposlenim merijo temperaturo.

17.58 Ob novem uspešnem cepivu proti covidu-19 svarila, da to ne bo dovolj

Svetovno javnost je danes razveselila vest o še enem uspešnem cepivu proti covidu-19. Ameriško podjetje Moderna je sporočilo, da je njegovo cepivo 94,5-odstotno učinkovito. V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) svarijo, da samo cepivo ne bo dovolj za zaustavitev pandemije covida-19. Dopolnilo bo le ostala sredstva za boj proti pandemiji, ki jih imamo na voljo, ne bo pa jih nadomestilo, je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

17.17 Prevaljska občina: žarišče je v Domu starejših na Fari

Med vsemi koroškimi občinami so v nedeljo največ primerov okužbe z novim koronavirusom potrdili v prevaljski, skupno 18. Trenutno je v občini Prevalje 67 aktivnih okužb. Žarišče okužb je Dom starejših na Fari, kjer imajo trenutno 28 okuženih stanovalcev v rdeči coni doma. Ker se število okuženih stanovalcev doma spreminja oziroma narašča, so se v domu odločili, da bodo rdečo cono razširili še v domsko dvorano Brinjevko. Medtem se stanje izboljšuje v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov, kjer so ponovno večje testiranje izvedli v soboto, pri tem pa niso potrdili nobene nove okužbe med stanovalci.

Iz regijske bolnišnice v Slovenj Gradcu so sporočili, da na oddelku za bolnike s covidom-19 zdravijo 57 bolnikov. Zaradi okužb je trenutno odsotnih 33 zaposlenih v bolnišnici.

16.30 V ljubljanskem UKC bodo pripravili do 300 dodatnih postelj

V novih prostorih diagnostično-terapevtskega servisa (DTS), kamor so prve bolnike s covidom-19 začeli sprejemati pred tednom dni, je trenutno 23 bolnikov. Po besedah vodje tega oddelka Uroša Tominca so bolniki v eni od šestih con, kjer je na razpolago 27 postelj. V teh dneh bodo začeli sprejemati bolnike še v eni coni z dodatnimi 27 posteljami. Zaenkrat delujejo kot navadni oddelek, po Tominčevih besedah pa načrtujejo tudi t. i. enoto step down, kamor bi lahko premeščali bolnike iz intenzivnih neg, ki jih še ne morejo sprejeti na navadnih oddelkih.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je v izjavi, ki so jo posredovali iz UKC, pojasnil, da dela potekajo intenzivno. V dobrih dveh tednih bodo pripravili 150 postelj oziroma 300, če bi jih toliko potrebovali.

16.10 Na Švedskem bo zbiranje omejeno na osem oseb

Švedska je zaradi velikega porasta števila novih okužb z novim koronavirusom prvič sprejela odločitev o omejitvi javnega zbiranja na osem ljudi. Omejitev zbiranja, ki je bila do zdaj glede na vrsto dogodka omejena na od 50 do 300 ljudi, bo od 24. novembra omejena na osem, je sporočil švedski premier Stefan Löfven. Podobno kot spomladi Švedska trenutno beleži največ novih okužb med skandinavskimi državami. V zadnjih dveh tednih so na 100.000 prebivalcev po navedbah dpa potrdili 430 novih okužb.

Britanski predsednik vlade Boris Johnson. FOTO: Niklas Halle'n/AFP
Britanski predsednik vlade Boris Johnson. FOTO: Niklas Halle'n/AFP


15.47 Spar, Hofer in Lidl v Avstriji zaradi novih omejitev ne želijo krčiti ponudbe

Trgovci Spar, Hofer in Lidl, ki tako kot v Sloveniji ključno vlogo igrajo tudi na avstrijskem trgu, ne želijo krčiti svoje neživilske ponudbe, kar jim narekujejo novi vladni ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Ti bodo začeli veljati v torek. Omenjeni trgovci napovedujejo, da odloku ne želijo slediti. Billa, ki je v lasti nemškega trgovskega koncerna Rewe in ima že tako v ponudbi manjši del neživilskega blaga, ga bo spoštovala. V omenjenih treh velikih trgovcih opozarjajo, da so omejitve neskladne z zakonodajo in ustavo. V skupni izjavi so zapisali, da so svoja stališča tudi pravno preverili. Kot so navedli, lahko ministrstvo za zdravje skladno z avstrijskim zakonom o ukrepanju v času pandemije covida-19 odredi zaprtje trgovin, ne more pa trgovinam, ki so odprte, naložiti omejevanja ponudbe. Neskladnost z ustavo medtem vidijo v tem, da bi ministrstvo za zdravje s takšnim ukrepom omejevalo konkurenco, za kar pa nima pristojnosti. V Billi se pobudi niso pridružili in pravijo, da ne želijo kovati dodatnih prihodkov na plečih drugih trgovcev. 

15.30 Največji delež okuženih še naprej v prekmurskih občinah

V nedeljo so največji delež aktivno okuženih z novim koronavirusom zaznali v prekmurskih občinah Rogašovci (3,485 odstotka), Beltinci (3,013 odstotka) in Kuzma (2,922 odstotka), velik delež okuženih so imeli tudi v Radencih in Turnišču. Med preostalimi občinami sta izstopala še Bovec z 2,310 odstotka aktivnih okužb in Preddvor z 2,218 odstotka.

15.27 Ministrstvo v spremembo navodil, ki v DSO omogočajo delo asimptomatsko okuženih delavcev

Na ministrstvu za zdravje pripravljajo spremembe navodil, po katerih lahko zdravstvene delavce, ki so okuženi z novim koronavirusom, a ne kažejo simptomov, vključijo v delo v rdečih conah domov za starejše. Trenutno je v domovih okuženih 850 zaposlenih, med njimi tudi zdravstveni delavci. Ministrstvo je 3. novembra izdalo informacijo – podpisala jo je državna sekretarka Tina Bregant – za socialno-varstvene zavode, v kateri navaja, da lahko zdravstvene delavce, pri katerih je potrjena okužba z novim koronavirusom, a ne kažejo simptomov, ob njihovem soglasju vključijo v delo v rdečih conah, če bi njihova odsotnost z dela vplivala na kakovost in varnost storitev za bolnike oziroma oskrbovance. Če se takega zaposlenega vključi v delo v rdeči coni, mora vseeno dosledno uporabljati osebno varovalno opremo in upoštevati vse higienske ukrepe. Prav tako ministrstvo priporoča, da se zaposlenim zagotovi bivanje v neposredni bližini izvajalca zdravstvene dejavnosti in se preprečijo navzkrižna srečanja zaposlenih, ki delajo v različnih conah. 

15.12 Prejšnji teden spet več okužb, rekordno število hudo bolnih in umrlih

Prejšnji teden se je število potrjenih okužb s koronavirusom spet povzpelo, odkrili so jih 469 več kot teden prej. Razmere so vse hujše v bolnišnicah, kjer zdravijo največ covidnih bolnikov doslej, med njimi rekordnih več kot 200 na intenzivnih oddelkih. Umrlo je 233 covidnih bolnikov, 43 več kot teden prej in največ v enem tednu doslej.

15.11 Britanski premier Boris Johnson v samoizolaciji, vlado bo vodil prek zooma

Britanski premier Boris Johnson, ki je spomladi prebolel hujšo obliko bolezni covid-19, je v samoizolaciji po sestanku s poslancem Leejem Andersonom, pri katerem je bila potrjena okužba z novim virusom. 56-letni britanski premier se počuti dobro, navaja Reuters, med dvotedensko samoizolacijo pa bo vlado vodil prek zooma.

Prizor iz središča švedske prestolnice Stockholm. FOTO: Tt News Agency via Reuters
Prizor iz središča švedske prestolnice Stockholm. FOTO: Tt News Agency via Reuters


15.05 Gantar pričakuje, da bi lahko ukrepe sproščali že čez 14 dni

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob robu seje v državnem zboru dejal, da pričakuje, da bodo sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa pokazali učinke v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod nadzorom, začeli bodo tudi pripravljati kriterije za sproščanje ukrepov. »Mislim, da nam bo z novimi ukrepi uspelo krivuljo prevesiti navzdol. To je tisto, kar si želimo,« je povedal. Sproščanje ukrepov je dogovor med strokovno skupino in vlado. »Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni,« je povedal. A je dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen. »Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res visokim številom okužb pri zdravstvenih delavcih in mislim, da je to tisti ključni moment pri delu zdravstvenega sistema,« je povedal. Na očitke, da bi bilo treba ukrepe sprejeti prej, pa Gantar odgovarja, da je »po bitki lahko biti general«. 

14.50 Komisija za človekove pravice: Za izhod iz pandemije in avtokracije

Komisija Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) za človekove pravice je objavila izjavo z naslovom Za izhod iz pandemije in avtokracije. »Arbitrarno sprejemanje ukrepov, avtokratska in in prepogosta represivna ravnanja, s katerimi se v zadnjih mesecih srečujemo v Sloveniji ter smo jim priča ob napadih na medije, ne prispevajo k zajezitvi pandemije, nasprotno, javnost odvračajo od podpore sicer potrebnim in nujnim ukrepom,« so zapisali v izjavi in DZ pozvali, naj od vlade zahteva, da »vse sile usmeri v reševanje pandemije, da preprečuje koruptivno delovanje ter se zaveda pomena dostojanstva ljudi, človekovih pravic in demokratičnega odločanja.« Na predsednika republike Boruta Pahorja je Komisija naslovila prošnjo, naj opozori na »skrajno škodljivo« vmešavanje vlade v medije in kulturo, znanost, umetnost in univerze.

14.42 V BiH največ smrtnih žrtev oseb s covidom-19

V Bosni in Hercegovini so ob več kot 2100 opravljenih testih potrdili 726 novih okužb z novim koronavirusom. Covid-19 je zahteval največ življenj v enem dnevu doslej, 73. Okužbe so potrdili pri 430 osebah v Federaciji BiH, kjer je umrlo 47 covidnih bolnikov. V Republiki srbski so potrdili 296 okužb, umrlo je še 26 bolnikov. Največ okužb so v zadnjem dnevu potrdili v Sarajevu, kjer so jih zabeležili 105, v Banjaluki pa so jih potrdili 67. V Mostarju so v minuli konec tedna skupno potrdili 233 novih okužb.

14.25 Zaradi ustavitve javnega prometa ponekod brezplačno parkiranje

Ob začasni zaustavitvi javnega potniškega prometa nekatere mestne občine že oziroma bodo na nekaterih občinskih parkiriščih omogočale brezplačno parkiranje. Ker so izkušnje iz prvega vala epidemije pokazale tudi nekatere neželene posledice, bodo zdaj občine ukrep brezplačnega parkiranja prilagodile. 

Že v petek so iz Mestne občine Ljubljana sporočili, da bodo od danes do 30. novembra omogočili brezplačno parkiranje na vseh zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih v Ljubljani. Iz Mestne občine Velenje so sporočili, da je Komunalno podjetje Velenje kot upravljavec modrih con na območju občine omogočilo od danes do preklica brezplačno parkiranje v modrih conah na zunanjih parkiriščih. Medtem ko režim parkiranja na modrih conah v garažnih hišah ostaja nespremenjen. Enako kot v prvem valu bodo tudi v drugem valu do preklica vladnega odloka brezplačna parkirišča, ki so v lasti Mestne občine Kranj in v upravljanju Komunale Kranj, razen za abonente in najemnike parkirnih prostorov. Brezplačno parkiranje bo mogoče na določenih parkiriščih tudi v številnih drugih občinah.

14.15 Rekordno število okužb v Gazi

Na območju Gaze so potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. Kot so sporočile pristojne službe, so v zadnjih 24 urah potrdili 453 okužb, kar je največ od izbruha pandemije. Skupno so opravili 2438 testov; pozitivnih jih je bilo 18,6 odstotka. Doslej so na območju Gaze potrdili 10.985 okužb. Povečanje števila okužb so zaznali v zadnjih tednih. Na območju v slabih razmerah živi okoli dva milijona ljudi, zaradi česar obstajajo bojazni pred velikim širjenjem okužb, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Palestinci v begunskem taborišču Nusseirat v Gazi. FOTO: Abed/ AFP
Palestinci v begunskem taborišču Nusseirat v Gazi. FOTO: Abed/ AFP


14.00 Rekordno število okužb v Iranu

V Iranu so v zadnjem dnevu potrdili 13.053 novih okužb, kar je rekordno število novih okužb v eni izmed najhuje prizadetih držav na bližnjem vzhodu. Umrlo je 486 oseb z virusom. Doslej so v Iranu potrdili 775.121 okužb in 41.979 smrtnih žrtev virusa. Boj proti pandemiji v Iranu še otežujejo ameriške gospodarske sankcije. 

13.15 WHO: Cepivo ne bo ustavilo pandemije

Zgolj cepivo ne bo dovolj za zaustavitev pandemije covida-19, je danes opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, bo cepivo le dopolnilo ostala sredstva za boj proti pandemiji, ki jih imamo na voljo, ne bo pa jih nadomestilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dobava cepiva bo sprva namreč omejena, pri cepljenju pa bodo imeli prednost zdravstveni delavci, starejši ter druge ogrožene skupine prebivalstva. 

13.00  V Avstriji 4657 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 4657 novih okužb s koronavirusom, umrlo pa je 58 bolnikov s covidom-19. V avstrijskih bolnišnicah se po podatkih tamkajšnjih ministrstev za zdravje in notranje zadeve trenutno zdravi 4297 obolelih za covidom-19, med njimi jih 612 potrebuje intenzivno nego. Skupno so doslej v Avstriji potrdili več kot 200.000 okužb, za covidom-19 pa je umrlo 1887 ljudi. Največ novih okužb, 1038, so v zadnjem dnevu potrdili v Spodnji Avstriji, sledijo Zgornja Avstrija z 917, Tirolska s 578 in Dunaj s 505 novimi okužbami. Na Avstrijske Koroške so potrdila najmanj 182 novih primerov, na avstrijskem Štajerskem pa so jih potrdili 417.

Sezona zimskih športov se je v Avstriji že začela, vendar epidemija ne popušča. FOTO: Robin Van Lonkhuijsen/AFP
Sezona zimskih športov se je v Avstriji že začela, vendar epidemija ne popušča. FOTO: Robin Van Lonkhuijsen/AFP


12.30 Na Hrvaškem 1313 novih okužb in 33 smrtnih žrtev

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 4861 testih potrdili 1313 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 33 bolnikov s covidom-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite na novinarski konferenci v Zagrebu. V slovenski sosedi je od začetka novembra umrlo 526 covidnih bolnikov, kar je skoraj polovica vseh umrlih v epidemiji. Na Hrvaškem je ob ponedeljkih praviloma nižje število novih okužb, ker konec tedna opravijo približno polovico manj testov kot ob delovnikih. Prejšnji ponedeljek je štab poročal o 1529 novih okužbah po 5670 opravljenih testih.

V državi je od začetka novembra umrlo 526 bolnikov s covidom-19, kar je skoraj polovica vseh umrlih od 25. februarja, ko so na Hrvaškem dobili prvo okužbo z novim koronavirusom. Doslej je bil covid-19 usoden za skupno 1082 bolnikov. Doslej so v državi potrdili več kot 85.500 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo je več kot 68.700 ljudi. Opravili so skupno skoraj 624.400 testov, je še objavil hrvaški štab civilne zaščite.

11.00 V covidni enoti izolske bolnišnice pretežno bolniki iz regije

V covidnem oddelku Splošne bolnišnice Izola (SBI) se zdravi 35 bolnikov. Med njimi jih je pet na intenzivni enoti, trije so intubirani. V nedeljo so sicer odpustili dva bolnika, že približno teden dni pa je število covidnih bolnikov med 30 in 35, je pojasnil strokovni direktor SBI Dušan Deisinger. Bolniki pretežno prihajajo iz obalne regije.

Če so v izolski bolnišnici še pred nekaj tedni zdravili predvsem bolnike iz drugih regij, je slika tako zdaj spremenjena. Podobno kot drugod po državi je tudi v Izoli naraslo število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo.
Kot je za STA pojasnil Deisinger, imajo trenutno na voljo do 50 postelj za bolnike s covidom-19, če bo treba, pa bodo pripravili še dodatnih 30 postelj. Deisingerja pri tem skrbijo okužbe v dveh obalnih domovih upokojencev. V domu v Luciji so tako med oskrbovanci in zaposlenimi potrdili skupno 11, v Izoli pa 20 okužb z novim koronavirusom. 

10.50 V velenjskem domu starostnikov vzpostavili rdečo cono

V Domu za varstvo odraslih Velenje, kjer trenutno prebiva 169 stanovalcev, je z novim koronavirusom okuženih 53 varovancev, štirje od njih pa so na bolnišničnem zdravljenju. Da bi preprečili širjenje okužb znotraj doma, so za okužene stanovalce organizirali rdečo cono zunaj doma, in sicer v tamkajšnjem mladinskem domu in hotelu.

Zaradi prezasedenosti kapacitet v Topolšici je namreč velenjski dom starostnikov za pomoč zaprosil velenjsko občino z željo, da bi varovanci ostali nekje v bližini občine in da jih ne bi razseljevali drugod po Sloveniji, so danes sporočili z občine. Velenjska občina je ponudila več možnih lokacij, po petkovem ogledu državne koordinatorice ministrstva za zdravje so bili prostori Mladinskega centra Velenje in hotela, ki se nahajata na Efenkovi ulici v Velenju, ocenjeni za najprimernejše.

10.35 V zadnjem dnevu v Sloveniji 501 nova okužba in 34 smrti

V nedeljo so ob 1792 testiranjih potrdili 501 novo okužbo s koronavirusom 1264 oseb je hospitaliziranih, od tega jih je 207 na intenzivni negi. 34 bolnikov s koronavirusom je včeraj umrlo, je na twitterju sporočila vlada. 

Delež pozitivnih testov je v nedeljo znašal skoraj 28 odstotkov. Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je v primerjavi s soboto, ko se jih je v bolnišnicah zdravilo 1261, povečalo za tri, v enotah intenzivne terapije pa za šest. V domačo oskrbo so odpustili 38 bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 19.325 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 922. Skupno je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 55.543 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 831 covidnih bolnikov.



10.30 Koronavirus v Italiji prisoten že pred izbruhom v Wuhanu

Novi koronavirus je po Italiji krožil že septembra lani, morda pa že celo avgusta, je pokazala študija italijanskega inštituta za rakava obolenja (INT). To kaže, da se je koronavirus iz Kitajske v druge dele sveta morda razširil že precej prej, kot so znanstveniki domnevali doslej. O izbruhu virusa v kitajskem Wuhanu so poročali konec decembra.

INT je proučeval vzorce krvi 959 zdravih oseb, ki so sodelovale v programu odkrivanja raka na pljučih med septembrom lani in marcem letos, ko so program prekinili zaradi pandemije covida-19. Med udeleženci, ki so vsi redni kadilci, je bilo 60 odstotkov moških, 50 odstotkov jih je bilo iz dežele Lombardija. Stari so bili med 55 in 65 let, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.
Protitelesa proti novemu koronavirusu so odkrili pri 111 udeležencih programa oziroma 11,6 odstotka. 14 odstotkov med njimi jih je imelo protitelesa v krvi že septembra, pri 30 odstotkih pa so jih odkrili v drugem tednu februarja. Dodatne analize, ki so jih izvedli na univerzi v Sieni, so pri tem pokazale, da je imelo protitelesa, ki uničijo virus, šest od 111 ljudi, od tega štirje v začetku oktobra. To pomeni, da so se okužili septembra.

Italijanska študija je zadnja v vrsti raziskav, ki so odkrile, da je virus po svetu krožil že nekaj mesecev pred izbruhom pandemije. Med drugim so iz Francije aprila sporočili, da so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani. Pred tem so za prve v Franciji in Evropi veljali trije primeri, potrjeni konec januarja letos.

10.15 Nemčija bo vzpostavila centre za cepljenje

Nemške zvezne dežele nameravajo z decembrom vzpostaviti več sto centrov za cepljenje proti covidu-19, je v nedeljo poročal nemški časnik Welt am Sonntag. Po poročanju časnika so ministri za zdravje 16 zveznih dežel pripravili načrte za vzpostavitev enega do dveh centrov za cepljenje na administrativno enoto pa tudi angažiranje mobilnih ekip. Samo v prestolnici Berlin naj bi vzpostavili šest centrov, poroča nemški portal Deutsche Welle. Vodilni virologi poudarjajo pomen dobrega načrtovanja programa cepljenja, saj bi cepljenje vseh prebivalcev Nemčije lahko trajalo do leta 2022.

Logistično podjetje Kühne + Nagel je s svetovalnim podjetjem Accenture izračunalo, da bo globalno cepljenje velikanski izziv, saj bo za dva odmerka cepiva na osebo treba zagotoviti 15 milijard odmerkov cepiva v nekaj tednih, če bi hoteli cepiti 75 odstotkov prebivalcev. Več kot polovico cepiva bi morali transportirati z letali, preostalo pa po kopnem. Z letali bi morali prevažati 65.000 ton cepiva, kar pomeni 700 polnih boeingov 747.

9.45 Celjski bolnišnici zmanjkuje kapacitet

V celjski bolnišnici so skoraj vse covidne bolnišnične postelje v celoti zasedene. Zjutraj je bilo na 122 navadnih covidnih posteljah hospitaliziranih 122 bolnikov s covidom-19, na 20 intenzivnih posteljah pa je še 19 covidnih bolnikov. Od 1. oktobra do nedelje je umrlo 86 covidnih bolnikov, so za STA danes povedali v celjski bolnišnici.

V nedeljo je bilo z novim koronavirusom okuženih 177 zdravstvenih delavcev celjske bolnišnice, in sicer 34 zdravnikov, 73 diplomiranih medicinskih sester in 70 srednjih medicinskih sester. Še dodatnih 55 zdravstvenih delavcev pa je v karanteni.
V celjski bolnišnici prejšnji teden niso odpirali novih covidnih oddelkov, kar pomeni, da imajo za covidne bolnike za zdaj odprte štiri oddelke. Primanjkljaj zdravstvenega kadra rešujejo s prerazporejanjem zaposlenih z drugih bolnišničnih oddelkov, ki imajo v tem času zmanjšan obseg dela.

9.20 Rekorden porast okužb v Rusiji

V Rusiji so potrdili največje dnevno število novih okužb doslej, in sicer v zadnjem dnevu 22.778 okužb, od tega kar 6360 v Moskvi. Število potrjenih okužb v državi se bliža dvema milijonoma. V zadnjem dnevu so umrli 303 ljudje, doslej je v tej državi zaradi okužbe s koronavirusom umrlo že skoraj 33.500 ljudi. 

Število okužb v Rusiji se približuje dvema milijonoma. FOTO: Anton Vaganov/Reuters
Število okužb v Rusiji se približuje dvema milijonoma. FOTO: Anton Vaganov/Reuters


9.00 V Južni Avstraliji uvajajo ukrepe po 17 okužbah

Po več mesecih brez lokalnega prenosa okužbe z novim koronavirusom so v avstralski zvezni državi Južna Avstralija prvič po aprilu v zadnjih dveh dneh potrdili 17 novih okužb. Uvedli so ukrepe. V Južni Avstraliji z okoli 1,7 milijona prebivalcev so danes potrdili 14 okužb, potem ko so jih v nedeljo potrdili tri. Zdravstvene službe domnevajo, da se je grozd okužb razširil od zaposlene v hotelu, ki je v karanteni in ki je v prestolnici zveze države Adelaide okužila člane družine. Od 17 potrjenih okužb jih je kar 15 v isti družini, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Premier zvezne države Steven Marshall je s polnočjo napovedal uvedbo ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Za najmanj dva tedna bodo zaprli telovadnice in druge prostore za rekreacijo. Svetoval je čim več dela od doma, prebivalce pa pozval, naj ne odhajajo na pot, če to ni nujno. Ustavili bodo mednarodne lete. Poudaril je, da morajo zgodaj ostro ukrepati, da čim prej vzpostavijo nadzor nad razmerami. V mestu Adelaide so odprli več klinik za testiranje na okužbo, od koder že poročajo o vrstah čakajočih na test. Večina drugih zveznih držav je znova uvedla omejitve za potovanje prebivalcev iz Južne Avstralije, ki so jih razglasili za žarišče okužb.

8.40 Venezuela bo kupila deset milijonov odmerkov cepiva

Venezuela bo kupila deset milijonov odmerkov ruskega cepiva sputnik V proti covidu-19, je v nedeljo sporočil venezuelski predsednik Nicolas Maduro. Cepivo bodo prejeli v prvih mesecih prihodnjega leta, je sporočil Maduro in dodal, da ga bodo proizvajali tudi v laboratorijih v Venezueli, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V začetku oktobra so v Venezueli začeli tretjo fazo kliničnega testiranja cepiva na približno 2000 prostovoljcih, med njimi je tudi Madurov sin Nicolas Maduro Guerra, poroča AFP. V Venezueli so doslej po uradnih podatkih potrdili 96.933 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 848 covidnih bolnikov.

8.05 Severna Koreja zaostruje ukrepe proti virusu

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na sestanku politbiroja Delavske stranke v nedeljo odredil zaostritev državnega sistema za izredne razmere zaradi pandemije novega koronavirusa v svetu, je danes poročala državna tiskovna agencija KCNA. Sestanek je potekal v času gospodarskih in političnih negotovosti zaradi pandemije, ki pomenijo dodaten pritisk na gospodarstvo Severne Koreje, že tako prizadeto zaradi mednarodnih sankciji, piše agencija Reuters. Kim je na sestanku izpostavil nujnost ohranitve povečane pozornosti in okrepitve boja proti covidu-19. Pozval je k začetku 80-dnevne kampanje za doseganje ciljev v vseh sektorjih pred januarskim kongresom, na katerem bodo sprejeli petletni načrt.

V Severni Koreji so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) od začetka novembra na okužbo s koronavirusom testirali več kot 12.000 ljudi in niso potrdili nobene okužbe. Zadnji teden oktobra so o sumu okužbe poročali pri skupno 6173 ljudeh, med katerimi je bilo osem tujcev. Takrat je bilo v karanteni 174 ljudi, še kažejo podatki WHO.

Kim Džong Un je na sestanku politbiroja Delavske stranke v nedeljo odredil zaostritev državnega sistema za izredne razmere zaradi pandemije novega koronavirusa. FOTO: KCNA via Reuters
Kim Džong Un je na sestanku politbiroja Delavske stranke v nedeljo odredil zaostritev državnega sistema za izredne razmere zaradi pandemije novega koronavirusa. FOTO: KCNA via Reuters


7.30 WHO poročala o rekordnem številu novih okužb konec tedna

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v svetu ta konec tedna potrdili rekordno število novih okužb s koronavirusom. V soboto so potrdili 645.410, v nedeljo pa 660.905 primerov novih okužb. Od začetka pandemije se je s koronavirusom okužilo več kot 53,7 milijona ljudi, umrlo pa je več kot 1,3 milijona bolnikov s covidom-19. Število novih okužb s koronavirusom v soboto in nedeljo je tako preseglo prejšnji rekord 614.013 okužb v enem dnevu, ki ga je WHO zabeležila 7. novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O rekordnem številu novih okužb so v soboto poročali tudi v ameriški regiji WHO, in sicer o 269.225 novih potrjenih primerih.
Od četrtka do sobote je po podatkih WHO v svetu vsak dan umrlo po več kot 9500 ljudi s covidom-19. To je prvič, da so tako visoko število potrdili tri dni zapored. Smrtni davek je bil najvišji v četrtek, ko je umrlo 9928 ljudi s covidom-19, kar je največ po 15. avgustu, ko so poročali o 10.012 umrlih, poroča AFP.

7.00 Za najmanj 14 dni so se danes zaprle nenujne trgovine, ustavil se je tudi javni promet

Danes se začnejo izvajati najnovejši vladni ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, s katerimi bodo predvidoma vsaj 14 dni po državi zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Znova se po vzoru iz spomladanskega prvega vala epidemije ustavlja tudi javni promet. Poleg živilskih trgovin bodo lahko odprte prodajalne, ki pretežno prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjeme so npr. tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Še vedno bodo odprte knjižnice pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik z uporabniki.

Danes se je ustavil javni promet. FOTO: Jure Eržen/Delo
Danes se je ustavil javni promet. FOTO: Jure Eržen/Delo


6.50 Število okužb v ZDA preseglo enajst milijonov

V ZDA so po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa do nedelje zvečer potrdili več kot 11 milijonov okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 246.000 Američanov. ZDA so mejnik 11 milijonov okužb dosegle v 300 dneh od prve okužbe, ki so jo 20. januarja potrdili v državi Washington. Okužbe trenutno naraščajo z rekordno hitrostjo, vendar pa število smrtnih primerov narašča počasneje kot spomladi na vrhuncu prvega vala epidemije. V povprečju trenutno v sedmih dneh za covidom-19 umre 1080 ljudi, kar je 30 odstotkov več kot pred dvema tednoma.

Ameriški predsednik Donald Trump se s koronavirusom ne ubada več, si je pa pred dnevi prilastil zasluge za uspeh podjetja Pfizer pri razvijanju cepiva in zagrozil New Yorku, da cepiva ne bo dobil, ker imata z guvernerjem Andrewom Cuomom različna politična stališča glede koronavirusa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine