Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Bertoncelj odstopil, izključeni Zajc s prstom pokazal tudi na Grosa

V Planici vre, Ljubo Jasnič izključil Timija in sprejel odstop trenerja, vrača se Peter Prevc. V ponedeljek krizni sestanek. Zajc: »Stroka je delala napake.«
Timi Zajc je zaradi ostrih komentarjev na račun trenerja izključen iz reprezentance. FOTO: Roman Šipić/Delo
Timi Zajc je zaradi ostrih komentarjev na račun trenerja izključen iz reprezentance. FOTO: Roman Šipić/Delo
P. Z., M. Š., S. U.
12. 12. 2020 | 11:40
12. 12. 2020 | 18:21
4:29
Včerajšni slab dan slovenskih smučarskih skakalcev v Planici je močno premešal karte v reprezentanci in dvignil veliko prahu. Iz Slovenske smučarske zveze (SZS) so najprej sporočili, da je Timi Zajc zaradi komentarjev na instagramu izključen iz ekipe za svetovno prvenstvo v poletih. Kasneje je odstopil glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki ga je zamenjal pomočnik Robert Hrgota. Na ekipni tekmi bo namesto Zajca nastopil Peter Prevc.

»Zjutraj je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazda Bertonclja sprejel sklep o izključitvi Timija Zajca, člana A reprezentance iz svetovnega prvenstva v poletih, ki poteka v Planici,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Razlog so komentarji slovenskega skakalca po petkovih prvih dveh serijah SP v poletih, v katerih je Zajc zahteval, da glavni trener prevzame odgovornost za slabše polete v Planici.

image_alt
Razočarani Zajc: Trener naj prevzame odgovornost


Sklep je bil sprejet na podlagi podpisane pogodbe s športnikom, pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev, ter disciplinskim pravilnikom Smučarske zveze Slovenije, so še dodali.



»Timi Zajc je bil o sklepu obveščen takoj po njegovem sprejetju. Za nadaljevanje prvenstva je vodstvo reprezentance zadržalo Petra Prevca in Žigo Jelarja v Kranjski Gori v hotelu Kompas, saj sta želela zeleni mehurček zapustiti ravno danes zjutraj,« so še zapisali.

Ljubo Jasnič je odstranil Zajca in sprejel odstop Bertonclja. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Ljubo Jasnič je odstranil Zajca in sprejel odstop Bertonclja. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Po pogovorih z vodstvom tekmovanja in predstavniki Mednarodne smučarske zveze so se odločili, da bo na nedeljski ekipni tekmi lahko nastopil Peter Prevc, čeprav po pravilih predtekmovalci ne bi smeli sodelovati na tekmi.
 

Prevzema Hrgota, za Bertonclja malo možnosti


Reprezentante bo do nadaljnjega vodil Robert Hrgota, saj se je glavni trener Bertoncelj, očitno tudi ob pritisku javnosti, odločil za odstop, ki ga je Jasnič sprejel. Bertoncelj se je zavil v molk. Toda afere s tem še ni konec. V ponedeljek se bodo sestavili člani strokovnega sveta in proučili vse skupaj, po Jasničevih besedah pa je zelo malo možnosti, da bo Bertoncelj nadaljeval delo v reprezentanci.

Tudi Timi Zajc še ni rekel zadnje besede, saj je že napovedal sestanek z odvetnikom in ukrepe zoper odgovorne v smučarskih skokih pri Smučarski zvezi Slovenije. Za TV Slovenija je povedal, da so bile storjene strokovne napake v njegovo škodo. »Imam višje ambicije in ne prav veliko več časa. Nekaj moram spremeniti,« je dejal Zajc in dodal, da je bila ekipa že aprila soglasna, da so potrebne spremembe, a je potem vse potihnilo.

Jelko Gros meni, da besede Timija Zajca izhajajo iz njegovega očeta. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Jelko Gros meni, da besede Timija Zajca izhajajo iz njegovega očeta. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Gros: Nihče ni nad sistemom


Potem je s prstom pokazal tudi na predsednika strokovnega sveta Jelka Grosa. »Dokler bodo zadevo vodili ljudje, kot je Jelko Gros, se v tem športu ne bo nič spremenilo,« je izjavil Zajc za TV Slovenija, Gros pa je odgovoril: »Hudo mi je, ko slišim takšne besede, ki pa ne izvirajo iz fanta, ampak njegovega očeta. S Timijem se ukvarjamo že od njegovega 13. leta, nekateri pa menijo, da so nad sistemom. Ta je dal kar nekaj prvakov.« Gros je še dejal, da ni bil sam postavljen na ta položaj, če se bodo klubi odločili za zamenjavo, bo delo z veseljem prepustil nekomu drugemu. 

Gorazd Bertoncelj je odstopil kot glavni trener skakalcev, FOTO: Blaž Samec/Delo
Gorazd Bertoncelj je odstopil kot glavni trener skakalcev, FOTO: Blaž Samec/Delo


Ljubo Jasnič pa je dejal, da je njemu v tem trenutku najtežje, da do njega niso prišle informacije, da bi lahko stvar eksplodirala sredi svetovnega prvenstva ter da je pripravljen tudi sam prevzeti objektivno odgovornost, če bodo to od njega zahtevali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine