Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Shiffrinova se je izenačila z Mazejevo

V Franciji slavje ameriške zvezdnice, Ana Bucik 12., Meta Hrovat odstopila.
Zmagovalni nasmešek Mikaele Shiffrin. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Zmagovalni nasmešek Mikaele Shiffrin. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
21. 12. 2021 | 10:32
21. 12. 2021 | 15:51
4:27

Mikaela Shiffrin je zmagovalka veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Courchevelu. Švedinja Sara Hector je na drugem mestu zaostala 86 stotink sekunde, Švicarka Michelle Gisin (+1,08) je bila tretja. Najboljša Slovenka je bila 12. Ana Bucik (+3,22), Andreja Slokar (+4,82) je tekmo končala na 22., Neja Dvornik (+5,06) pa na 25. mestu. Shiffrinova je vodila že po prvi vožnji z veliko prednostjo 74 stotink pred Gisinovo ter 1,03 sekunde pred predstavnico Švedske Hectorjevo. Američanka si je prismučala še drugo veleslalomsko zmago, prvič v Söldnu, v tej sezoni, slavila pa je tudi na slalomu v Killingtonu. Od 23. oktobra se je sedmič uvrstila na oder za zmagovalke. Z zmago je znova prevzela mesto vodilne v skupnem seštevku, po dveh veleslalomih pa vodi tudi v posebnem seštevku discipline.

Šestindvajsetletnica je vpisala 14. veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, s čimer je postala del smučark oziroma smučarjev, ki so v svojih karierah osvojili 14 veleslalomskih zmag, med njimi je tudi Slovenka Tina Maze. Skupno je to bila že 72. zmaga ameriške zvezdnice belega cirkusa. Največ jih ima Šved Ingemar Stenmark 86, med njimi 46 veleslalomskih. Med ženskami sta po številu veleslalomskih zmag pred Američanko le Švicarka Vreni Schneider z 20. in Annemarie Moser-Pröll s 16. zmagami.

Danes je bil v Courchevelu na sporedu komaj drugi ženski veleslalom v sezoni 2021/22 svetovnega pokala. Veleslalom, ki bi moral biti v Killingtonu v ZDA, je odpadel. Tega bodo skušali v Courchevelu izpeljati jutri. Prvi slovenski nastop je bil že pri številki 2. Nosila jo je Meta Hrovat, ki pa je vožnjo končala v zgornjem delu proge, zdrsnila je in ni ujela naslednjih vrat. Hrovatova je sezono pred dvema mesecema odprla s šestim mestom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom.

Ana Bucik se je izkazala z 12. mestom. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Ana Bucik se je izkazala z 12. mestom. FOTO: Jeff Pachoud/AFP

Izenačila veleslalomski vrh

Bucikova je startala kot 20. ter si z zaostankom 2,53 sekunde, kar je zadoščalo za 14. čas, zagotovila še en nastop. V Söldnu je finalni nastop zgrešila za pičle tri stotinke sekunde. V finalu je svoj nastop nadgradila. Tekmovalka iz Nove Gorice, ki je sicer specialistka za slalom, na progi ni naredila večjih napak. Ob prihodu v cilj je za 44 stotink sekunde zaostala zgolj za takrat vodilno Švicarko Camille Rast. Na koncu je z 12. mestom izenačila svoj najboljši veleslalomski izid v svetovnem pokalu. »Super, da je po Söldnu smučanje zdaj boljše. Uvrstitev do petnajstega mesta je v veleslalomu super rezultat. Mislim, da sem zelo dobro smučala v težkih delih, jutri pa bom poskusila več narediti že od samega starta,« je bila Bucikova dobre volje. Po mnenju trenerja Slovenk Sergeja Poljška je šlo za zelo zahtevno tekmo. »Bili sta zelo nemirna smučina in neenakomerna priprava snega,« je ocenil.

S številko 24 se je na prvo progo pognala presenetljiva zmagovalka edine individualne paralelne tekme v sezoni v Lech/Zürsu Slokarjeva. Svojo prvo ledeniško veleslalomsko premiero je končala na 14. mestu. Vožnja Slokarjeve tokrat ni bila povsem brez napak in tako odločna kot pred skoraj dvema mesecema na Tirolskem, ko je bila po prvi vožnji deveta. Velik zaostanek 3,31 sekunde pa je še vedno zadoščal za 20. čas in še eno priložnost. V finalu je še četrti veleslalom v svetovnem pokalu končala v točkah.

Slovenske nastope v prvi vožnji je zaokrožila Neja Dvornik, ki je nastopila s številko 47. Dvornikova se je z zaostankom 4,30 sekunde v cilju izenačila s Simone Wild iz Švice na 29. mestu. Nato je izgubila zgolj še eno mesto ter se prebila v finale, v katerem je tretjič osvojila veleslalomske točke v svetovnem pokalu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine