Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP Planica 2023

Oselčan ni osel, ne bo šel še enkrat na led

Norveški smučarski skakalec bo velik favorit za odličja na nordijskem svetovnem prvenstvu.
Norvežan je po zmagi na zadnji novoletni turneji od veselja tudi sam kar poletel, tako kot nagrada zlati orel. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Norvežan je po zmagi na zadnji novoletni turneji od veselja tudi sam kar poletel, tako kot nagrada zlati orel. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
21. 2. 2023 | 15:00
22. 2. 2023 | 09:28
6:29

Kar zimskošportnega prihaja iz Norveške, je vredno veliko. Na velikih tekmovanjih zlatih, srebrnih in bronastih kolajn to prinese tudi status junaka v zibelki zimskih (nordijskih) športov. Če bodo norveški Skandinavci uspešni tudi na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici, seveda v svojih paradnih panogah tekih, nordijski kombinaciji in skokih, pa bo navijaško kipelo tudi v dolini pod Poncami. S čeladami »rogati« vikinški pristaši bodo namreč zagotovo »nasadili« tudi veliko število vrčkov hmeljevega napitka.

Halvor Egner Granerud je do skakalnih zvezd izskočil skoraj iz globeli anonimnosti, pa čeprav so mu denimo na mladinskem SP leta 2015 za vrat obesili zlato kolajno za ekipno zmago s tovariši. Šestindvajsetletnik iz Osla, ki se je zaradi boljših vadbenih razmer preselil v Trondheim, je v sezoni 2020/21 deklasiral vso konkurenco v svetovnem pokalu smučarjev skakalcev in si prislužil krstni veliki kristalni globus za skupno zmago v sezoni. In to šele kot četrti norveški viking v zgodovini.

Tekmovalno zimo pred tem je bil skupno šele 61., ob kristalnem slavju je znal priznati, da je v zimi pred tem zaradi slabih rezultatov živel od prihrankov. Nato si je z denarjem privoščil marsikaj, zaslužil je 207.100 švicarskih frankov oziroma zaradi takratnega menjalnega tečaja nekaj manjšo vsoto v evrih. No, spet vodilni v letošnjem svetovnem pokalu, skupno seveda, pa je v teh zimskih mesecih zaslužil že 310.100 švicarjev (311 tisoč evrov).

Halvor Egner Granerud tudi v tej sezoni dokazuje, da rezultatsko ni padel v črno luknjo. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Halvor Egner Granerud tudi v tej sezoni dokazuje, da rezultatsko ni padel v črno luknjo. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Pisateljski pradedek

Vse je v karieri osladil še z odličji, a z manjšim številom in žlahtnostjo kot po prvotnih pričakovanjih; na svetovnem prvenstvu v poletih v dolini pod Poncami leta 2020 je bil z norveško ekipo zlat, posamično je osvojil naslov podprvaka, na poletnem SP v Vikersundu lani je bil z ekipo bronast. Na nordijskem mundialu leta 2021 v Oberstdorfu pa ga je na posamičnih preizkušnjah polomil. Na srednji skakalnici se je po 16. mestu po prvi seriji na koncu prebil na tisto prvo za zmagovalnimi stopničkami, na veliki napravi pa ni mogel nastopiti, saj so mu odkrili okužbo z novim koronavirusom. Se je pa zato s srebrno kolajno lahko okitil v tekmi mešanih ekip.

Granerud je brez odvečnega balasta na skakalnicah, pri besedah pa brez dlake na jeziku. Ko mu na novoletni turneji 2020/21 Poljaka Kamila Stocha ni uspevalo vreči z vodilnega položaja, je po skokih v Innsbrucku jezno izustil: »Grozljivo nadležno je bilo spet videti Stocha zmagati. Ne skače tako prekleto dobro, kot ima dobre rezultate. Že vse od začetka turneje imajo Poljaki izjemno srečo z razmerami.«

Mladeniču, na koncu je bil na turneji kvarteta skakalnic četrti, je po vseh zmagah na novo skovana samozavest očitno preveč stopila v glavo, saj je bil neizkušen po dolžini tekmovalnih uspehov. Ni leporečil. Čeprav je leporečil njegov pradedek, norveški pisatelj za otroke Thorbjørn Egner. Se je pa HEG zavedal svoje majhnosti: »Prekleto dobro vem, kako je biti slab skakalec, zato zdaj toliko bolj cenim sleherni uspeh, ki si ga priskočim.«

Sezono začel kot zaspani medved

Norveški orel je pravi severni posebnež. Pred zmagovalno sezono v svetovnem pokalu ga glavni trener norveških skakalcev, Avstrijec Alexander Stöckl, po poletni pripravljenosti najprej ni videl v elitni ekipi za zimske tekme. Kajti Granerud se v poletnih mesecih ni ravno potil ob naporih treningov, celo priložnostno je delal v enem od vrtcev v Oslu. Po izboljšavi dosežkov pa mu je Stöckl le pokimal za nastope. In Granerud zna nastopiti, tako ali drugače. Nekoč se je na 60-metrski skakalnici v Oslu s prijateljem v brezno pognal povsem gol, skok posnel in ga objavil na medmrežju.

Bo Viking pristal pri daljavi za zlato odličje? FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Bo Viking pristal pri daljavi za zlato odličje? FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Halvor Egner Granerud je sicer letošnjo tekmovalno sezono, lani je bil skupno četrti, začel zaspano, kot da bi se z začetkom zime kot medved v Trøndelagu odpravil na spanje. Poljak Dawid Kubacki je v svetovnem pokalu točkovno takoj potegnil na čelo razpredelnice, Norvežan je z Avstrijcem Stefanom Kraftom delil zmago v drugi tekmi finske Ruke. Kubacki in naš Anže Lanišek sta izmenoma zmagovala, nato je prišla ... novoletna turneja.

Oberstdorf – zmaga Graneruda, Garmisch-Partenkirchen – znova Norvežan, v Innsbrucku je slavil Kubacki in s tem Skandinavcu preprečil grand slam, zmago na vseh štirih tekmah turneje štirih skakalnic. V Bischofshofnu je Granerud svoji prvi skupni zmagi na novoletni turneji, lani je bil denimo tretji, pritisnil oziroma pri doskoku zabil piko na i.

Tudi v nadaljevanju sezone mu nihče ne sledi, v skupnem seštevku svetovnega pokala premočno vodi. In, pozor! Sledi SP v nordijskem smučanju v Planici. Tam bo svoje imel za povedati tudi Halvor Egner Granerud, a sicer ne na velikanki bratov Gorišek, kjer ima Norvežan osebni rekord 244,5 m, postavljen je bil 13. decembra leta 2020 na SP v poletih. Oselčan pa ni osel, na nordijskih SP ne bo zaradi odličij šel še enkrat na led.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine