Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Jakov Fak: Dan, ko se ti podrejo vsi načrti

Porazen nastop slovenskih reprezentantov na 20-kilometrski tekmi na svetovnem prvenstvu v biatlonu. Zlato Nemcu, presenetil Bolgar.
Jakov Fak je le prvi strelski postanek leže opravil brezhibno. FOTO: Reuters
Jakov Fak je le prvi strelski postanek leže opravil brezhibno. FOTO: Reuters
14. 3. 2019 | 23:25
5:07
Pogled k moški 20-kilometrski preizkušnji na letošnjem osrednjem biatlonskem tekmovanju je bil iz slovenskega zornega kota jasen: v disciplini, v kateri je Jakov Fak pred enim letom osvojil srebrno olimpijsko kolajno, so pričakovanja visoka. A načrti so se sesuli v švedskem vetru in snegu. Naš vodilni biatlonec je z 42. mestom dosegel najslabšo uvrstitev doslej na tem SP.

Veselo je bilo med Nemci, saj je Arnd Peiffer z zlato kolajno obogatil že tako lepo dosedanjo bero ene vodilnih biatlonskih velesil, še bolj živahno med Bolgari, saj je njihov Vladimir Iliev z 2. mestom sploh prvič doslej na najvišji ravni tekmovanj stal na odru najboljših treh. V spreminjajočih se vremenskih razmerah sneženja z vetrovnimi sunki pa se nekaterim kandidatom nikakor ni razpletlo po načrtih: vodilni biatlonec sezone Johannes Thingnes Bø je bil s tremi zgrešenimi tarčami 9., prvi as zadnjega desetleja, Francoz Martin Fourcade, pa le 39. Zgrešil je štirikrat.

Toda omenjena podatka o spodrsljajih šampionov sta bila Faku le v slabo tolažbo. Zavedal se je zapravljene priložnosti, ko bi lahko izboljšal vtis po ponesrečenem nedeljskem zasledovanju. A tokrat je ponudil še slabšo podobo, daleč od ravni nekdanjega svetovnega prvaka v tej disciplini in nazadnje srebrnega olimpijca.

»Prav nič mi ni šlo tako, kot sem si želel in pravzaprav načrtoval. Dobro, pri prvem postanku sem bil natančen, pozneje pa na strelišču plačeval tudi davek utrujenosti s proge. Zlasti pri zadnjem postanku stoje (takrat je Fak zgrešil dve tarči, o. p.) se nisem več mogel ustrezno umiriti,« je priznal najboljši slovenski biatlonec, ki na tem prvenstvu – vsaj doslej – še zdaleč ni potrdil ugleda, ki ga uživa med priznano tujo konkurenco: ko prav pogosto zablesti na najpomembnejših tekmovanjih sezone.



»Tokrat pa se mi je ta tekma dejansko podirala od začetka. Že moja forma zaradi izostanka treninga in tekem v zadnjih tednih ni vrhunska, proga je v teh razmerah še posebej zahtevna, povrhu pa tudi s smučmi, kar sem opazil na posameznih delih, nisem bil konkurenčen,« je potegnil rdečo nit skozi nastop, v katerem je bil najvišje uvrščeni slovenski reprezentant, a še to zgolj na 42. mestu. Sledili so mu Klemen Bauer (46.), Rok Tršan (55.) in Miha Dovžan (71.).


Bauer: Najtežja tekma v sezoni

Res so bile razmere na tekmi z naskokom najbolj zahtevne v dosedanjem delu prvenstva, Bauer je tekmo označil celo kot najtežjo doslej v sezoni, zataknilo se je dejansko tudi nekaterim iz elitne druščine, vseeno pa nikakor ne more biti pozitivne ocene za slovensko izbrano vrsto, v kateri niti eden od četverice ni bil konkurenčen. Prav nikogar ni bilo med 40 dobitniki točk, Fak, odkar nastopa za Slovenijo (sezona 2010/11), tako nizke uvrstitve na svetovnem prvenstvu še ni zabeležil …

A podobno kot se ob različnih pripetljajih, pogosto zlasti na področju krhkega zdravja, ni vdajal, še vedno vztraja pri izzivu odmevnega dosežka na tem prvenstvu, in sicer v nedeljskem skupinskem štartu. Tam bo nastopilo le 30 izbrancev, med njimi tako tudi slovenski adut. Po zaslugi dosežkov iz šprinta in zasledovanja (17. in 26. mesto) se je tako le uvrstil na prestižno sklepno tekmo šampionata (nedelja ob 16. uri), kjer ima na obstoječem seznamu štartno številko 26. To bi se lahko spremenilo v primeru odpovedi katerega od udeležencev, takrat bi morda svojo priložnost lahko dočakal tudi Klemen Bauer, zdaj prvi v čakalni vrsti, torej s številko 31.

A do nedelje je časa še nekaj, spored prvenstva ponuja še tekmo mešanih dvojic ter nato moško in žensko štafetno preizkušnjo. Predvsem pa udeleženci včerajšnje peklensko zahtevne 20-kilometrske tekme sanjajo tudi o uspešni regeneraciji. Jakov Fak se je denimo v vsej izčrpanosti po včerajšnjem nastopu v prostoru za tekmovalce usedel na tla, deset minut se mu je meglilo pred očmi. Športno Slovenijo je s svojimi dosežki pogosto navdušil, ta Östersund 2019 pa je zanj in privržence naših zimskih junakov vse prej kot navdušujoč …

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine