Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Skoki (Ž): Lundbyjevi zlato, dve Slovenki v deseterici

Slovenske smučarske skakalke so tudi na posamični tekmi skakale dobro, Nika Križnar je končala na sedmem, Urša Bogataj pa na osmem mestu. 
Nika Križnar upa, da bo imela danes nekaj več sreče z vetrom. FOTO: AFP
Nika Križnar upa, da bo imela danes nekaj več sreče z vetrom. FOTO: AFP
N. Gr.
27. 2. 2019 | 15:00
27. 2. 2019 | 18:51
7:31
Po četrtem mestu na ekipni tekmi so bile Slovenke rahlo razočarane, a so dobile potrditev, da vseeno niso daleč od elite. Danes so se Jerneja Brecl, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar najprej zanesljivo prebile skozi kvalifikacije, slovenske apetite je dvignila predvsem Bogatajeva z odličnim skokom in tretjim mestom. 

Dobro pripravljenost je Bogatajeva potrdila tudi v prvi seriji in jo končala na petem mestu, od stopničk jo je ločilo šest točk, tudi Nika Križnar je bila zadovoljna z devetim mestom. V finalu je Križnarjeva skočila zelo dobro in se razveselila že takoj ob pristanku, na koncu je bilo to dovolj za sedmo mesto. 

Kasneje se je izkazalo, da je bila to tudi najboljša slovenska uvrstitev na tej tekmi, Bogatajevo je nekoliko zdelala nervoza in uspel ji je soliden skok, a premalo za premik proti vrhu, tekmo je končala na osmem mestu.

"Moram reči, da sem se končno našla, pravi čas, tukaj v Seefeldu. Morda bi bilo bolje, če bi se našla že včeraj, a naredila sem res dva vrhunska skoka in to me je popeljalo na lepo na sedmo mesto. Kaj je bilo drugače kot včeraj, niti ne vem. Bila sem pod adrenalinom, skušala sem se samo sprostiti. Včeraj sem slabe stvari dala ven in dobre v sebe ter zaživela," je bila po tekmi zgovorna Križnarjeva.

"Sem vesela, ne glede na to, da v drugo ni šlo tako daleč. To je moj najboljši rezultat na veliki tekmi. Zelo sem vesela, da mi je prvi skok uspel, kot mi je. Pred finalom sem bila nervozna, morda mi tega ni povsem uspelo obrniti v 'pozitivo'. Ne glede na to, sem vesela," je svoj nastop ocenila Bogatajeva. 

V boju za zlato sta bili Katharina Althaus in Maren Lundby, Norvežanka je vodila že po prvi seriji, v drugi pa ji je Althausova še enkrat vrgla rokavico. Lundbyjeva pred Seefeldom še ni imela kolajne s svetovnih prvenstev, tokrat pa je olimpijska prvakinja v drugi seriji zdržala pritisk in na koncu za pol točke premagala Nemko ter se okitila še z naslovom svetovne prvakinje. Na tretjem mestu je končala Avstrijska veteranka Daniela Iraschko-Stolz

Jerneja Brecl je končala na 18., Špela Rogelj pa na 22. mestu. 


 

POTEK TEKME:


Prva iz slovenske četverice je skočila Jerneja Brecl, ki je pristala pri 94 metrih, s svojo daljavo pa ni bila najbolj zadovoljna, kljub vsemu pa bo dobila še eno priložnost, saj je že uvrščena v finalno serijo. Špela Rogelj je dobro opravila s svojim skokom, skočila je meter dlje od mlajše reprezentančne kolegice in tudi Rogljeva bo skakala v finalu. 

V slovenskem taboru so najbolj nestrpno pričakovali skok Bogatajeve, ki je prav pred svetovnim prvenstvom prišla v izvrstno formo, potrdila jo je tudi na včerajšnji ekipni tekmi in danes v kvalifikacijah. Bogatajeva je tudi na tekmi zdržala pritisk, pristala je pri 102 metrih, sodniki pa so ji žal namenili nekaj slabše ocene, saj je telemark naredila le napol. Bogatajeva bo zagotovo v dobrem položaju po prvi seriji. 

Odlično se je odrezala tudi Nika Križnar, ki je pristala pri 101 metru in pol, a je imela pri pristanku manjše težave, zato je tudi ona dobila nekoliko slabše ocene. Križnarjeva je sicer zaostala za najboljšimi, a so razlike zelo majhne in tudi ona bo imela povsem realne možnosti za odličje. 

Tudi najboljše skakalke te zime so letele proti dnu skakalnice, Katharina Althaus je s 108 metri celo izenačila rekord skakalnice, Maren Lundby je pristala meter in pol prej, a je zaradi boljših ocen prevzela vodstvo in je bila najboljša v prvi seriji. Urša Bogataj je na petem mestu, za stopničkami zaostaja za šest točk, Nika Križnar pa je deveta. Špela Rogelj je zasedla 17. mesto, Jerneja Brecl je bila 23. 
 

DRUGA SERIJA:


Tudi druga serija se je za Slovenke začela dobro, Jerneja Brecl je pristala pri 98 metrih in pol, a so jo sodniki kaznovali za slabši pristanek, namenili so ji ocene med 15 in pol in 17, vseeno pa bo Breclova nekaj mest zagotovo pridobila. Špela Rogelj je v finalni seriji pristala že pri 93 metrih in pol, daljava je bila krajša predvsem po zaslugi težav pri odskoku, zaradi česar skoka ni izpeljala tako, kot ga je želela, v finalu pa bo nekaj mest izgubila. 

V finalu je Križnarjeva še enkrat pokazala, da se prebuja, na mizi je bila nekoliko prepozna, nato pa je letal izvrstno in pristala pri 102 metrih in pol, tudi sodniki so ji namenili ocene 17,5 in morda bo Križnarjeva v finalu še kakšno mesto pridobila, zagotovo pa bo končala v deseterici. 

Urša Bogataj je v finalu žal želela nekoliko preveč, v zraku je bila preveč agresivna in zato ji je nekaj metrov zmanjkalo. Pristala je pri 99 metrih in zdrsnila tudi za Niko Križnar, obe bosta v deseterici, slovenskih stopničk pa tokrat žal ne bo. V boju za zmago je Katharina Althaus še enkrat poletela v dno skakalnice, do kar 107 metrov, dobila je tudi dobre ocene in postavila Lundbyjevo pred velik izziv. 

Norvežanka je imela ob odskoku nekaj težav, a je vseeno iztržila 104 metre in pol, sodniki so jo dobro ocenili in Maren Lundby je za pol točke postala svetovna prvakinja!

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine