Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Pinturault na svoj 30. rojstni dan ubil tri muhe na en mah

Francoski smučarski zvezdnik si je z zmago zagotovil tudi mali in veliki kristalni globus, Žan Kranjec za konec dvanajsti.
Žan Kranjec se je moral na koncu sprijazniti z 12. mestom. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Žan Kranjec se je moral na koncu sprijazniti z 12. mestom. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
20. 3. 2021 | 12:45
20. 3. 2021 | 14:28
3:36
Slovenskemu smučarskemu asu Žanu Kranjcu se tudi nastop na zadnjem veleslalomu sezone ni izšel po načrtih in željah. Potem ko si je s sedmim mestom na prvi progi v Lenzerheideju zagotovil spodbudno izhodišče, tega na drugi progi ni nadgradil. Ravno nasprotno; s slabšim smučanjem zlasti v spodnjem delu si je nabral precejšen zaostanek in nazadoval na 12. mesto.

Zmago, peto v sezoni in skupno 34. v svetovnem pokalu, je na svoj 30. rojstni dan slavil francoski zvezdnik Alexis Pinturault, ki je vodil že po prvi progi. V seštevku obeh nastopov je imel 0,20 sekunde naskoka pred znova izvrstnim Hrvatom Filipom Zubčićem, ki se je veselil drugega mesta, francosko slavje pa je z dodatno stotinko zaostanka dopolnil tretjeuvrščeni Mathieu Faivre.



Pinturault je s tem podvigom ubil tri muhe na en mah, saj je z njim potrdil naslov najboljšega veleslalomista v predolimpijski sezoni 2020/21, za nameček si je že pred zadnjim tekmovalnim dnevom zagotovil tudi skupno zmago v svetovnem pokalu. »Bil sem pod velikanskim pritiskom. Moral sem napadati in obenem paziti, da ne bi odstopil. To ni preprosto, vendar pa mi je tokrat uspelo najti pravo zmes. To je bil eden od mojih najboljših nastopov doslej,« je ocenil 30-letni Francoz.

Alexis Pinturault ni skrival navdušenja po osvojitvi malega kristalnega globusa. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Alexis Pinturault ni skrival navdušenja po osvojitvi malega kristalnega globusa. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Na vprašanje, kako gleda na osvojitev velikega kristalnega globusa, je odvrnil, da je bil ta že od nekdaj njegov cilj. »Imel sem tudi srečo, da so odpovedali smuk in superveleslalom. To ni bilo dobro za naš šport, je bilo pa dobro zame. Če sem imel lani smolo zaradi začetka epidemije novega koronavirusa, sem imel zdaj srečo,« je priznal Pinturault, ki je postal šele tretji francoski skupni zmagovalec svetovnega pokala po Jeanu Claudu Killyju (1966/67 in 1967/68) in Lucu Alphandu (1996/97).



»To je bila spet težka tekma z dvema različnima progama; prva je bila zelo hitra, druga pa zelo zavita. Na obeh sem imel določene odseke zelo hitre, na obeh sem od zadnjega vmesnega časa do cilja izgubil največ. Zagotovo si želim več, kakor kažejo rezultati na zadnjih tekmah, a za mano ni lahko sezona. Bilo je veliko vzponov in padcev, veliko stvari se je zgodilo. Zdaj me čaka veliko dela v spomladanskem delu in potem poleti pred naslednjo sezono,« je dejal Kranjec.

Jutri bosta v Lenzerheideju na sporedu še ženski veleslalom (9.00 in 12.00) in moški slalom (10.30 in 13.30).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine