Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Olimpijin ugovor zavrnjen, lahko se pritoži

Dejan Kontrec, HZS: Oboji so storili napako. Jeseničani niso pokazali negativnega testa za Blaža Tomaževiča, Ljubljančani pa ga ne bi smeli spustiti v dvorano.
V letošnjem finalu hokejskega DP se je dodobra zakuhalo. FOTO: Jure Eržen/Delo
V letošnjem finalu hokejskega DP se je dodobra zakuhalo. FOTO: Jure Eržen/Delo
7. 5. 2021 | 09:00
7. 5. 2021 | 22:35
7:12
Se preteklost ponavlja? Kadar se je namreč končnica hokejskega prvenstva približala vrelišču, je bilo zanimivo tudi ob igrišču. In tako je očitno tudi zdaj pred današnjo tekmo št. 4 v finalu za naslov državnega prvaka med Olimpijo in Jesenicami. Slednje vodijo z 2:1 v zmagah in imajo pred seboj v domači Podmežakli zaključni plošček za slavje, toda v pričakovanju današnje tekme še ni povsem jasno, kakšna bo usoda sredine tivolske predstave, v kateri so se železarji veselili zmage s 4:0.



Toda pri ljubljanskem klubu zdaj vztrajajo, da so tekmeci kršili pravila v teh novih razmerah koronavirusa, ker niso izstavili negativnega testa, starega največ 48 ur, za hokejista Blaža Tomaževiča, ki je bil po koncu jeseniških tekem v končnici alpske lige v karanteni. V gorenjskem taboru ob tem poudarjajo, da je bil primer tega igralca drugačen ter da pri njem niso opravili hitrega teksta, temveč PCR, obenem da so ga za vsak primer po karanteni, ki jo je prestal, še dlje časa, kot bi bilo sicer treba, držali proč od moštva. Hkrati poudarijo, da še nikdar v sezoni na tekmi nihče od njih ni zahteval seznama testiranih igralcev, da pa ga vedno imajo ob sebi. Toda tokrat, tako pravijo pri SIJ Acroni Jesenice, naj bi se to zgodilo prvič v sezoni, zdaj po koncu prve tretjine in Olimpijinem zaostanku z 0:3.

Iz pisarne SŽ Olimpija so se nato oglasili s sporočilom za javnost in o primeru zapisali: »Na tekmi v Ljubljani ne bi smel nastopiti igralec HDD Sij Acroni Jesenice Blaž Tomaževič, saj ni imel testa novejšega od 48 ur. Jeseničani so s tem huje kršili pravila in bistveno vplivali na potek srečanja. O tem smo v klubu že med tekmo obvestili tako delegata tekme kot Hokejsko zvezo Slovenije (HZS), ki med tekmo nista odreagirala.  Naša ekipa je pripravljena na današnjo tekmo na Jesenicah in odločena, da v Dvorani Podmežakla doseže pozitiven rezultat. HK SŽ Olimpija vedno in dosledno upošteva zakonodajo in pravila HZS – naša ekipa se redno testira, v klubu skrbno upoštevamo vsa pravila vezana na preprečevanje širjenja epidemije covid-19. Takšna dejanja so nevarna in v posmeh vsem, ki se trudimo zajeziti epidemijo.« Ob zapisanem pa so nam tudi pozneje ustno potrdili, da so na izostanek dokumenta po čakanju od prihoda tekmecev v Tivoli o veljavnem negativnem izvidu testa omenjenega hokejista opozorili že sredi uvodne tretjine tudi hokejsko zvezo – in torej ne šele po koncu prvih 20 minut igre, kot jim očitajo v Podmežakli –, pa takrat odgovora ni bilo.

Danes bo na Jesenicah 4. tekma napetega finala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Danes bo na Jesenicah 4. tekma napetega finala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Nato pa je v burnem pričakovanjuu drevišnje tekme št. 4 prispelo še sporočilo za javnost iz pisarne jeseniškega kluba, v katerem je zapisano: »V HDD SIJ Acroni Jesenice se več kot dobro zavedamo zdravstvene situacije, ki se dogaja doma in po svetu. V celotno sezono smo vložili preveč truda, sredstev, dela, napora, da bi bili zaradi enega testa pripravljeni ogroziti celotno sezono, dosedanje delo in zdravje vseh hokejskih delavcev. Na Jesenicah radi zmagujemo, a ne za vsako ceno, še najmanj pa z zavedanjem, da bi kdorkoli ali karkoli s tem ogrožal naše igralce ali njihovo okolico. Na pritožbo, ki jo je vložil hokejski klub Olimpija na Hokejsko zvezo Slovenije, smo se odzvali z vso ustrezno dokumentacijo, ki dokazuje, da izpostavljen igralec s svojim zdravstvenim stanjem ni ogrožal okolice, kar dokazuje tudi negativen izvid PCR testa. Klub sicer v svoji izjavi zatrjuje, kako striktno upošteva vsa pravila za zajezitev epidemije. Pa morajo prvo stvari urediti pri sebi, da bi bilo to res. Zakaj potemtakem vseeno srečamo na tribuni vodstvo kluba brez mask ali z nepravilnim nošenjem teh? In še mnogo drugih stvari bi se dalo izpostaviti, a to ni niti v športnem duhu niti princip v našem klubu, v katerem nikoli nismo bili pristaši pranja umazanega perila prek medijev. Trenutno dogajanje v klubu ocenjujemo kot napad na celoten klub in dotičnega igralca, s katerim se želi osvojiti nekaj, kar se ne da na ledeni ploskvi. Želimo si, da bi se ta trenutek vsa energija in moč usmerila na ledeno ploskev in ne na medije.« 
 

Čemu ni nihče ukrepal pred tekmo?


Pri vsem skupaj pa je dejansko presenetljivo, da po pravilih tekmovanja sploh ni nikogar nevtralnega iz vodstva ali pa sodnika, ki bi pred prvim metom ploščka pregledal dokumente (v novi dobi med te sodijo tudi izvidi testov) vseh udeležencev ter v primeru kakršnihkoli kršitev pravočasno ukrepal.

Dejan Kontrec se je s sodelavci pri HZS znašel pred zapletenim vozlom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Dejan Kontrec se je s sodelavci pri HZS znašel pred zapletenim vozlom. FOTO: Leon Vidic/Delo


O tem zapletu je danes zjutraj za našo spletno stran govoril Dejan Kontrec, dolgoletni reprezentant in zdaj prvi operativec hokejske zveze, kamor je vodstvo SŽ Olimpije poslalo pritožbo. Omenjeni funkcionar je poudaril: »Zaplet je nenavaden in za naše pravilnike pravzaprav tuj, saj predvidenih težav s koronavirusom, ki ga poznamo komaj dobro leto, prej nikdar ni bilo. Očitno pa sta oba kluba storila napako: jeseniški, da na skupnem seznamu moštva ni imel zapisanega igralca Blaža Tomaževiča z negativnim testom, ljubljanski pa, da je v vlogi prireditelja potemtakem sploh spustil tega hokejista v dvorano in pozneje slačilnico.«

Ob tem pa je Kontrec še dodal: »Meni je prav hudo, da bi zdaj morali kaj reševati ob igrišču, potem ko sta obe moštvi prikazali doslej prav zanimiv finale, sleherna tekma je nepredvidljiva, po dolgih letih imamo prenose na javni TV, hokej je lep. Le spomnimo se, kako smo bili jezni, ko je Olimpija izgubila proti Salzburgu v finalu EBEL v pisarni, in ne na igrišču ... Takrat smo se v Sloveniji počutili opeharjene.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine