Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Po več mesecih neprespanih noči še nimajo mirnega spanca

Na bližnjem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici po besedah prirediteljev varno in brez virusa do 250 m. Domen Prevc že ima zagotovljen nastop.
Domen Prevc, ki ima že zagotovljen nastop na svetovnem prvenstvu v Planici, po besedah Jelka Grosa iz treninga v trening na Bloudkovi velikanki skače bolje. FOTO: Matej Družnik
Domen Prevc, ki ima že zagotovljen nastop na svetovnem prvenstvu v Planici, po besedah Jelka Grosa iz treninga v trening na Bloudkovi velikanki skače bolje. FOTO: Matej Družnik
2. 12. 2020 | 08:00
5:43
Ljubljana – Planiški prireditelji so si po večmesečnem razbijanju glav, iskanju različnih rešitev in številnih neprespanih nočeh vendarle vsaj deloma oddahnili. Po temeljitem razmisleku so v teh izrednih (zdravstvenih) razmerah pripravili vse potrebno za izvedbo bližnjega svetovnega prvenstva v smučarskih poletih (med 10. in 13. t. m.), toda povsem mirnega spanca kljub temu še lep čas ne bodo imeli.

Težko pričakovani letalni spektakel bi moral biti sicer v dolini pod Poncami že ob koncu prejšnje zime. Toda organizatorji so ga bili zaradi epidemije bolezni covid-19 tik pred zdajci prisiljeni odpovedati, nakar so v sodelovanju in usklajevanju s pristojnimi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) dosegli njegovo preložitev na letošnji december. Tekmovanje bo v več pogledih prav posebno.

image_alt
V uvodni seriji spet super skok, v drugi pa ...

image_alt
Timi Zajc danes le gledalec, izkazal pa se je s ferplejem


V prvi vrsti zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa, zaradi katerih ob izteku letalnice bratov Gorišek, na kateri imajo – mimogrede – že toliko snega, da so ga že začeli odstranjevati, ne bo gledalcev. Vse manj je namreč tudi upanja za uresničitev zamisli »Pripelji se in poglej Planico«, po kateri bi po zgledu ameriških kinematografov na prostem »drive in« ogled spektakla omogočili vsaj omejenemu številu najbolj gorečih ljubiteljev tega spektakularnega športa.
 

Poseben čar zaradi žarometov in efektov


Letošnje svetovno prvenstvo bo svojevrstno tudi zaradi žarometov in svetlobnih efektov; najboljši skakalci se bodo namreč prvič doslej na letalnici v dolini pod Poncami med seboj merili v poznopopoldanskem in večernem terminu, saj se bodo tako kvalifikacije kot obe tekmi (posamična in moštvena) začele ob 16. uri.


Kar zadeva poslovni izid, bo tekmovanje za prireditelje v vsakem primeru končalo v rdečih številkah (z marčevsko odpovedjo so »pridelali« za debel milijon evrov izgube), vendar pa bo škoda vseeno manjša, kot če ga sploh ne bi izpeljali. Za prvi skakalni vrhunec v predolimpijski zimi 2020/21 se je sicer prijavilo 70 letalcev na smučeh iz 16 držav.
image_alt
Peter Prevc: Bojim se, da ne bom videl družine do konca marca

image_alt
V kolikšni meri bo zlovešči virus krojil zimo?


Med šesterico Slovencev ima, kot je na včerajšnji spletni novinarski konferenci razkril vodja tekmovanja Jelko Gros, za zdaj (javno) zagotovljen nastop na uradnem treningu, po katerem bo glavni trener Gorazd Bertoncelj izluščil četverico, zgolj Domen Prevc. In to kljub temu, da za razliko od reprezentančnih kolegov, ki morda zdaj v (pre)veliki želji po izpolnitvi norme za uvrstitev v slovensko ekipo tudi izsiljujejo želeni rezultat, do takrat ne bo imel nobenega nastopa na preizkušnji za svetovni pokal in zavoljo tega tudi nobene točke.
 

Gros: Morda sem v tej vlogi že bil zadnjič


»Za potrebe skakalcev, ki bodo na prvenstvu opravljali vloge predtekmovalcev, smo že kmalu pripravili ledeno smučino na sosednji 140-metrski Bloudkovi velikanki, da se bodo lahko ustrezno pripravili za polete. Razmere je dobro izkoristil tudi Domen Prevc; vsak dan, ko ga vprašam, s katerega zaletnega mesta skače, mi odvrne, da iz treninga v trening z nižjega,« je zaupal Gros, ki bo čez teden dni zadnjič vodil tekmovanje v skokih oziroma poletih.


»Morda pa sem v tej vlogi že bil zadnjič. Če bom namreč na katerem od prihajajočih testov na covid-19 pozitiven, bo namesto mene vskočil Aljoša Dolhar,« je pojasnil Gros in zatrdil, da se bo dalo kljub vetru v hrbet, ki ga je pričakovati med tekmovanjem, varno poleteti do 250 metrov. To (jim) je navsezadnje pred dobrimi petimi leti pokazal tudi Peter Prevc, ki je v takšnih razmerah odjadral do takratnega rekorda letalnice (248,5 m) in imeniten nastop zaokrožil še z doskokom v telemark.

Kot je zagotovil dr. Robert Carotta, pa bo varno tudi prvenstvo, kar zadeva mehurček oziroma snežinko, v kateri bodo vsi skakalci in spremljevalci ter prireditelji. »V Planici smo naredili vse, da ne bo postala žarišče koronavirusa. Z mojega gledišča bo torej svetovno prvenstvo varno, to pa bo tudi prva množična prireditev pri nas v času epidemije, ki bo lahko kažipot drugim večjim dogodkom v Sloveniji,« je poudaril vodja zdravstvene službe v Planici.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine