Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Zgodovinski uspeh slovenskih smučarskih skakalk na Ljubnem

Izbranke glavnega trenerja naše ženske reprezentance v smučarskih skokih Zorana Zupančiča zmagale na tekmi za svetovni pokal pod Rajhovko.
Nika Križnar, Urša Bogataj, Ema Klinec in Špela Rogelj (na fotografiji z leve) so skočile na zmagovalno stopničko. FOTO: Jure Makovec
Nika Križnar, Urša Bogataj, Ema Klinec in Špela Rogelj (na fotografiji z leve) so skočile na zmagovalno stopničko. FOTO: Jure Makovec
23. 1. 2021 | 15:02
23. 1. 2021 | 17:32
2:43
Slovenske smučarske skakalke Ema Klinec (96 m in 93 m), Špela Rogelj (84,5 m in 85,5 m), Urša Bogataj (90 m in 91,5 m) in Nika Križnar (92,5 m in 88,5 m) so na Ljubnem navdušile z zgodovinsko prvo ekipno zmago v svetovnem pokalu.

Naše reprezentantke so že odlično začele današnjo preizkušnjo na 94-metrski skakalnici pod Rajhovko. Po uvodni seriji so namreč izbranke glavnega trenerja Zorana Zupančiča zanesljivo vodile in tako potrdile vlogo favoritinj, v katero so skočile z odličnimi nastopi v včerajšnjih kvalifikacijah.

image_alt
Nika, Urša, Ema in Špela danes v lov na zgodovinski podvig


Slovenke so imele po prvem »polčasu« 11,8 točke naskoka pred drugouvrščenimi Norvežankami, tretjeuvrščene Avstrijke pa so za našimi tekmovalkami zaostajale že za 18,3 točke. Na četrtem mestu so bile Japonke, pete pa Nemke. V finale so se prebile še Rusinje (6.), Francozinje (7.) in Poljakinje (8.). Tekmo je začelo rekordnih trinajst ekip.

image_alt
Med premorom je zelo izboljšala tudi svoj podpis


Urša Bogataj je prispevala viden delež k zmagi Slovenije. FOTO: Jure Makovec
Urša Bogataj je prispevala viden delež k zmagi Slovenije. FOTO: Jure Makovec


V finalu so naše tekmovalke še poveč(ev)ale prednost in zasluženo zmagale. Na koncu so imele 17,9 točke naskoka pred drugouvrščenimi Norvežankami Eirin Mario Kvandal (89 m in 95 m), Theo Minyan Bjørseth (83,5 m in 87,5 m), Silje Opseth (89,5 m in 87,5 m) in Maren Lundby (91,5 m in 92 m).


Na vrhu tudi v pokalu narodov


»Danes je bilo za oceno odlično – pet. Gre za zgodovinsko zmago za slovenske ženske smučarske skoke. Vesel sem, da je bila to ravno ekipna tekma, saj mi ta osebno največ pomeni. Obenem smo tudi prvič prevzeli vodstvo v pokalu narodov. Dan bi bil lahko morda boljši le, če bi dosegli tudi rekord skakalnice,« je na novinarski konferenci povedal Zupančič.

image_alt
Najprej moraš biti prvi na vasi in v državi, da si lahko tudi na svetu


Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra pa so se povzpele Avstrijke Daniela Iraschko-Stolz (88 m in 86 m), Lisa Eder (85 in 85,5 m), Chiara Hölzl (89 m in 84,5 m) in Marita Kramer (91,5 m in 92 m), ki so za Slovenkami zaostale za 35,9 točke. Četrte so bile Japonke, pete Nemke, sledile so Rusinje, Francozinje in Poljakinje.

Najboljša posameznica tekme je bila Ema Klinec, ki ni skrivala zadovoljstva. »Zares sem se osredotočila nase in na svojo nalogo in to je bil rezultat vsega tega. Sicer pa smo bile tako samozavestne, da smo verjele v to, da nam bo uspelo, kar nas je dejansko pripeljalo do uspeha,« je dejala 22-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko.

Jutri bo na 94-metrski skakalnici pod Rajhovko na sporedu še posamična tekma za svetovni pokal (z začetkom ob 14. uri).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine