Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Lanišek: Pogosto sem bil jezikav, po padcu v Kuusamu sem se spremenil

Konec tedna na tekmo celinskega pokala tudi Peter Prevc, Timi Zajc in Tilen Bartol.
Anže Lanišek želi do planiškega praznika pustiti za seboj tudi bolečine v hrbtu. FOTO: Christof Stache Afp
Anže Lanišek želi do planiškega praznika pustiti za seboj tudi bolečine v hrbtu. FOTO: Christof Stache Afp
F. T., STA
9. 3. 2021 | 14:00
9. 3. 2021 | 15:00
4:08
Eden od junakov skakalnega tabora na minulem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, na katerem so slovenski športniki osvojili kar šest kolajn, je tudi Anže Lanišek, ki je na srednji napravi osvojil bron. Kot pravi, je naspan in spočit in gre novim zmagam naproti. Trenutno pa še poteka rehabilitacija poškodbe hrbta, ki mu je delno zagrenila tudi SP.

»Zdaj sem kolajno že dodobra prespal. Vidim, da je že dolgo časa minilo od takrat, ko sem se odločil za korenite spremembe pri delu, treningih in obnašanju, in po petih, šestih letih dela zdaj prihajajo tudi rezultati. Tega sem zelo vesel,« je na novinarski konferenci dobitnikov odličij s SP dejal 24-letni skakalec.

Kot je dejal, je bil pred leti zelo zaletav in je imel velikokrat težave s svojim egom, nato pa se je odločil za temeljite spremembe. »V preteklosti sem imel veliko težav s svojim egom, velikokrat sem bil jezikav, kar ni bilo najbolj primerno. Vsako leto se trudim, da sem boljši, boljši kot športnik in kot človek. Po padcu v Kuusamu pa sem uvidel, da bo treba spremeniti obnašanje in odnos do dela,« je razmišljal Lanišek.


»Vidim, da sem na pravi poti in da gre«


»Vidim, da sem na pravi poti, da gre, ampak nočem še delati nobenih zaključkov, saj nas do konca sezone čaka še en vikend v Planici in treba je ostati zbran do takrat,« je poudaril Lanišek in dodal, da ima tudi za konec sezone pod Poncami enake cilje kot pred sezono.

Peter Prevc bo tekmoval tudi v Zakopanah. FOTO: Miha Šimnovec
Peter Prevc bo tekmoval tudi v Zakopanah. FOTO: Miha Šimnovec


Ta čas se sicer bolj kot sklepnemu delu sezone posveča rehabilitaciji poškodbe hrbta, ki se mu vleče že vse od poletja in mu je vnovič ponagajala tudi sredi nastopov v Oberstdorfu, ko je na veliki skakalnici lahko tekmoval zgolj s pomočjo dveh protibolečinskih injekcij, a tudi tam vseeno pristal povsem blizu kolajne na petem mestu.

»V bistvu, kot kaže, ne bom potreboval tako veliko časa za sanacijo poškodbe, kot sem sam pričakoval. Danes sem že opravil trening po prilagojenem programu. Veliko časa ne bo potrebno, da se to sanira, ampak treba je še vedno iti počasi, korak za korakom, da ne prehitevamo dogodkov,« je glede težav z bolečinami v hrbtu povedal Lanišek.

image_alt
S pravim Cenetom bi se borili za zlato, Anže pa bo še strah in trepet


Dodal je, da ta čas še ne ve, za kako resno poškodbo sploh gre, čeprav se mu v valovih vleče že od poletja. »V bistvu še ne vem, kako resna je stvar, saj čakam še na magnetno resonanco, ki jo bom predvidoma opravil ta teden. Bomo videli. Letos se je resneje to pojavilo že decembra, tudi prej, v pripravljalnem obdobju sem imel težave junija oziroma julija, ampak smo za zdaj to kar dobro rešili,« je pojasnil Domžalčan in potrdil, da bo po sezoni čas za resnejšo obravnavo.


Hrgota: Prvi cilj je bil s kolajno dosežen, grenak priokus ostaja


»Zdaj smo to delali na kratek rok, po koncu sezone pa bo definitivno treba bolj preučiti, od kod izvira ta težava in jo res skušati rešiti stoodstotno,« se zaveda Lanišek. Medtem pa je selektor Robert Hrgota povedal, da je sam vesel kolajne s SP, vendar pa ima ta zanj vseeno grenak priokus.

Timi Zajc se vrača v slovensko reprezentanco. FOTO: Matej Družnik
Timi Zajc se vrača v slovensko reprezentanco. FOTO: Matej Družnik


»Prvi cilj je bil s kolajno dosežen, grenak priokus pa ostaja, zdi se mi, da sta nam še dve kolajni ušli iz rok. Tako da nam ostajajo veliki cilji za Planico in prihodnjo olimpijsko sezono,« je dejal glavni trener in do finala sezone v Planici, ki bo 25. do 28. marca, povedal, da bodo trije A-reprezentanti v sklopu priprav odšli na tekme celinskega pokala.

V Zakopanah bodo tako konec tedna nastopili tudi Peter Prevc, ki je tekmoval tudi v Oberstdorfu, povratnik v ekipo Timi Zajc ter Tilen Bartol, je razkril Hrgota. »Sploh za Petra je pomembno, da pride v tekmovalni ritem. Raven njegovih skokov je visoka, manjkajo pa mu tekme,« je pojasnil trener.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine