Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Poker zmag za Rjojuja Kobajašija

Japonski smučarski skakalec je po Hannawaldu in Stochu tretji z zmagami na vseh štirih tekmah ene izvedbe novoletne turneje.
Rjoju Kobajaši je tretji skakalec s pokrom zmag na novoletni turneji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Rjoju Kobajaši je tretji skakalec s pokrom zmag na novoletni turneji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
6. 1. 2019 | 16:24
6. 1. 2019 | 19:48
13:41
Bischofshofen – Po Svenu Hannawaldu v sezoni 2001/02 in Kamilu Stochu v minuli zimi je japonski smučarski skakalec Rjoju Kobajaši tretji tekmovalec doslej, ki si je pokoril konkurenco na vseh štirih preizkušnjah ene izvedbe novoletne turneje, obenem je postal prvi predstavnik svoje države po Kazujošiju Funakiju v davni sezoni 1997/98, ki se je veselil skupne lovorike na turneji. Danes je imel v Bischofshofnu še posebej zahtevno nalogo, saj je bil po polovici tekme šele četrti, v drugo pa potegnil do 137.5 metra in naposled prvega zasledovalca, Poljaka Dawida Kubackega, pustil za seboj za kar 13,8 točke.



Pred 15.000 gledalci je po prvi seriji vodil Nemec Markus Eisenbichler, ki pa v finalu ni zdržal pritiska, pristal je že pri 131.5 metra in zdrsnil na peto mesto, vseeno pa ostal skupno drugi. Kobajašiju in Kubackemu je na stopničkah družbo delal še Avstrijec Stefan Kraft, ki je bil na tokratni turneji trikrat v najboljši trojici. Razlika med drugim in petim mestom je bila pičla – manj kot tri točke. Slovensko čast je z 21. mestom rešil Anže Semenič, odlično izhodišče, pred Bischofshofnom je bil namreč skupno osmi v razvrstitvi turneje, pa je zapravil Timi Zajc, ki je imel pred prvim nastopom težave z zadrgo na dresu, kar ga je očitno tako zmedlo, da se ni prebil v finale. Podobne težave je imel tudi Anže Lanišek, ki je ravno tako ostal praznih rok.

Timi Zajc je imel v prvi seriji ogromno smole. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Timi Zajc je imel v prvi seriji ogromno smole. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


POTEK KVALIFIKACIJ


Zadnja preizkušnja 67. nemško-avstrijske novoletne turneje smučarskih skakalcev v Bischofshofnu je bila od preostalih treh drugačna v tem, da ni potekala po sistemu dvobojev na izpadanje. Zaradi močnega sneženja so morali namreč prireditelji včeraj poklekniti pred naravo in ves predvideni program prestaviti na danes, tako so orli najprej zgodaj popoldne opravili kvalifikacije, v katerih je padel tudi rekord naprave, Poljak Dawid Kubacki je pristal pri natanko 145 metrih in za pol metra izboljšal dosedanjo najboljšo znamko.


Kobajaši šele tretji


Vendar pa Kubacki ni bil zmagovalec kvalifikacij, temveč je zaradi višjega zaleta, slabih sodniških ocen in velikega vetrovnega odbitka pristal šele na sedmem mestu kot najboljši Poljak. S kvalifikacijsko konkurenco je opravil Nemec Markus Eisenbichler, ki je bil najdaljši že tudi na treningu, tokrat pa je pristal pri 143 metrih, s čimer je za devet desetink točke pustil za seboj tudi enako dolgega Norvežana Roberta Johanssona. Obema je v hrbet gledal tudi nepremagljivi Japonec Rjoju Kobajaši, ki bi rad ponovil lanski podvig Kamila Stocha in zmagal na vseh štirih skakalnicah.


Pavlovčič prekratek za tri desetinke točke


Nobeden od šestih Slovencev v kvalifikacijah ni krojil vrha, še najvišje, na 16. mestu, je bil Timi Zajc, ki je z istega zaletišča kot Kubacki vlekel 131 metrov daleč, za Eisenbichlerjem pa zaostal debelih 20 točk. Na tekmo so se uvrstili še Anže Semenič z 31. dosežkom ter Anže Lanišek in Jernej Damjan, ki sta eden za drugim končala na 41. in 42. mestu. Prekratka sta bila Bor Pavlovčič (52.), ki mu je za uvrstitev na tekmo zmanjkalo le 0,3 točke, in novinec na tej turneji Nejc Dežman (54.).


IZIDI KVALIFIKACIJ


1. Markus Eisenbichler (Nem) 151,2 točke (143 metrov)
2. Robert Johansson (Nor) 150,3 (143)
3. Rjoju Kobajaši (Jap) 147,5 (131.5)
4. Stefan Kraft (Avs) 145,7 (135)
5. Stephan Leyhe (Nem) 142,0 (133)
6. Halvor Egner Granerud (Nor) 141,9 (137)
7. Dawid Kubacki (Pol) 140,0 (145)
8. Michael Hayböck (Avs) 137,4 (144)
9. Richard Freitag (Nem) 135,3 (142)
10. Daiki Ito (Jap) 134,3 (136)
16. Timi Zajc (Slo) 129,3 (131)
31. Anže Semenič (Slo) 114,6 (126)
41. Anže Lanišek (Slo) 107,9 (120)
42. Jernej Damjan (Slo) 107,1 (119.5)
_________________
52. Bor Pavlovčič (Slo) 92,6 (112)
54. Nejc Dežman (Slo) 90,2 (110.5)

 

Markus Eisenbichler je vodil po prvi seriji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Markus Eisenbichler je vodil po prvi seriji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


POTEK PRVE SERIJE


Ogromno smole je imel ta hip najuspešnejši slovenski smučarski skakalec Timi Zajc pred nastopom v prvi seriji. Zajadral bi namreč v ugoden veter, a je moral na zaletno rampo pozneje, kot je bilo načrtovano. Imel je namreč težave z zadrgo na rokavu dresa, kar je verjetno vplivalo tudi na njegov skok, saj je bilo jasno, da je bil z glavo drugje. Pristal je že pri 114 metrih in zasedel zgolj 43. mesto, s čimer je zapravil možnost, da bi vsaj zadržal izhodišče v skupni razvrstitvi sezone, pred Bischofshofnom je bil namreč osmi.

Njegovo usodo sta danes delila tudi Anže Lanišek, ki je s skokom, dolgim le 112 metrov, zasedel 39. mesto (tudi on je imel pred nastopom težave z dresom in je ravno tako skočil naknadno), in Jernej Damjan, ki je komajda preskočil stometrsko znamko (103 metre) in ni premagal nikogar. Tako je slovensko čast v prvi seriji rešil le Anže Semenič, a je moral tudi on nekaj časa trepetati za preboj v finale, naposled je njegov 122 metrov dolg poskus zadostoval za 27. izhodišče.

Enako kot že v kvalifikacijah tudi v prvi seriji ni bil najprepričljivejši zmagovalec prvih treh tekem Rjoju Kobajaši, ki se ni dokopal do vodstva, temveč je s 135 metri zasedal šele četrto mesto z natanko štirimi točkami zaostanka za vodilnim Nemcem Markusom Eisenbichlerjem, ki je pristal pri 137 metrih. Kobajaši je imel sicer še vedno možnosti, da postane po Svenu Hannawaldu in Kamilu Stochu tretji skakalec v zgodovini z zmagami na vseh štirih preizkušnjah novoletne turneje. Najdaljši v prvi seriji je bil, enako kot že v kvalifikacijah, Poljak Dawid Kubacki s 139 metri, ki je imel za vodilnim le dve desetinki točke zaostanka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine