Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Jakov po virozi v mislih na Bavarskem

V Oberhofu uvod v januarski del sezone brez našega udarnega aduta.
Jakov Fak se bo k tekmovalni karavani vrnil naslednji teden v Ruhpoldingu.<br />
FOTO Matej Družnik/Delo
Jakov Fak se bo k tekmovalni karavani vrnil naslednji teden v Ruhpoldingu.<br /> FOTO Matej Družnik/Delo
11. 9. 2020 | 09:00
3:13
Ljubljana – Biatlonci se vračajo k tekmovalni smučini. Nazadnje so se namreč tik pred božično-novoletnim oddihom pomerili za točke svetovnega pokala v Novem Mestu, središču češkega teka in biatlona, zdaj je napočil čas za začetek zelo odmevnega januarskega dela na treh postajah nemškega govornega prostora. Za začetek, tako kot že dolga leta, v Oberhofu.

V znanem športnem središču sredi zvezne dežele Turingija (Thüringen), nekoč na območju NDR, že vrsto biatlonci odpirajo tekmovalni januar, ki ga bodo nato prihodnji teden nadaljevali v Ruhpoldingu na Bavarskem in ga sklenili v Anterselvi na Južnem Tirolskem.

V Oberhofu tekmovalna karavana ponavadi uživa ob polnih tribunah – za štiridnevno prireditev so prodali prek 60.000 vstopnic –, manj ji je všeč vreme, saj je tu največkrat sivo, vetrovno in megleno. Toda padavine zadnjih dni v Nemčiji botrujejo tudi bolj vidni snežni podobi prizorišča, kot so ju tu navzoči vajeni. Sicer je proga med najzahtevnejšimi v sezoni, slovi po spustu, že kar nenavadno strmem za biatlonska prizorišča. A ponavadi so vsaj tisti najboljši v Oberhofu zaradi ozračja, kot bi šlo za nogometni praznik na katerem od štadionov bundeslige, prav uživali in bili primerno temu tudi uspešni.

Tako je tudi vodilni slovenski biatlonec Jakov Fak vedno spoštoval to prizorišče, rad nastopal v Turingiji, četudi je največje tekmovalne uspehe beležil drugod. Res pa je, da so imeli v Oberhofu zadnje veliko tekmovanje leta 2004, svetovno prvenstvo, takrat našega najuspešnejšega biatlonca še ni bilo med svetovno elito. A v Oberhofu ga tudi zdaj ne bo. Šolo iz lanskega leta je namreč drago plačal, ko si je navzlic bolezni na vsak način želel nastopiti, zavoljo izčrpanosti pa je nato v januarskem delu sezone dosegel manj od pričakovanj. Toda nato se je le ustrezno pripravil za izziv olimpijski iger in nato s srebrno kolajno na 20 km poskrbel za najodmevnejši slovenski dosežek v Pjongčangu.


Raje v Lescah, kot da bi tvegal


Zdaj je njegovo zdravstveno stanje boljše kot pred enim letom, toda po lažji virozi, ki je »potovala« iz sobe v sobo v domači hiši v Lescah, se je odločil, da ne bo ničesar tvegal. Lani je hrepenel po kar največjem številu tekem, saj jih je po dveletnih zdravstvenih težavah močno pogrešal, v tej sezoni pa se ciljev loteva bolj racionalno, poglavitni bo seveda kar najboljši nastop na svetovnem prvenstvu, marca na Švedskem. »Res je bolj koristno, da zdaj vadim za naslednjo postajo v Ruhpoldingu, kot da se tik po tem. ko sem dva dni ležal doma, ves dan peljem v Oberhof in tam na silo tekmujem,« nam je dejal, potem ko je ostal v Sloveniji.

Reprezentančne barve bodo tako od današnjega popoldneva do nedelje branili Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan, Mitja Drinovec, Urška Poje, Lea Einfalt, Polona Klemenčič in Nina Zadravec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine