Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Skoki v Oslu: Peter Prevc tretji na Holmenkollnu

Slovenski skakalni šampion po dolgem času spet konkurenčen najboljšim, Domen Prevc 6., Timi Zajc 14., zmaga Robertu Johanssonu.
Po 406 dneh je Peter Prevc (desno) skočil na oder za zmagovalce, na katerem sta bila danes še Robert Johansson (v sredini) in Stefan Kraft (levo) FOTO: Reuters
Po 406 dneh je Peter Prevc (desno) skočil na oder za zmagovalce, na katerem sta bila danes še Robert Johansson (v sredini) in Stefan Kraft (levo) FOTO: Reuters
Š. R.
10. 3. 2019 | 14:15
10. 3. 2019 | 18:39
9:45
Oslo – Po petkovih kvalifikacijah in včerajšnji ekipni tekmi so danes smučarski skakalci na surovi in peklenski norveški turneji raw air skakali še na tretjem, zadnjem dejanju na prvi postaji v Oslu. Sloviti Holmenkollen je gostil še posamično preizkušnjo, na katero so se prebili tudi vsi slovenski orli z izjemo Anžeta Semeniča. Ekipni izplen pa je bil boljši ob pričakovanj, kamen se je od srca odvalil predvsem Petru Prevcu, ki se je s 3. mestom prvič po lanskem 28. januarju (Zakopane) veselil uvrstitve na oder za zmagovalce. Domen Prevc je končal na 6. mestu, Timi Zajc pa na 14.


V boj za stopničke


Največ je bilo pričakovati od Zajca, ki se je z nedavnega nordijskega svetovnega prvenstva v Seefeldu vrnil sklonjene glave, a ni zapadel v malodušje, temveč na Norveškem ponovno kaže pravi obraz. V kvalifikacijah je bil z odličnim poskusom, dolgim 129.5 metra, med najprepričljivejšimi in je napovedal resen boj tudi za stopničke.


Včeraj najboljši Lanišek


Na današnji posamični preizkušnji je imela slovenska peterica naslednje štartne številke: Žiga Jelar 12, Peter Prevc 15, Anže Lanišek 28, Domen Prevc 32 in Timi Zajc 43. Zadnji štirje so se včeraj pomerili tudi na moštveni preizkušnji in po le eni seriji, ki jo je krojil veter, zasedli šesto mesto, najuspešnejši Slovenec pa je bil s skokom, dolgim 129.5 metra, Lanišek.


Potek tekme


Jelarju se prvi skok v konkurenci ni posrečil, pristal je pri 113 m in ga bržčas ne bo med 30 finalisti, zato pa je med njimi že Peter Prevc, ki je s skokom, dolgim 125 m prevzel vodstvo. Kot prvi ga je prehitel Japonec Jukija Sato (130 m), na slovensko veselje pa je takoj za tem vodstvo prevzel Domen Prevc (129 m). Lanišek se je to pot odrezal precej slabše kot na ekipini tekmi, 112 m bo premalo za finale. Mlajši od bratov Prevc je bil na vrhu do skoka Avstrijca Daniela Huberja (132 m). Zajc je skočil v nekoliko slabših vetrovnih razmerah in z nižjega naleta ter pristal pri 124.5 m metra, kar je dovolj za uvrstitev v drugo serijo, a ne bo pri vrhu.

Zmaga se nasmiha Avstrijcu Stefanu Kraftu (134 m, 135,9 točke), ki ima 6,9 točke prednosti pred Johanssonom (127 m, 129) in že 10,8 točke pred tretjeuvrščenim Huberjem (125,1). Uvrstitve Slovencev po prvi seriji: 5. Domen Prevc (123,6), 8. Peter Prevc (120,2), 10. Zajc (119), 33. Jelar (94,9), 37. Lanišek (89,8).

Timi Zajc je bil v kvalifikacijah med najboljšimi. FOTO: Joe Klamar/AFP
Timi Zajc je bil v kvalifikacijah med najboljšimi. FOTO: Joe Klamar/AFP


V drugi seriji se je zalomilo Zajcu, po skoku, dolgem 120 m je zdrknil po razpredelnici, zato pa po njej napreduje Peter Prevc. Pristal je pri 129 m in bo prvič to sezono končal v prvi deseterici. To pot bo tudi najvišje uvrščeni Slovenec, njegov brat Domen skočil 123.5 metra in zaostal za njim. Prav tako sta bila za Petra Prevca prekratka Rjoju Kobajaši in Huber, tako da se slovenski as že veseli uvrstitve na stopničke za zmagovalce. Zasedel je 3. mesto, za Johanssonom, ki je s 129.5 m Krafta potisnil na 2. mesto (126 m).

Prevc se je tako veselil svoje 53. uvrstitve med najboljšo trojico na posamičnih tekmah svetovnega pokala, časa za slavje pa ne bo prav veliko, turneja se nadaljuje v neusmiljenem ritmu. Skakalce že jutri (17.30) čakajo kvalifikacije v Lillehammerju, v torek pa tekma (17.00).


Zmaga po psihološki plati


»Po prvi seriji je bila pozicija že kar visoka. Videl sem, kakšna imena so bila za mano, torej, da bo v drugo znova potrebno dobro skočiti. Malo sem zavrtel spomin nazaj, kako sem se pripravil na prvo serijo. Tudi za drugo serijo sem si zastavil podoben ritual, uspel mi je dober skok. Zadovoljen sem tudi zato, ker sem danes zmago dosegel po psihološki plati,« je Prevc povedal po najboljši uvrstitvi v sezoni, v kateri je bil doslej najvišje na 16. mestu.

Za Petra Prevca je bilo 3. mesto zmaga po psihološki plati. FOTO: Reuters
Za Petra Prevca je bilo 3. mesto zmaga po psihološki plati. FOTO: Reuters


»Danes sta mi uspela najboljša skoka te sezone v serijah, ki štejejo, torej na tekmi. Presrečen sem, da mi je to uspelo v pravem trenutku. Razmere so bile težke, a se na to nisem oziral. Ko sem v finalu pristal, sem bil zelo zadovoljen. Nato sem gledal tablo vodilnih, vsi so imeli 130 ali več metrov, tako da sem bil že kar malo na trnih, kam me bodo rezultati prinesli. Ko je bila 'enka', sem bil zelo zadovoljen, vesel in olajšan. Ko po dolgem času v zraku znova začneš pridobivati hitrost, ko čutiš, da vzgon deluje tebi v korist, je to zelo lep občutek,« je še povedal najstarejši od bratov Prevc.

»Timi je bil v finalu malo neučakan, prezgoden in zmanjkalo mu je pet ali sedem metrov. A vseeno se je za nas izteklo odlično in smo lahko veseli. Peter je naredil dva odlična skoka v dokaj povprečnih razmerah, zato je rezultat vreden še več. Tudi Domen je oba skoka naredil odlično. Zelo lep rezultat po dveh sušnih mesecih zanj,« pa je dejal slovenski trener Gorazd Bertoncelj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine