Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Hirscher priznal, da je vse težje držati visoko raven

Koliko časa bo smučal lastnik sedmih velikih globusov? »Poglejte me, utrujen sem!«
»Kdo je najboljši, morate vprašati strokovnjake, jaz to nisem,« je na novinarsko vprašanje v Zagrebu hudomušno odgovoril lastnik sedmih velikih globusov Marcel Hirscher. FOTO: Matej Družnik/Delo
»Kdo je najboljši, morate vprašati strokovnjake, jaz to nisem,« je na novinarsko vprašanje v Zagrebu hudomušno odgovoril lastnik sedmih velikih globusov Marcel Hirscher. FOTO: Matej Družnik/Delo
12. 1. 2019 | 06:00
5:07
Nenavadno zveni, ko prvo ime alpskega smučanja Marcel Hirscher po šestih zmagah na desetih tekmah v sezoni na blogu zapiše, da se ne počuti suverenega. Občutke stabilnosti, ki jih pogreša, je nazadnje zaznal decembra v Alta Badii. Priložnost, da se spet sprožijo, bo imel danes in jutri v Adelbodnu, kjer se je v zadnjih šestih zimah v obeh tehničnih disciplinah vselej uvrščal na stopničke.

Ni težava v rezultatskem izplenu niti močni konkurenci, temveč v občutkih med nastopi, je v blogu zapisal Hirscher. V zimo je štartal s petimi zaporednimi zmagami (v slalomu, veleslalomu in paralelni tekmi), v Saalbachu, kjer je karierni prvenec v svetovnem pokalu dosegel slovenski veleslalomski as Žan Kranjec, pa mu je spodrsljaj – bil je šesti – načel samozavest. V naslednjih treh tekmah je bil na dveh še dlje od svojih ciljev. Šampion, ki je vajen vseskozi zmagovati, je zašel v manjšo krizo.



Hirscherja povprečnost ne zanima, kot velikani v vsakem športu je tudi on do sebe izjemno zahteven, ogromno od njega pričakuje tudi avstrijska smučarska javnost. Kakšne pritiske je premagoval pred nastopom v Zagrebu, na katerem je 65. v karieri porazil konkurenco? »V zadnjih sezonah držim visoko raven in pričakujem, da bom v tem slogu nadaljeval, kolikor dolgo bo mogoče. Avstrijci od mene pričakujejo zmage ali vsaj stopničke, kar ni lahko. Če si v popolni formi, je vse preprosto. Meni po dveh odstopih (tako je označil 7. in 26. mesto, op. a.) ni bilo lahko. Zato je bila zame zagrebška tekma zelo pomembna,« je razmišljal na novinarski konferenci po sljemenski zmagi, ki je vnesla vsaj začasni mir v misli prvega zvezdnika belih strmin.
 

Spomini pomembnejši od pokalov


Avstrijci so v slalomu vse močnejši, v ospredje se prebijajo mladi tekmovalci, smučarsko drzni, ki ogromno tvegajo. Izstopata Marco Schwarz in Manuel Feller. Hirscher ju ocenjuje kot skrajno močna in ko bosta pridobila stanovitnost, se bosta redno uvrščala na stopničke, je prepričan. »Imeli smo rod z Bennijem Raichom, Reinfriedom Herbstom, Mariom Mattom, zdaj imamo rod z Michaelom Mattom, Fellerjem in Schwarzem. Jaz generacijsko sodim nekam vmes,« je zatrdil.

To zimo je na desetih tekmah v svetovnem pokalu Hirscher vknjižil sedem zmag. FOTO: Reuters
To zimo je na desetih tekmah v svetovnem pokalu Hirscher vknjižil sedem zmag. FOTO: Reuters


Kdo je po njegovem mnenju najboljši v zgodovini avstrijskega smučanja? »Imamo veliko dobrih smučarjev in smučark, vsaj pol ure lahko govorimo o njih, toliko jih je. Kdo je najboljši, morate vprašati strokovnjake, jaz to nisem,« je hudomušno odgovoril na eno novinarskih vprašanj, potem ko je osvojil peto zagrebško krono sljemenskega kralja. Večino lovorik ne hrani doma, spravljene so pri njegovem pokrovitelju. »Tam so varne, tudi navijači si jih lahko ogledajo,« je dejal in dodal, da bi potreboval veliko sobo samo zanje: »Spomini so zame pomembnejši od materiala.«
 

Če bo sreča, prihodnjo zimo še


Čaka ga naporen januar, a vselej mu je bil kos, precej bolj zgoščen se mu je zdel december. »Trenutno je precej sproščeno. Prejšnji mesec je bil naporen, imeli smo pet tekem v sedmih dneh, ta čas pa se merimo na eni ali dveh preizkušnjah vsak teden, kar je v redu,« je komentiral. Sezono nadaljuje v Adelbodnu, kjer se je v zadnjih šestih zimah 10-krat uvrstil na stopničke, od tega je petkrat zmagal. Njegov celoten izplen na tem švicarskem prizorišču je 14 uvrstitev na stopničke v 11 sezonah!



Koliko časa še tako? Že v minuli zimi je namigoval, da bi lahko končal kariero, vzel si je čas za premislek in se odločil za nadaljevanje. »Poglejte me. Utrujen sem,« je potožil novinarjem na zadnji tekmi v Zagrebu. »Če bo sreča, se bomo prihodnje leto verjetno videli, potem pa naj bi bilo dovolj. Težko je držati ta korak, napredovati vsako sezono. Tehnika in material se spreminjata, mladi vse bolj pritiskajo na starejše, vsako leto je zahtevnejše,« je poudaril Hirscher.

Danes se bo meril v veleslalomu (tekmovala bosta tudi Kranjec in Štefan Hadalin), jutri pa v slalomu (Kranjcu in Hadalinu se bo pridružil še Jakob Špik). Obe tekmi bosta ob 10.30 in 13.30.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine