Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Lanišku doskok vzel prvo zmago

Zakopane so bile prizorišče nove razburljive tekme. Slovenci dvignili formo. Tudi Domen Prevc med deseterico. Peterica v točkah.
Anže Lanišek je bil zelo blizu prvi zmagi v karieri, z drugim mestom pa pokazal vrhunsko formo. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Anže Lanišek je bil zelo blizu prvi zmagi v karieri, z drugim mestom pa pokazal vrhunsko formo. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
F. T., J. H., STA
17. 1. 2021 | 17:42
17. 1. 2021 | 19:10
6:43
Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je osvojil drugo mesto na tekmi za svetovni pokal v poljskih Zakopanah. Član SSK Mengeš je vodil po prvi seriji, odlično je skočil tudi v drugo, ampak pri 143 ni naredil lepega doskoka in je za zmagovalcem Mariusom Lindvikom zaostal za 2,3 točke. Tako še vedno čaka na prvo zmago v karieri.

Lanišek je vodil po prvi seriji. Štiriindvajsetletni Domžalčan je s prehitel dva Norvežana, Lindvika in Roberta Johanssona, ki je na koncu zadržal tretje mesto. Lanišek je zdaj šesti v svetovnem pokalu in ima le točko manj od Piotra Žyle.

Marius Lindvik je bil za las boljši od Laniška. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Marius Lindvik je bil za las boljši od Laniška. FOTO: Janek Skarzynski/AFP


Slovenci so se tokrat izkazali tudi kot ekipa. Osmi je bil Domen Prevc in dvanajsti Tilen Bartol. Lanišek je v cilju pokazal, kaj mu je vzelo zmago, in brez smučk uprizoril pravi telemark. Lindvik, ki mu je korona vzela visoko uvrstitev na novoletni turneji, je dosegel tretjo zmago.
image_alt
Odlična slovenska napoved, šok za Zylo, Kraft kot rozina


Lanišek je ob podelitvi nagrad pokazal odločnost in stisnil pest ob najavi njegovega imena. Zanj so bile to pete stopničke in tretje drugo mesto. Prva zmaga je vse bližje ...

Anže Lanišek je tretjič stal na drugi stopnički zmagovalnega odra. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Anže Lanišek je tretjič stal na drugi stopnički zmagovalnega odra. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


V drugi seriji je Lanišek skočil zadnji, podobno kot v Wisli na začetku sezone, ko je prav tako vodil po prvi seriji. Takrat je zmogel do šestega mesta, v Zakopanah pa je bil na koncu drugi po zelo dolgih skokih v zaključku serije. Zmago je slavil Lindvik, ki je v finalu s 145,5 metra pridobil nekaj dragocenih točk, Lanišek pa je s 143,5 metra zaostal vsega za 2,3 točke, potem ko je le s težavo zaradi dolge daljave napravil telemark, zaradi česar so mu sodniki prisodili ocene med 17 in 18,5.


 

Do točk tudi Jelar in Cene Prevc


V finalu se je izkazal tudi Domen Prevc z osmim mestom. Najmlajši od bratov Prevc je v obeh serijah prikazal boljše skoke kot doslej v sezoni in se prvič po Kulmu (5. mesto) lani uvrstil med najboljšo deseterico. Tretjič je točke za svetovni pokal v tej sezoni osvojil Bartol. Z 12. mestom je bil najboljši v tej sezoni, v finalu pa je s 140 metri pridobil kar precej mest, potem ko je bil po polovici preizkušnje 23.

image_alt
Od veselja kričal kot otrok, ko zagleda darilo pod novoletno jelko




Do točk je prišel tudi Žiga Jelar (266,3), ki je v drugi seriji izgubil eno mesto in bil 22. Dve mesti za njim je bil Cene Prevc (261,8), ki je bil po prvi seriji 15. V drugo je skočil nekoliko slabše in izgubil devet mest.
image_alt
Timijev napredek ga veseli, a ga ne bi rad prehitro poslal v ogenj


V boj za točke se nista uvrstila Peter Prevc in Bor Pavlovčič. Veliko smole je imel predvsem najstarejši od bratov Prevc (120,1), ki je zaradi težav pri pristanku pri 126 metrih izgubil veliko sodniških točk. Posledično je preizkušnjo sklenil na nehvaležnem 31. mestu.
image_alt
Primož Peterka: V zakonu je šlo, dokler je šlo, zdaj pa ne gre več


Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine