Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Če bi vsem zapihalo v hrbet, njemu pa v prsa, bi bil lahko med prvimi tremi

V kvalifikacijah za današnjo posamično tekmo na srednji skakalnici najboljši Avstrijec Stefan Kraft, od Slovencev Peter Prevc z 8. mestom.
Peter Prevc močno upa in verjame, da bo na današnji tekmi v Seefeldu med elitno deseterico tudi Slovenec. FOTO: AFP
Peter Prevc močno upa in verjame, da bo na današnji tekmi v Seefeldu med elitno deseterico tudi Slovenec. FOTO: AFP
1. 3. 2019 | 06:00
5:37
Seefeld – Avstrijski skakalni as Stefan Kraft je presenetil še samega sebe, potem ko je na 52. nordijskem SP v svojo korist odločil kvalifikacije za današnjo posamično tekmo na srednji napravi (HS-109), poimenovani po nekdanjem smučarju in trenerju Toniju Seelosu. Presenečen nad seboj pa je včeraj deloval tudi najvišje uvrščeni Slovenec Peter Prevc, potem ko je pristal na visokem osmem mestu.

Kraft, ki je doskočil pri 106 metrih, je zaradi lepe drže v zraku in še lepšega telemarka prejel visoke ocene za slog. Z njihovo pomočjo je ob manjšem vetrovnem pribitku za 3,4 točke premagal drugouvrščenega Japonca Rjojuja Kobajašija, ki je sicer s 108,5 metra skočil najdlje med vsemi 66 tekmovalci.

»To je bil najboljši skok, ki sem ga kadarkoli prikazal v Seefeldu. Tukajšnja skakalnica mi namreč ni všeč, saj je majhna, poleg tega pa tu veter pogosto piha v hrbet, česar res ne maram,« je debelo pogledal domači zvezdnik, potem ko je videl, da je kvalifikacije končal na vrhu semaforja rezultatov.

Za Kraftom, ki brani naslov svetovnega prvaka iz Lahtija '17, in Kobajašijem so se zvrstili Poljaka Kamil Stoch (107 m) in Dawid Kubacki (104 m), Rus Jevgenij Klimov (104,5 m), še drugi Avstrijec Michael Hayböck (101 m) in Nemec Richard Freitag (104,5 m), z zelo dobrim osmim mestom pa si je svojo samozavest spet malce okrepil Prevc.

»Kakšen skok! Kaj vse je Peter že osvojil, kolajne ima že z vseh velikih tekmovanj, v bogati zbirki uspehov z nordijsih SP mu manjka le še nekaj – zlato,« je Prevčev kvalifikacijski nastop (102,5 m) pospremil uradni napovedovalec v »alpskem Monaku«, kakor zaradi prestižnih hotelov, lokalov in posledično visokih cen tudi pravijo Seefeldu.


Skakalnice še ni razvozlal


Peter je bil zadovoljen s prikazanim. »Skok je bil že pri 85 do 90 odstotkih tistega, kar sem v tem trenutku sposoben. Bil je dober, sploh glede na to, da sem se moral zanj trikrat ogreti. Kvalifikacije namreč niso potekale najbolj tekoče, zaradi prekinitev smo na vrhu zaletišča čakali kar precej časa. A daljava je bila dobra, tudi rezultat je dober,« je pod svoj poskus potegnil črto 26-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih.

Kakor je pripomnil, skakalnice še ni razvozlal. »Če bi jo, bi skakal na zadnjo rdečo črto. Ne, naprava mi ni všeč in moram priznati, da sem si zelo razbijal glavo s tem, kako bi jo pregriznil,« je zaupal Prevc, ki ga je od Krafta, denimo, ločilo 12,6 točke, od tretjeuvrščenega Stocha pa 7,8.
V kvalifikacijah za današnjo tekmo se je najbolje odrezal domači adut Stefan Kraft. FOTO: Matej Družnik
V kvalifikacijah za današnjo tekmo se je najbolje odrezal domači adut Stefan Kraft. FOTO: Matej Družnik


Na tekmi si želi nadaljevati v slogu zadnjega obdobja. »Upam, da bom počasi izboljševal svoje nastope in videli bomo, kam me bo to prineslo,« je spregovoril o svojih pričakovanjih, glede glavnih favoritov pa dodal, da so med njimi »Nemci, Poljaki in Avstrijec.« Na našo opazko, ali bo med elitno deseterico, na katero predvsem z njim meri glavni trener Gorazd Bertoncelj, tudi Slovenec, pa je pristavil: »Močno upam in verjamem, da bo.«


Čedalje težje se spopada s pritiskom


Jernej Damjan, ki je s 96,5 metra izvlekel 28. mesto, opaža, da se – starejši ko je – težje spopada s pritiskom tekem, čeprav bi pričakoval, da mu bo z leti lažje. »A ni čisto tako. Moji skoki so zdaj na tekmah običajno slabši kot na treningu; prej je bilo obratno. Prav zato in zaradi slabše vremenske napovedi ne vem, kaj lahko pričakujem. Bomo videli, na veliki napravi v Innsbrucku glavni favoriti niso bili niti na stopničkah,« je dejal 35-letni član ihanskega Sama, ki verjame, da je – če bi prikazal svoja najboljša skoka – mogoče doseči marsikaj.

Dve mesti za Damjanom je pristal Žiga Jelar (93,5 m), ki je zatrdil, da bo danes bolj predrzen. »Napadal bom svoj najboljši rezultat, upam, da se bom prebil čim višje,« je napovedal 21-letni skakalec kranjskega Triglava, medtem ko tri leta mlajši Timi Zajc (91,5 m/34.) še zdaleč ni deloval tako napadalno.

»Pri tem skoku se ni prav veliko zgodilo, teh 91,5 metra ni vrednih komentarja. Če sem iskren, niti sam ne vem, kje se naredijo razlike, niti sanja se mi tudi ne, kaj bi moral še spremeniti, da bi bil boljši. A svoje tehnike tako ali tako v enem dnevu ne morem spremeniti,« je izjavil 18-letni up iz SSK Ljubno BTC in pribil, da na tej napravi zagotovo ni med favoriti.

»Kdo ve, morda pa me reši sreča z vetrom. Če bi vsem zapihalo v hrbet, meni pa v prsa, bi bil lahko med prvimi tremi,« se je še namuznil Zajc.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine