Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Na Bledu odskočna deska za pomladni lov risov v Astani

Slovenska reprezentanca v hokeju se je zbrala na Bledu, kjer bo od četrtka do sobote zanimiv turnir proti starim znancem iz mednarodnih aren.
Miha Verlič (pri ploščku), reprezentant iz Bremerhavna na nemškem severu, se je zadovoljen s kosila v domačem Mariboru preselil na Bled. Foto Leon Vidic
Miha Verlič (pri ploščku), reprezentant iz Bremerhavna na nemškem severu, se je zadovoljen s kosila v domačem Mariboru preselil na Bled. Foto Leon Vidic
4. 2. 2019 | 19:25
4. 2. 2019 | 19:27
4:56
Bled – Že hiter pogled na novi seznam Iva Jana, selektorja slovenske hokejske reprezentance, razkriva, da se bo tokrat na blejskem turnirju, od četrtka do sobote, predstavilo jedro tistih igralcev, ki bodo pomladi na svetovnem prvenstvu skupine B v Kazahstanu lovili vizum elitnega razreda. Zato so za selektorja in navzoče igralce prihajajoči dnevi zelo pomembni.



Risi bodo na Gorenjskem merili moči s starimi znanci: z Madžari se v zadnjih letih srečujejo na prvenstvih kot tudi na tekmah pripravljalnega značaja, italijansko moštvo največ kadra črpa iz AHL, z Belorusi pa so postale že prav znane bitke bodisi za uvrstitev na olimpijske igre bodisi za obstanek med svetovno elito.

Ivo jan: »Muršaka nisem nameraval vabiti na te turnirje pred sezono, saj je pomembno, da za svoj novi klub v Švici igra na visoki ravni in se izogne poškodbam, ki se mu jih je v prejšnjih sezonah nabralo precej.« FOTO: Mavric Pivk
Ivo jan: »Muršaka nisem nameraval vabiti na te turnirje pred sezono, saj je pomembno, da za svoj novi klub v Švici igra na visoki ravni in se izogne poškodbam, ki se mu jih je v prejšnjih sezonah nabralo precej.« FOTO: Mavric Pivk


"Toda na turnirju, kakršen je zdaj pred nami, ne bom razmišljal o tekmecih, temveč predvsem o našem moštvu," je poudaril Jan, pred katerim je na dosedanji trenerski poti največji izziv – reprezentanco vrniti v družbo najboljših 16 nacionalnih zasedb na svetu. Za nekaj dni bo pozabil na svoje klubske obveznosti iz Vipitena, s katerim se bo v prihodnjih tednih boril za uvrstitev v končnico AHL, na Bledu bo stavil na adute z bogatimi izkušnjami z največjih tekmovanj, a obenem bi rad preveril tudi mlade moči.


Sabolič danes v Kazanu


"Kako bom sestavil peterke, še ne vem, jasno je le, da bodo turnir začeli v enem napadu Žiga Jeglič, Robert Sabolič in Rok Tičar," je razkril na novinarski konferenci, ko nikogar od omenjene trojice še ni bilo med navzočimi. Jegličev Slovan iz Bratislave je sinoči gostil Dinamo iz Rige, Sabolič bo s svojim moštvom iz Nižnega Novgoroda danes gostoval v Kazanu. "Seveda upam, da bodo vsi pravočasno na Bledu, če pa kdo ne bo mogel igrati prve tekme, tudi ne bo preplaha," je dejal selektor, ki poleg omenjenih napadalcev roke pozdrava ni mogel na uvodnem zboru stisniti še nekaterim, toda nato se je že kmalu po omenjeni konferenci soigralcem pridružil branilec Jurij Repe, sinoči sta nato na brniškem letališču pristala, vsak iz svoje smeri, "Francoz" Matija Pintarič in "Nemec" Jan Urbas. Slednji je zaradi pretresa možganov pred kratkim izpustil nekaj klubskih tekem, toda uspešno se je vrnil na led k moštvu Bremerhavna, sedmouvrščenega v močnem nemškem prvenstvu, kjer mu skupaj z Miho Verličem pripada pomembna vloga. Oba sta še v nedeljo igrala, Verlič, eden adutov mariborske hokejske šole, je presenetil s hitrim prihodom na Bled. "Odločil sem se za zgodnji jutranji polet do Gradca, se nato razveselil obiska domačih in kosila v Mariboru, pa se nato zadovoljen odpravil na Bled," nam je dejal 27-letni napadalec.


Nihče ni zavrnil vabila selektorja Iva Jana


Kot vedno v zadnjih letih je na zboru risov opazna pozitivna energija, Jan, ki je prvič izbrano vrsto vodil novembra v Belorusiji, je vesel, ker nihče od povabljenih ni zavrnil vabila. "Le izkušena Mitja Robar in Aleš Mušič sta mi že ob prvem pogovoru dejala, da bosta brez težav nastopila za naše moštvo, če bosta le imela ustrezno dolgo klubsko sezono," je poudaril prvi mož s klopi, ki mu bosta na Bledu pomagala Dejan Varl in Klemen Mohorič. Kanadčan Mike Zettel, prvi selektorjev sodelavec v strokovnem štabu, je zaradi tekmovalnih obveznosti v Severni Ameriki zbor izpustil.

Seznam slovenskih hokejistov za prihajajočo akcijo na Gorenjskem. FOTO: Delova infografika
Seznam slovenskih hokejistov za prihajajočo akcijo na Gorenjskem. FOTO: Delova infografika


Na Bledu ni Jana Muršaka, kapetana z olimpijskih iger v Pjongčangu, zaradi smrti v družini se je nemudoma iz Švice za nekaj časa vrnil v domači Maribor. "Toda Jana že tako nisem nameraval vabiti na te turnirje pred sezono, saj je pomembno, da za svoj novi klub v Švici igra na visoki ravni in se izogne poškodbam, ki se mu jih je v prejšnjih sezonah nabralo precej," je še obrazložil Jan, ki bi rad imel konec aprila na SP v Kazahstanu tudi Anžeta Kopitarja: "V tistem trenutku, ko bo jasno, da je zanj konec klubske sezone, bomo vzpostavili stik z njim in s Kralji iz Los Angelesa, če bo seveda obstajala možnost pravočasnega prihoda na SP. A zdaj je še zgodaj za takšne načrte …"

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine