Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ilka Štuhec z dobrim prvim vtisom, a njeni cilji so višji

Konec tedna na tekmah za svetovni pokal v Švici tudi Ana Bucik, Meta Hrovat in Maruša Ferk.
Ilka Štuhec ne skriva visokih ciljev. Nova priložnost se odpira že jutri na superveleslalomu. FOTO: Usa Today Sports
Ilka Štuhec ne skriva visokih ciljev. Nova priložnost se odpira že jutri na superveleslalomu. FOTO: Usa Today Sports
7. 12. 2018 | 11:36
5:10
»Začrtala sem si visoke cilje, od sebe sem pričakovala veliko. Iz nastopa v nastop sem bila bolj zadovoljna, imam pa še rezerve. Ključno je, da pridobivam samozavest in da sem vse bolj sproščena,« ob vrnitvi v svetovni pokal razmišlja najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec. Ta konec tedna jo čakata nova izziva, tokrat v St. Moritzu. Jutri superveleslalom, v nedeljo paralelni slalom.
 

Vrh se je razširil


Vračanje v svetovni pokal po poškodbi po več kot poldrugem letu tekmovalne odsotnosti je bil psihološki preizkus za vse člane Ilkine ekipe. »Bilo je stresno, a pomembna je potrditev, da so časi s treningov kazali prav,« je krstni tekmovalni konec tedna v Lake Louise, kjer je Štuhčeva vknjižila šesto in 14. mesto v smuku ter deseto v superveleslalomu, komentiral njen trener Grega Koštomaj. Zadovoljen je bil predvsem z odzivi svoje tekmovalke v drsalnih delih, v določenih odsekih ji še primanjkuje samozavesti, rezervo ima predvsem v tehnično zahtevnejših delih. Kljub vsemu so v ekipi s prvim vtisom zelo zadovoljni.



A medtem ko je Štuhčeva okrevala, konkurenca ni počivala. V Kanadi je dokazala, da je storila korak naprej. Avstrijke z Nicole Schmidhofer na čelu, ki je dobila oba smuka, so opozorile, da bodo izjemno močne. Mikaela Shiffrin, najboljša smučarka zadnjih dveh sezon, pa je z izvrstnim superveleslalomskim nastopom razkrila, da je tudi v tej disciplini – vsaj na začetku sezone – razred zase.

»Izstopa njena dominantna zmaga, a tudi druge, ki se v stotinkah borijo za preostala mesta, so ji blizu. Izpostaviti velja Nemko Kiro Weidle v smuku. Skratka, vse tekmovalke kakovostno trenirajo, iščejo dobre razmere. Nič več ni skrito, vrh svetovnega smučanja se je razširil,« je konkurenco opisal Koštomaj, ki je svetovni prvakinji v smuku po treh tekmah odmeril dva dneva premora.

Mariborčanka je na uvodnem tekmovalnem koncu tedna v Kanadi pokazala, da je še vedno odlična na drsalnih delih, rezervo pa ima v tehnično zahtevnih. FOTO: Usa Today Sports
Mariborčanka je na uvodnem tekmovalnem koncu tedna v Kanadi pokazala, da je še vedno odlična na drsalnih delih, rezervo pa ima v tehnično zahtevnih. FOTO: Usa Today Sports

 

Paralelni treningi nevarni


Po jutrišnjem superveleslalomu (ob 11.15), na katerem bo Mariborčanka edina slovenska predstavnica, bo v nedeljo na sporedu še paralelni slalom (13.30), za katerega bo treba uspešno prestati kvalifikacijsko sito. Poleg Štuhčeve bodo nastopile še Ana Bucik, Meta Hrovat in Maruša Ferk. Trojica je imela zdaj dva tedna tekmovalnega premora, nazadnje se je merila v ZDA, kjer je le Ferkova vknjižila točke z 22. mestom v slalomu. Glavni trener Denis Šteharnik je tedaj opozoril, da je treba ohraniti potrpežljivost.

»Nismo dosegli postavljenih ciljev. Neke spremembe smo zato naredili. Samozavest je gotovo nekoliko upadla, saj so bili rezultati pod pričakovanji, vendar je vsaka pokazala tudi kakšen dober del na progi. Nedeljska tekma bo za nas popestritev, so pa naše misli že usmerjene naprej k tistim klasičnim preizkušnjam, ki potem sledijo v tekmovalnem koledarju,« je povedal Šteharnik.

Ta teden je z dekleti vadil v Italiji, formo so pilila z italijansko reprezentanco, danes se premikajo v Švico. Opravila so tudi tri dni superveleslalomskega treninga, saj jim ta pride prav za veleslalom.

Dekleta v nedeljo v St. Moritzu čaka paralelna tekma. FOTO: Mike Segar/Reuters
Dekleta v nedeljo v St. Moritzu čaka paralelna tekma. FOTO: Mike Segar/Reuters


Koliko pa sploh lahko vadijo za paralelne tekme, ki jih vodstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS) vse bolj potiska v tekmovalni koledar?

»Startne rampe nimamo, izposodili smo si jo od Italijank, s katerimi bomo v petek imeli tudi paralelne dvoboje,« je simulacijo tekme omenil Šteharnik. »Ampak to je zelo nevarno, saj če ena tekmovalka pade, lahko zadene drugo, zato paralelnih dvobojev na treningih ne spodbujamo, izvajamo jih minimalno, toliko, da se navadijo. Večinoma vse ekipe trenirajo samo na eni progi, na kateri merimo čase in jih nato primerjamo,« je še dodal Šteharnik.

Čeprav FIS z željo po dvigu televizijske gledanosti pritiska s paralelnimi preizkušnjami, si med tekmovalci te še niso utrdile posebnega statusa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine