Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

V Cortini mlajši od 17 let nič več na ledu

Mednarodna drsalna zveza (Isu) je sprejela predlog za dvig minimalne starostne meje za nastop umetnostnih drsalcev na članskih tekmovanjih.
Petnajstletna ruska umetonostna drsalka Kamila Valieva je na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu dvigovala prah, zaradi česar so dvignili starostno mejo za nastop v članski konkurenci. FOTO: Phil Noble/Reuters
Petnajstletna ruska umetonostna drsalka Kamila Valieva je na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu dvigovala prah, zaradi česar so dvignili starostno mejo za nastop v članski konkurenci. FOTO: Phil Noble/Reuters
STA
7. 6. 2022 | 10:40
2:05

Delegati na kongresu Mednarodne drsalne zveze (Isu) v Phuketu na Tajskem so sprejeli predlog za dvig minimalne starostne meje za nastop umetnostnih drsalcev na članskih tekmovanjih. Najnižja še dovoljena starost tekmovalcev je po novem zakoličena pri 17 letih. Doslej je bila minimalna starost za nastop na članskih turnirjih 15 let.

Mednarodna drsalna zveza se je za zvišanje starostne meje odločila po škandalu na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, v katerega je bila vpletena takrat 15-letna ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva.

Potem ko je svoji državi pomagala osvojiti ekipno zlato, so se pojavile novice, da je le nekaj mesecev pred igrami oddala pozitiven dopinški test in da na igrah sploh ne bi smela nastopiti.

Čeprav je Valijeva na koncu prejela zeleno luč za nastop med posameznicami, prav zahvaljujoč dejstvu, da je imela komaj 15 let in torej zato ne more odgovarjati za svoja dejanja kot odrasla oseba, je v dolgem programu padla in končala brez kolajne.

Pri Isuju so sicer vztrajali, da je bilo zvišanje starostne meje na dnevnem redu že veliko pred primerom Valijeve.

Zvišanje starostne meje bodo postopoma uveljavljali naslednja tri leta; najprej s 15 na 16 let in nato jo bodo že pred naslednjimi zimskimi olimpijskimi igrami leta 2026 v Italiji zvišali na 17 let.

»To je zgodovinska odločitev,« je dejal predsednik Isuja Jan Dijkema, potem ko je 100 držav glasovalo za podporo ukrepu, 16 jih je bilo proti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine