Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Slišati je morda smešno, toda vse se dejansko zgodi z razlogom

Ema Klinec zelo dobro okreva po januarski operaciji kolena.
Ema Klinec je vesela, ker njeno okrevanje poteka po načrtih. FOTO: Tomi Lombar
Ema Klinec je vesela, ker njeno okrevanje poteka po načrtih. FOTO: Tomi Lombar
6. 2. 2019 | 06:00
4:24
Ljubljana – Ko si je Ema Klinec konec lanskega decembra pri doskoku na državnem prvenstvu v Planici (dokončno) strgala sprednjo križno vez v levem kolenu, je bila sprva v hudem šoku. Vendar pa se nikakor ni prepustila malodušju, četudi se je s to poškodbo zanjo sezona, ki jo je začela zelo dobro, že končala.

»Ko sem prišla domov, sem nemudoma obrnila ploščo. Odtlej je moje razpoloženje zares odlično,« je poudarila 20-letna smučarska skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko, vesela, ker njeno okrevanje – zdaj je v petem tednu rehabilitacije – poteka bolj ali manj po načrtih. »Iz najhujšega sem ven,« si je oddahnila, zadovoljna tudi s svojim zdajšnjim mišičnim statusom – zlasti kvadricepsa.


Vadbi in razgibavanju nameni tudi po šest ur dnevno


»Mišice po operacijah običajno hitro upadejo, kar sama preprečujem s preprostimi vajami, pri katerih koleno ne trpi. Krepim jih tudi z elektrostimulacijo in napravo kinetec,« je pojasnila Klinčeva, ki si je za vadbo uredila posebno sobo, v katero se lahko umakne. V njej vsak dan preživi skoraj po šest ur, pri vajah in razgibavanju pa se strogo drži navodil, ki so ji jih dali zdravniki. Ničesar pač noče prepustiti naključju. »Sobo zapustim le toliko, da grem kaj pojest,« je dodala Ema, ki si pri hoji še pomaga z berglami. Kar zadeva križne vezi, bi že lahko stopila na nogo, vendar noče ničesar tvegati zaradi hrustanca, ki se mora zaceliti sam.

Kot je dejala, s kolenom nima nobenih težav, le sem ter tja jo malo zategne v njem. »Od prvega dne naprej normalno spim in niti enkrat nisem posegla po protibolečinski tableti,« je dobro razpoložena mlada Poljanka, ki je v nadaljevanju razkrila, da je imela po prvem posegu na drugem, desnem, kolenu leta 2014 dosti več preglavic. Takrat je morala namreč po operaciji še trikrat na punkcijo.

Ko se zdaj ozre nazaj, ugotavlja, da je morala imeti križno vez načeto že od prej, verjetno si jo je natrgala pri rekordnem kvalifikacijskem skoku (91,5 m) sredi lanskega decembra v Premanonu. »Ko sem po tistem nastopu prišla na prostor za vodilno tekmovalko, me je nekaj zapeklo v kolenu. Takrat še nisem hotela delati panike, šele zjutraj sem bolečino omenila tudi trenerju, ki mi je odvrnil, da je že slišal za takšne stvari, hkrati pa mi je svetoval, naj se osredotočim na tekmo. Kar sem tudi storila in nato na njej osvojila tretje mesto, vendar pa me je pri vsakem (do)skoku malce zabolelo,« je zaupala članica žirovske Alpine.


Spektakla na Ljubnem ne bo zamudila


Kljub poškodbi se ji skoki nikakor niso zamerili, kar je mogoče soditi tudi po tem, da redno spremlja tekme in stiska pesti za reprezentančne kolegice. »Zelo se počutim povezano z njimi, včasih celo tako močno, da imam občutek, kot da grem naslednje jutro skupaj z njimi na pot,« je v smehu razkrila Klinčeva, ki seveda ne bo zamudila spektakla na Ljubnem. Zagotovo si bo v živo ogledala tekmi v petek in soboto, za nedeljo pa se bo odločila naknadno – glede na počutje.

»Poskušala se bom domov vrniti v pravem stanju,« se je namuznila Ema ter kot glavni favoritinji preizkušenj na specifični srednji napravi (z ostrim radiusom) pod Rajhovko izpostavila vodilni skakalki v svetovnem pokalu, Norvežanko Maren Lundby in Nemko Katharino Althaus. »Ocenjujem, da bo izid med njima 1:1, vsaka bo dobila eno tekmo. Na ekipni preizkušnji bodo zmagale Nemke, tretje pa bodo Slovenke,« je napovedala Gorenjka.

Med rojakinjami največ možnosti pripisuje klubski kolegici Niki Križnar. »Zrela je za stopničke, se ji pa morajo – ker je vrh tako zgoščen – za skok na zmagovalni oder pokriti vsi dejavniki,« je ocenila Klinčeva in se za konec še enkrat dotaknila svojega poškodovanega kolena. »Slišati je morda smešno, toda vse se zgodi z razlogom. Zdaj je na človeku samem, ali si bo zatiskal oči ali pa popravil oziroma spremenil določene zadeve.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine