Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ilka ne bo branila naslova, ampak ga bo spet napadala

Zimska svetovna prvenstva v letu 2019: Slovenski upi bodo uperjeni v Åre.
Ilka Štuhec se je pred dobrima dvema letoma razveselila zlate snežinke za zmago na SP v smuku v St. Moritzu. FOTO: AFP
Ilka Štuhec se je pred dobrima dvema letoma razveselila zlate snežinke za zmago na SP v smuku v St. Moritzu. FOTO: AFP
Saša Verčič, Siniša Uroševič
1. 1. 2019 | 15:30
4:18
V poolimpijski zimi je v »snežnih« panogah vedno znova eden glavnih ciljev svetovno prvenstvo in nič drugače ne bo niti v tej sezoni, v kateri se bodo vrhunci v deskanju na snegu in smučanju prostega sloga, alpskem smučanju, nordijskih disciplinah in biatlonu zvrstili od začetka februarja do sredine marca. Za zdaj se zdi, da bodo slovenski ljubitelji zimskih športov na najboljše rezultate lahko računali na SP v alpskem smučanju, ki ga bo gostil Åre. Ilka Štuhec, ki bo edina od slovenskih tekmovalcev branila kolajno z zadnjega SP, in Žan Kranjec bosta vroči železi.

Ilka Štuhec se je na zadnje SP, leta 2017 v St. Moritz, odpravila kot kandidatka za tri kolajne, potem ko ji v superveleslalomu (11.) in kombinaciji (odstop) veliki met ni uspel, pa je zablestela v smuku in osvojila zlato kolajno. To si je želela letos še nadgraditi v Pjongčangu, a je zaradi poškodbe ostala brez olimpijskih iger (in celotne sezone). Konec novembra se je vrnila v svetovni pokal lačna novih vrhunskih rezultatov, zablestela pa že na svoji peti tekmi, ko je zmagala na smuku v Val Gardeni, naslednji dan je dosegla še eno – v superveleslalomu. V Åreju se bo znašla pred novo nalogo v karieri, saj bo prvič branila naslov svetovne prvakinje.


Ilka ne bo osamljen adut


»Bolj se prepričujem, da bom spet napadala, kot pa da bi morala kaj braniti. Tisto je bilo takrat in tega mi ne more več nihče vzeti, zdaj gremo vsi spet z ničle na polno,« je razmišljala letos v pogovoru za Delo Štuhčeva, ki bo – kot kaže zdaj – v najožjem krogu kandidatk za kolajne v hitrih disciplinah, bo pa treba še počakati, v kakšnem stanju se bosta januarja vrnili olimpijska prvakinja v smuku Sofia Goggia in najuspešnejša smučarka v zgodovini Lindsey Vonn, prav tako, za koliko nastopov se bo odločila Mikaela Shiffrin, v tej sezoni že zmagovalka (poleg slalomov in veleslaloma) dveh superveleslalomov.

Ilka pa ne bo osamljen adut naše reprezentance, saj bo v veleslalomu na najvišja mesta meril tudi Kranjec, ki se je decembra lani v Alta Badii razveselil premiernih stopničk, 19. t. m. na veliki slovenski smučarski dan, ko je bila Štuhčeva najboljša v Val Gardeni, pa je v Saalbach-Hinterglemmu dosegel tudi prvo zmago.

Zmagovito so v novo sezono vstopili tudi slovenski deskarji (Tim Mastnak), manj razlogov za zadovoljstvo pa so doslej imeli v nordijski družini. Tu seveda največja pozornost velja skakalcem, ki pa pod novim vodstvom (še) niso doživeli zasuka, po nekaj spodbudnih rezultatih na začetku sezone se ti zdaj slabšajo. Dodaten udarec je bila poškodba Eme Klinec, dvakrat tretje, ki je že končala poolimpijsko zimo, s tem pa je kaj lahko splavala po vodi tudi kakšna kolajna na SP.


Po 11 letih na Švedskem


Biatlonska karavana se bo po 11 letih na najpomembnejšem tekmovanju sezone, svetovnem prvenstvu, pomerila na Švedskem. Februarja, leta 2008, so namreč v Östersundu, že dolgo nacionalnem središču biatlona, nazadnje pripravili prvenstvo. Pozneje je Švedom vedno znova pripadla uvodna tekma zime, le nazadnje je Östersund zamenjala naša Pokljuka, ker pač v eni sezoni prizorišče prvenstva ne more gostiti še tekme za točke svetovnega pokala.

Pred 11 leti je za najvišjo slovensko uvrstitev na Švedskem, 6. mesto na 15-kilometrski preizkušnji, poskrbela Teja Gregorin, sploh je ženska vrsta takrat z njo, Dijano Ravnikar in Andrejo Mali predstavljala močnejši del reprezentanca. Zdaj je zgodba obratna, upanje na odmevni dosežek ponuja moška vrsta, predvsem njen udarni adut Jakov Fak, nazadnje srebrn na olimpijskih igrah.

V Östersundu sicer napovedujejo prvenstvo polnih tribun in primerno ozračje pred slovesom od zime. Tekmovanje bo namreč od 7. do 17. marca.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine