Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Banke bodo ponudile stanovanjske kredite z jamstvom države

Kredite po jamstveni shemi za mlade bodo od novembra naprej ponujale BKS, Delavska hranilnica, NKBM in SKB banka, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.
Stanovanjska posojila z državnim jamstvom naj bi predvsem ublažila stiske mladih družin.Foto Blaž Samec/delo
Stanovanjska posojila z državnim jamstvom naj bi predvsem ublažila stiske mladih družin.Foto Blaž Samec/delo
M. J.
3. 11. 2022 | 11:08
3. 11. 2022 | 11:10
2:14

Stranke bank, ki zaradi makrobonitetnega ukrepa BS za kreditiranje potrošnikov niso dovolj kreditno sposobne, a izpolnjujejo pogoje zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade (ZSJSM), bodo lahko zaprosile za stanovanjski kredit v skladu z omenjenim zakonom, so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

Do stanovanjskih kreditov z državnim jamstvom so sicer upravičene polnoletne fizične osebe, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje in bodo v letu izdaje jamstva stare največ 38 let. Ob tem morajo biti državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, imeti morajo sklenjeno delovno razmerje za določen čas ali nedoločen čas, njihova povprečna neto plača v treh mesecih pred vložitvijo vloge za posojilo po tem zakonu pa ne sme presegati 1,5-kratnika zadnje znane povprečne mesečne neto plače v Republiki Sloveniji na dan vložitve vloge. Povprečna neto plača pri nas je sicer v oktobru 2022 znaša 1.304 evre. 

Ob tem morajo prosilci za kredit z jamstvom države izpolnjevati še en pogoj, in sicer njihovi skupni obdavčljivi dohodki, ki niso oproščeni plačila dohodnine, v letu pred najemom posojila, ne smejo preseči 1,5-kratnika zadnje znane povprečne letne neto plače v Sloveniji na dan vložitve vloge.

V ZBS prosilce za kredit še obveščajo, naj se za dodatne informacije in ponudbo oglasijo v izbrani banki. Stanovanjske kredite v skladu z ZSJSM bodo od novembra dalje nudile štiri banke, in sicer BKS banka, Delavska hranilnica, Nova Kreditna banka Maribor in SKB banka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine