Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Viktoria Rebensburg: Vsi se lahko učimo od Ilke Štuhec

Najboljša superveleslalomistka zadnjih dveh sezon Tina Weirather se veseli dvobojev z Ilko Štuhec.
Ilko Štuhec čakata dva smuka in superveleslalom za svetovni pokal od petka do nedelje. FOTO: Usa Today Sports
Ilko Štuhec čakata dva smuka in superveleslalom za svetovni pokal od petka do nedelje. FOTO: Usa Today Sports
29. 11. 2018 | 06:00
4:49
Smučarska zvezdnica Ilka Štuhec se v svetovni pokal konec tedna vrača kot peta na štartni lestvici WCSL v smuku in šesta v superveleslalomu. Tekmicam je zavoljo poškodbe v sezoni bolniške odsotnosti pustila dihati, zdaj je zdrava in lačna novih dokazovanj. »Veselim se dvobojev, ki naju čakajo,« pravi najboljša superveleslalomistka zadnjih dveh sezon Tina Weirather.

Prav Weiratherjeva ima na papirju najboljše izhodišče v hitrih disciplinah za novo sezono. Ob odsotnosti poškodovanih Sofie Goggia in Lindsey Vonn glede na rezultate minule sezone najvišje kotira tako v superveleslalomu kot smuku. Na roko ji gre tudi statistika s tekmovališča v Lake Louise, tam se je osemkrat povzpela na stopničke.



V tej sezoni se bo povsem osredotočila na hitre discipline, veleslalom v Söldnu je štel le za sproščanje tekmovalne napetosti. Morda bo nastopila še na kakšni preizkušnji v tej disciplini, a ta bo prej izjema kot pravilo. »Upam, da se bo ta odločitev izkazala za dobro. Čas med tekmami, na katerih ne bom nastopila, bom izkoristila za trening. Nadejam se, da bom zaradi te odločitve imela več energije in boljše rezultate. Rada bi zmagovala,« je povedala 29-letnica iz Liechtensteina, ki je v minuli sezoni osvojila drugi superveleslalomski globus v karieri in prvo olimpijsko kolajno (bron v superveleslalomu).

Na vprašanje o vrnitvi Štuhčeve v karavano, ki smo ji ga pred poolimpijsko zimo večkrat postavili slovenski novinarji, se je že navadila: »Zelo sem vesela, da se vrača, v svoji zadnji sezoni pred poškodbo je bila izjemna. Dobrodošla nazaj!«
 

Pozitivna drža, drža za vzor


Vrnitev brez zapletov Mariborčanki privošči tudi prva zvezdnica zadnjih dveh zim Mikaela Shiffrin. »Vsi vemo, kako močna je bila v hitrih disciplinah v svoji najboljši sezoni. Ne vem, kakšna so njena pričakovanja in kaj od nje pričakujejo drugi, a verjamem, da bo nevarna tekmica,« je napovedala Američanka, ki je v minuli zimi pokazala velik napredek v smuku, trikrat se je uvrstila na stopničke, premierno zmago pa slavila prav v Lake Louise. Tudi v tej sezoni so pričakovanja najboljše slalomistke na svetu v smuku visoka. Ne bo tekmovala na vseh preizkušnjah v hitrih disciplinah, zaradi natrpanega urnika jih bo izbrala le nekaj.

Na prvem uradnem smukaškem treningu v Kanadi je Mariborčanka ob vrnitvi med tekmice vknjižila 10. čas, na drugem pa tretjega. FOTO: AP
Na prvem uradnem smukaškem treningu v Kanadi je Mariborčanka ob vrnitvi med tekmice vknjižila 10. čas, na drugem pa tretjega. FOTO: AP


Korak višje si želi Viktoria Rebensburg. Nemka na smučeh istega proizvajalca kot Štuhčeva bo osredotočena na ubranitev veleslalomskega globusa, a rada bi pokazala napredek v hitrih disciplinah. »Eden od ciljev je pokazati, kaj znam v superveleslalomu. V minuli sezoni sem imela več dobrih predstav, a na koncu se ni sestavilo v visok rezultat. Enkrat so ga preprečile vremenske razmere, drugič kakšna napaka pred ravnino, prav zato si želim izboljšati statistiko,« je načrte razgrnila Rebensburgova, ki je zadovoljna, da je bila skozi celotno pripravljalno obdobje zdrava in je lahko uresničila, kar si je začrtala.

 

Pa vrnitev Štuhčeve? »Občudujem jo, kako se je odzvala po lanski poškodbi. Obdržala je pozitivno držo. Vsak od nas bi se lahko od nje naučil, kako pristopiti takšnemu izzivu. Želim ji uspešen štart v sezono,« ji je zaželela tretja v skupnem seštevku v minuli sezoni in sedma v smukaškem.

V ekipi Mariborčanke so si ob vračanju v konkurenco po dolgi odsotnosti oddahnili. Na torkovem uradnem smukaškem treningu je vknjižila deseti čas. Na včerajšnjem, na katerem je bila najhitrejša Nemka Kira Weidle, pa je bila tretja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine