Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Po uvodni seriji je že mislil, da je zanj tekme konec

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazd Bertoncelj svojim varovancem po včerajšnji tekmi na SP ni ničesar očital.
Poland's Dawid Kubacki (C) celebrates after winning the Men's ski jumping event at the FIS Nordic World Ski Championships on March 1, 2019 in Seefeld, Austria. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
Poland's Dawid Kubacki (C) celebrates after winning the Men's ski jumping event at the FIS Nordic World Ski Championships on March 1, 2019 in Seefeld, Austria. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
2. 3. 2019 | 09:30
3:53
Seefeld – Poljski skakalni as Dawid Kubacki še sam ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo včeraj. Potem ko je bil v uvodni seriji žrtev slab(š)ih razmer, zaradi katerih se je komajda uvrstil v finale, je v drugo odlično unovčil višjo zaletno hitrost in s 27. mesta odjadral do naslova svetovnega prvaka na srednji napravi v Seefeldu.

»Zdaj sem svetovni prvak, sliši se res dobro in neverjetno obenem,« se je čudil svojemu velikemu podvigu na 52. nordijskem SP na avstrijskem Tirolskem. »Če sem iskren, sem po uvodni seriji mislil, da je tekme zame že konec. Na to, da bi lahko še osvojil tako želeno kolajno, niti pomislil nisem. Moj edini cilj v tistih trenutkih je bil, da bi se od prvenstva poslovil s čim boljšim finalnim skokom. Želel sem si pokazati, kar znam. Za drugi nastop sem se zbral zelo dobro in presrečen sem, da se je na koncu zame izšlo sanjsko,« ni skrival navdušenja Kubacki, potem ko si je z zlato lovoriko priskakal najlepše darilo za 29. rojstni dan, ki ga bo praznoval čez deset dni. Kot je še pripomnil, se mu zdi pošteno, da so tekmo pripeljali do konca še s finalno serijo, s katero so se odgovorni po njegovem vsaj približno oddolžili za ne najbolj posrečeno izpeljani prvi »polčas«.


Stoch: Dawid si popolnoma zasluži lovoriko


Podobno je razmišljal tudi Dawidov rojak Kamil Stoch, ki ga je na koncu na drugem mestu od zlate kolajne ločilo vsega 2,8 točke. »Zares sem vesel, da se je razpletlo tako, kot se je. Da lahko sedim tukaj in se pogovarjam z vami,« je uvodoma na novinarski konferenci pozdravil navzoče predstavnike medijev in nadaljeval: »Smučarski skoki so sila nepredvidljiv šport, v katerem pravzaprav nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. V uvodni seriji sem po odskoku začutil močnejši sunek vetra v hrbet, po katerem nisem mogel storiti ničesar. V zraku sem lahko le čakal na to, da bom pristal. Če sva imela z Dawidom, ki si popolnoma zasluži ta naslov prvaka, saj je od prvega treninga naprej na tej napravi skakal zelo dobro, najprej smolo, pa sva imela v finalu tudi srečo,« je priznal 31-letni Poljak.

Kubackemu in Stochu je večkrat športno čestital tudi tretjeuvrščeni domači zvezdnik Stefan Kraft. »Dawid je znan po tem, da ima izjemno silovit odriv, zaradi katerega je bil zagotovo med glavnimi favoriti tekme na srednji napravi. Kamil pa je bil najboljši že v poskusni seriji, zame je v tem trenutku najboljši skakalec na svetu,« je ocenil 25-letni Avstrijec in v isti sapi pristavil, da mu posamična kolajna na tem SP pomeni ogromno že zaradi velikih težav, ki jih je imel poleti.
 

Na vrhu prava imena, toda ...


Glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj je povedal, da so imena, ki so na vrhu, že prava, da pa nekdo postane svetovni prvak s 27. mesta, pa je zanj najmanj čudno. »Če sem iskren, takšne tekme še nisem doživel. A nisem razočaran, zadovoljen sem s tehnično izvedbo Žige in Petra, tudi Jernej je v finalu lepo opravil svojo nalogo, zato jim ne morem ničesar očitati. Nazadovali so izključno zaradi slabših razmer in občutno nižje zaletne hitrosti (celo za več kot 2 km/h). Če bi imeli enako hitrost, je zelo verjetno, da bi se za kolajne udarila le prva osmerica po uvodni seriji,« je presodil 42-letni Kranjčan.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine