Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Kostelić: Ilkina največja odlika? Mentalna moč!

Lindsey Vonn ob vrnitvi čaka to, s čimer se je Ilka Štuhec v tej zimi že soočila – iskanje psihološke stabilnosti.
Takole sta se po smukaški tekmi na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma objeli zmagovalka Ilka Štuhec in tretjeuvrščena Lindsey Vonn. Nazadnje sta se soočili ob koncu sezone 2016/17. FOTO: AFP
Takole sta se po smukaški tekmi na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma objeli zmagovalka Ilka Štuhec in tretjeuvrščena Lindsey Vonn. Nazadnje sta se soočili ob koncu sezone 2016/17. FOTO: AFP
10. 1. 2019 | 06:05
5:51
Trije tedni so minili od dvojne zmage slovenske smučarske šampionke Ilke Štuhec, s katerima je odpravila vso konkurenco na smuku in superveleslalomu za svetovni pokal v Val Gardeni. V tekmovalni ritem bi se morala spet vrniti konec tedna v St. Antonu, a so tekme zaradi obilnega snega že odpovedali.



Zmagi Štuhčeve, ki se je po 20-mesečni odsotnosti vrnila med tekmice, sta lepo odmevali v karavani. Prav vsak športnik, ki mu je načrte in cilje kdaj prekrižala poškodba, dobro ve, koliko truda je treba vložiti v vrnitev na raven, ki jo je držal, preden se mu je pripetila.

Eden tistih, ki so premagali številne padce, ko gre za zdravstvene težave, je tudi nekdanji smučarski as Ivica Kostelić, čigar koleno je bilo na udaru vso kariero. V kartoteki ima 14 operacij, po vsaki se je pobral. Prav zato nas je zanimalo, kako gleda na zmagovalno vrnitev Štuhčeve, potem ko je morala šestič pod nož.

Ivica Kostelić dobro ve, kako je, če se vračaš po poškodbi, prestal je 14 operacij. FOTO: Cropix
Ivica Kostelić dobro ve, kako je, če se vračaš po poškodbi, prestal je 14 operacij. FOTO: Cropix


»Tudi jaz sem šel čez to. Skozi vsako rehabilitacijo si izkušenejši. Vse bolj ti je jasno, kaj moraš narediti, da bi se uspešno vrnil. Ilki so te pretekle izkušnje vsekakor pomagale, da se je v karavano vrnila tako močna,« je razmišljal o uspehu Mariborčanke. Kaj je v njegovih očeh njena največja odlika? »Mentalna moč! Verjetno pa je tudi fizično nekoliko močnejša od konkurence,« je povedal sogovornik, lastnik 26 zmag v svetovnem pokalu, velikega kristalnega globusa, štirih olimpijskih kolajn in treh odličij s svetovnih prvenstev, ki v športnem pokoju svetuje hrvaški reprezentanci: »Veseli me, da lahko delim svoje izkušnje in me fantje poslušajo.«
 

Koštomaj: Naj bodo vse zdrave!


Kakšne psihične – ne zgolj fizične – posledice puščajo poškodbe, je dobro znano tudi Lindsey Vonn, z 82 zmagami drugi smučarki na večni lestvici. »Dobro razumem, s kakšnim razočaranjem se je soočala Ilka, saj sem to že doživela. Ampak je močna tekmovalka, velika borka,« je Američanka sočustvovala s štajersko tekmico lansko jesen, ko si je ta strgala sprednjo križno vez v kolenu.

Lindsey Vonn je napovedala vrnitev, a te ne bo v St. Antonu konec tedna, kot je sprva načrtovala, saj so tekme že odpovedali. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Lindsey Vonn je napovedala vrnitev, a te ne bo v St. Antonu konec tedna, kot je sprva načrtovala, saj so tekme že odpovedali. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Tik pred svojo prvo tekmo v poolimpijski sezoni, za katero je tedaj napovedala, da bo njena zadnja v karieri, pa si je Vonnova na treningu poškodovala koleno in se ponovno znašla v procesu rehabilitacije. (Pre)pogosto se je soočala s poškodbami rok in nog, resnejših je bilo več kot deset, mnogokrat je bilo zelo hudo, a prav vsakič se je z jekleno močjo in občudovanja vredno vztrajnostjo sanjsko vrnila. Pred tokratnim štartom, ki ga je napovedala za ta konec tedna v St. Antonu, a ga je po včerajšnji odpovedi tekem primorana prestaviti, je lačna dokazovanja, v mislih ima rekordnih 86 zmag legendarnega Ingemarja Stenmarka, kar jo najbolj motivira.

Zanimivo bo sicer videti, koliko zmore ob prvem stiku s konkurenco. Štuhčeva bo v nadaljevanju sezone težka tekmica, v novo koledarsko leto se podaja z razprtimi krili, po zmagah v Dolomitih je dobila potrditev, okrepila samozaupanje in ujela val, ki jo je v preteklosti že ponesel do najboljših rezultatov v karieri.

Bo to njena prednost v obdobju, v katerem se vrača Vonnova, ki naj bi se ji med povratnicami v tem mesecu pridružila tudi najboljša smukačica minule sezone Sofia Goggia? »Obe še čaka to, s čimer se je Ilka v tej zimi že soočila – iskanje psihološke stabilnosti. Naj jo osvojita in naj se spopadejo. Takšen je šport, naj bodo vse zdrave in pripravljene,« je razmišljal trener Štuhčeve Grega Koštomaj.
 

Osredotočeni nase


V ekipi najboljše slovenske smučarke vseskozi poudarjajo, da se s tekmicami ne obremenjujejo. »Osredotočamo se nase, na svoj pristop in izvedbo. Za kakšen rezultat to zadostuje, pa pokažejo ure. Veseli me, da je čas tisti, ki zaenkrat še odloča o najboljših v našem športu. Sproščenost in samozaupanje sta prišla, Ilka bo nevarna vsem tekmicam, ne samo izbranim. Premagati je treba vse in ne želimo si, da bi bila katera v konkurenci odsotna. Sreča, ki jo občutiš, ko zmagaš tedaj, ko so na tekmi vse, je toliko večja. In po tem šampioni Ilkinega kova hrepenijo,« je poudaril Koštomaj.

Trener Grega Koštomaj pravi, da bo Štuhčeva nevarna tekmica za vse, ne samo  za izbrane. FOTO: Jure Eržen/Delo
Trener Grega Koštomaj pravi, da bo Štuhčeva nevarna tekmica za vse, ne samo  za izbrane. FOTO: Jure Eržen/Delo


Štuhčeva je izkoristila tekmovalni premor za treninge, pa tudi sprostitev. Pred prihodom v St. Anton, kjer bi moral biti po prvotnem načrtu v soboto smuk, v nedeljo pa superveleslalom, je trenirala v Italiji. Avstrijski prireditelji so zaradi preobilnih količin snega in vetra že v začetku tedna odpovedali prvi uradni smukaški trening ter nakazali, da bo boj z naravo zahteven. Včeraj pa so tudi uradno odpovedali ves tekmovalni program za ta konec tedna.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine