Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Petra Majdič: Prav posebna nedelja za naš tek

Anamarija Lampič in Katja Višnar navdušili našo nekdanjo šampionko.
Anamarija in Katja sta se odrezali z izjemno voljo kot tudi psihološko trdnostjo. FOTO: AFP
Anamarija in Katja sta se odrezali z izjemno voljo kot tudi psihološko trdnostjo. FOTO: AFP
Petra Majdič o slovenski kolajni na SP
24. 2. 2019 | 19:50
24. 2. 2019 | 19:51
3:08
Noro! Anamarija in Katja sta me navdušili, prav čustveno sem doživljala ta razplet. Pa se, kot vemo, tekaški del prvenstva ni začel po naših željah. Toda po vsem, kar sem videla med sezono, sem bila prepričana o tem, da je pripravljenost naših reprezentantk na visoki ravni. A za uvod se je zataknilo pri smučeh. Pomembno je bilo takrat, da so vsi skupaj napako hitro odkrili, ni bilo druge kot kar najbolj zbrano se usmeriti k nadaljevanju prvenstva. In tako me je v tem ekipnem šprintu že uvod navdahnil z optimizmom, ko sem videla, kako živahni sta obe naši tekmovalki v smučini. Tokrat sta imeli tudi brezhibno pripravljene smuči. Četudi proizvajalci ponavadi res za tiste najboljše, ki se že med sezono uvrščajo na stopničke, pripravijo najboljše smuči, je pomembno, da se tudi drugi v karavani ne vdajo.

Anamarija in Katja sta se odrezali z izjemno voljo kot tudi psihološko trdnostjo. Ekipni šprint namreč ohranja posebna »pravila«. V uvodnem krogu gre za test smuči, v naslednjem krogu so že vidne prve razlike med tekmicami, v tretjem krogu tekme pa se nato že vname boj za končno razvrstitev. Za naši dve tekačici je bilo pomembno ohranjati stik z najboljšimi, tudi po tej plati sta se tokrat imenitno odrezali.

Petra Majdič je čustveno doživljala razplet ekipnega šprinta. FOTO: Leon Vidic/Delo
Petra Majdič je čustveno doživljala razplet ekipnega šprinta. FOTO: Leon Vidic/Delo


Že večkrat sem ponovila, kako koristno je za Anamarijo, da namenja pozornost različnim disciplinam. Zato napreduje na vseh ravneh. Tudi s Katjo je tako v zadnjih letih. Škoda, da se te širine ni lotila že prej, tako bi se tudi pogosteje uvrščala na visoka mesta. A zdaj se kaže predvsem veseliti tega podviga. Sicer jima je bila ta tekma v klasični tehniki pisana na kožo: obe sta močni pri soročnem delu, ni bilo pretirano razgibanih vzponov, kjer omenjene svoje prednosti ne bi mogli tako vidno uveljaviti, njune smuči so bile zelo hitre na hladnem snegu, katerega temperatura se je spustila 10 stopinj pod ničlo, obenem sta bili še taktično močni. Pri tej prvini me Anamarija vedno znova navdušuje. O tem, da bi bila na notranji progi lahko še bližje 1. mestu, pa je nesmiselno razpredati. Morda bi se tam zapletla v gnečo in padla ...

Naj si obe zdaj privoščita veselje, obenem se veselim nadaljevanja prvenstva. Že v torek bo 10-kilometrska tekma tekačic v klasični tehniki, zdaj se je Lampičeva lahko loti zelo sproščeno. A kako bo čustveno vplival na njo ta podvig, je nemogoče napovedati. Morda ji bo vlil še nove moči, morda pa jo bo tako utrudil, da bo pred njo zato zelo težka naloga. Toda ta nedelja jima bo za vekomaj ostala v spominu kot prav posebna. Tako kot vsem pri nas, ki spremljamo smučarski tek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine