Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Žan v zimo z najboljšim izhodiščem, a ne sme zaspati

Kljub zahtevnim razmeram na ledeniku v Söldnu zelena luč za začetek tekmovalne sezone v alpskem smučanju.
Žan Kranjec na prvi tekmi sezone še nikoli prej ni štartal kot član elitne sedmerice. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Žan Kranjec na prvi tekmi sezone še nikoli prej ni štartal kot član elitne sedmerice. FOTO: Tomi Lombar/Delo
19. 10. 2018 | 06:00
5:12
Dober teden pred začetkom sezone za svetovni pokal v alpskem smučanju je Mednarodna smučarska zveza prižgala zeleno luč za veleslalomsko uverturo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Slovenska moška vrsta bo danes sklenila priprave na Hintertuxu, ženska na Pitztalu. Obe se podajata domov na zadnji premor pred začetkom tekmovalne zime.

Smučarke bodo v začetku prihodnjega tedna odrinile v Sölden in na terenu poleg tekmovalne proge opravile še zadnji trening. Drugačen program ima najizkušenejša v reprezentanci, 33-letna Ana Drev, ki je zaradi težav s kolenom celotno pripravljalno obdobje večinoma trenirala po svojem programu. Vadbo v Pitztalu je ta teden izpustila in se usmerila h kondiciji, na snegu bo spet čez vikend.

»Stanje je malenkost boljše kot lani v tem času, ni pa pripravljena, kot bi morala biti, a to smo vedeli že prej. V kolenu, ki je bilo v preteklosti dvakrat operirano, čuti bolečine. Če jo na terenu močno zatrese, dva tedna ne more delati ničesar. Ker so obremenitve vse večje, je večja tudi možnost, da gre kaj narobe,« je stanje opisal trener Denis Šteharnik in dodal, da koleno celotne sezone ne bo zdržalo na visoki ravni, zato bo stopnjevala formo proti svetovnemu prvenstvu, ki ga bo februarja prihodnje leto gostil Åre na Švedskem.
 

Od šestih mest bodo zapolnili štiri


Ker ta čas primanjkuje snega, tekmovalci smučajo po ledeni podlagi in za tiste, ki se soočajo z zdravstvenimi preglavicami, je to naporno. »Še za zdrave tekmovalce so razmere zahtevne, povsod je led,« je opozoril Šteharnik. V takšnih je težko postaviti na sneg tudi Tino Robnik, ki se vrača po operaciji strgane sprednje križne vezi v kolenu. »Po premoru je začela kondicijsko vadbo, konec meseca ali v začetku novembra se bo vrnila na sneg. Zaradi opisanih razmer je v tem trenutku neprimeren čas za vračanje, tudi koleno še ni v redu, preveč se greje,« je razkril glavni trener ženske reprezentance.

Pogled na ledenik in progo za svetovni pokal, na kateri bo 27. oktobra ženski veleslalom, dan pozneje pa še moški. FOTO: Ernst Lorenzi
Pogled na ledenik in progo za svetovni pokal, na kateri bo 27. oktobra ženski veleslalom, dan pozneje pa še moški. FOTO: Ernst Lorenzi


Dekleta se bodo na uvodno tekmo sezone podala s 45 snežnimi dnevi treninga v nogah, Drevova jih ima polovico manj. Reprezentanca bo imela v Söldnu na voljo šest štartnih mest (lani sedem), a jih ne bo zapolnila. Dve mesti bosta ostali neizkoriščeni. Na štart se bodo podale Drevova, Meta Hrovat, Ana Bucik (v torek je padla na bok na ledenem terenu) in ena od deklet iz evropskega pokala; Šteharnik bo izbiral med Klaro Livk in Nejo Dvornik.

»Na prosto mesto bi lahko vskočila tekmovalka, ki je med 60 na seznamu WCSL ali med 120 na seznamu FIS, a takih nimamo. Eno od smučark iz evropskega pokala bomo poslali na tekmo v okviru nacionalne kvote,« je pojasnil sogovornik, ki bo pospremil četverico na štart veleslalomske tekme zadnjo oktobrsko soboto.
 

Bergant: Brez zagotovila


Dan pozneje se bodo merili veleslalomisti. Lani je tekmo na progi, ki ustreza Žanu Kranjcu, odpihnil orkanski veter. Nazadnje je v Söldnu vknjižil 4. mesto. S Štefanom Hadalinom vstopata v sezono iz najboljšega štartnega izhodišča. Kranjec kot član elitne sedmerice, Hadalin s številko okrog 40. V pripravljalnem obdobju sta opravila po 50 dni snežnega treninga. Danes sta zaokrožila trening v Hintertuxu.

»Snega ni v izobilju, a se ne pritožujemo, opravili smo dober trening,« je ocenil trener tehničnih disciplin Klemen Bergant, ki je s fantoma tri dni vadil veleslalom, po današnjem treningu slaloma se bodo odpravili domov. O lokaciji zadnjih priprav pred tekmo se še odločajo, v igri sta Hintertux in Sölden.

Kljub zahtevnim razmeram so na ledeniku Rettenbach včeraj na snežnem pregledu prižgali zeleno luč za uvodni tekmi v novo sezono svetovnega pokala. FOTO: Ernst Lorenzi
Kljub zahtevnim razmeram so na ledeniku Rettenbach včeraj na snežnem pregledu prižgali zeleno luč za uvodni tekmi v novo sezono svetovnega pokala. FOTO: Ernst Lorenzi


Čeprav ima Kranjec za sabo najboljšo sezono v karieri, v kateri je osvojil premierne stopničke, Bergant opozarja, da je treba na te dosežke pozabiti. »Sezona se začenja z ničle. Nihče ti ne zagotavlja, da bo izvedba, ki si jo prikazal prejšnji mesec, zdaj zadostovala za enake rezultate. Resda se prvič v sezono podaja s tako dobrim štartnim izhodiščem, a glede na to so tudi cilji višji, kot so bili v tem času v preteklosti. Ne smemo zaspati,« je opozoril Bergant in dodal, da se bosta morala njegova varovanca čim prej spraviti v tekmovalno miselnost: »Treba bo napasti agresivno, saj bodo vsi šli na polno.«

Reprezentanca ima možnost še tretjega tekmovalca v Söldnu. Ali bo prosto mesto zapolnila, se bo trenerski štab odločil danes.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine