Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Neustrašnim Slovenkam ni bilo treba odkrivati tople vode

Ni veliko manjkalo, pa bi po zgodovinski ekipni zmagi na Ljubnem zaigrali Zdravljico še posebej tudi za Emo Klinec.
Trenutek za zgodovino: takole so Nika Križnar, Urša Bogataj, Ema Klinec in Špela Rogelj (na fotografiji z leve) dvignile pokal za prvo ekipno zmago Slovenije. FOTO: Jure Makovec
Trenutek za zgodovino: takole so Nika Križnar, Urša Bogataj, Ema Klinec in Špela Rogelj (na fotografiji z leve) dvignile pokal za prvo ekipno zmago Slovenije. FOTO: Jure Makovec
25. 1. 2021 | 09:00
25. 1. 2021 | 13:03
5:10
Ljubljana – Po vseh posamičnih podvigih, ki so jih že dosegle slovenske smučarske skakalke v svetovnem pokalu, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo prvič vso konkurenco preskočile tudi na ekipni tekmi. Za zgodovinski prvenec si Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar in Špela Rogelj ne bi mogle izbrati boljšega prizorišča, zmago so namreč v šampionskem slogu slavile na (domačem) vrhuncu ženskih skokov na Ljubnem.

Zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa navdušenja z njimi na žalost niso mogli deliti navijači, ki bi zagotovo spet dodobra napolnili prostor ob izteku 94-metrske naprave pod Rajhovko. Samo lani se jih je, denimo, tam v dveh dneh zbralo kar 12.000. Lahko si le predstavljamo, kakšno veselico bi pripravili letos.

image_alt
Med premorom je zelo izboljšala tudi svoj podpis


Da so minuli konec tedna skakale pred praznimi »tribunami«, so obžalovale vse po vrsti, seveda tudi Rogljeva, ki običajno s seboj »pripelje« največ organiziranih privržencev na Ljubno. »Da jih ni bilo tu, je prav žalostno. A vemo, da so za nas stiskali pesti od doma. Ta zmaga je (tudi) zanje,« je 26-letna skakalka z Jezera na južnem obrobju Ljubljanskega barja posvetila uspeh vsem navijačem in ljubiteljem (ženskih) skokov na sončni strani Alp. Z Rogljevo so se strinjale tudi preostale članice naše udarne ekipe, ki so z odličnimi nastopi potrdile vrhunsko pripravljenost.


image_alt
Nika je zelo agresivna, v športnem smislu pravi tank


Da bo Slovenke, ki so tako lani kot tudi predlani na ljubenski ekipni preizkušnji osvojile 2. mesto, v soboto težko ugnati, je že s prvim sijajnim skokom, le pol metra krajšim od rekorda skakalnice Avstrijke Daniele Iraschko-Stolz iz leta 2017 (96,5 m; v poskusni seriji je sicer včeraj njeno rojakinjo Marito Kramer odneslo celo do 99 m), napovedala Ema Klinec. Tako je domači ekipi že na začetku zagotovila zajetno prednost, ki je tekmice niso (z)mogle več nadomestiti.



image_alt
Zgodovinski uspeh slovenskih smučarskih skakalk na Ljubnem


Na koncu so imele naše junakinje 17,9 točke naskoka pred drugouvščenimi Norvežankami in 35,9 pred tretjeuvrščenimi Avstrijkami. »Bile smo samozavestne in verjele, da nam bo uspelo. To nas je dejansko pripeljalo do zmage, tople vode ni bilo treba odkrivati,« je pojasnila 22-letna reprezentantka iz Poljan nad Škofjo Loko, ki je bila najboljša posameznica ekipne preizkušnje.
Ema Klinec je včeraj za pičle 1,4 točke zgrešila krstno posamično zmago v svetovnem pokalu. FOTO: Jure Makovec
Ema Klinec je včeraj za pičle 1,4 točke zgrešila krstno posamično zmago v svetovnem pokalu. FOTO: Jure Makovec

 

Boljše bi lahko bilo le, če bi dosegli tudi rekord

Svetovni pokal v smučarskih skokih
Svetovni pokal v smučarskih skokih

Klinčeva je odlično tekmovala tudi na včerajšnji posamični tekmi, na kateri je za vsega 1,4 točke zaostala le za presenetljivo zmagovalko Eirin Mario Kvandal. Mlada Norvežanka (12. decembra je dopolnila 19 let) je tako že v svojem drugem nastopu med elito (v Ramsauu je bila pred mesecem dni 33.) prvič okusila slast v svetovnem pokalu. Če pa bi sodniki (med njimi je bil tudi Božidar Prevc) bolj upoštevali slog (beri: nagradili Emin lep doskok v telemark), bi bila na vrhu naša skakalka, ki je po uvodni seriji še vodila.

»Norvežanki bi čestitala za zmago! Tudi sama moram biti zadovoljna, na svoji prvi tekmi v sezoni sem dosegla stopničke. V finalu mi je bilo v čast skakati kot zadnja, to so dragocene izkušnje, tudi iz tega sem se nekaj naučila,« je povedala članica SSK Žiri, potem ko se je devetič zavihtela na oder za najboljše smučarske skakalke na svetu. Točke so si od naših priskakale tudi Nika Križnar (10.), Urša Bogataj (11.) in Špela Rogelj (24.).

image_alt
Znova se uči iti prek sebe


Čeprav so slednje včeraj zaostale za svojimi pričakovanji in sposobnostmi, slovenski selektor Zoran Zupančič po nepozabnem koncu tedna ni skrival zadovoljstva. »Za nami je super vikend, tako da moramo biti zadovoljni. Konkurenca je močna, tudi v drugih reprezentancah trenirajo,« je pojasnil glavni trener naše reprezentance, ki je po zgodovinski prvi ekipni zmagi omenil: »Boljše bi lahko bilo le, če bi dosegli tudi rekord skakalnice ...«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine