Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Fak bi rad zanetil novo iskrico za skok k vrhu

Jutri na Pokljuki začetek sezone svetovnega pokala, za uvod mešane dvojice (12.00) in mešane štafete (14.30)
Jakov Fak na uradnem treningu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakov Fak na uradnem treningu. FOTO: Matej Družnik/Delo
1. 12. 2018 | 12:45
1. 12. 2018 | 17:05
4:57
Pokljuka – Kar nenavadna je bila za slovenski biatlon prejšnja zima, torej prav ta prestižna olimpijska, ko med tradicionalnimi postajami sezone v koledarju svetovnega pokala ni bilo Pokljuke. Pogrešali so jo tudi mnogi med tekmovalci, saj to prizorišče v osrčju gozdov Triglavskega narodnega parka ponuja prav posebno podobo. Svetovna elita pa se je zdaj vrnila na Gorenjsko. Jutri se bo tu začela tekmovalna sezona.

Že včeraj je bilo na Pokljuki kot v mravljišču. Pod vodstvom Mateja Kordeža in Rajka Podgornika so delavci urejali zadnje podrobnosti na progi in strelišču, serviserji preizkušali tako preverjene pare smuči iz prejšnje sezone kot tudi nove modele proizvajalcev, mimoidoči in prvi radovedneži med gledalci pa prav z zanimanjem opazovali uvodni trening, ob tem tudi bruhajoče snežne topove. Naravne bele odeje na Pokljuki kot tudi drugod v alpskem svetu preprosto ni več, slovenske prireditelje uvodne biatlonske tekme pri nas rešujejo lepa zaloga 25.000 kubičnih metrov snega, ki so ga skrbno shranjevali od prejšnje zime v posebnih prostorih, obenem pa nizke temperature (ponoči tudi do 8 stopinj pod ničlo) omogočajo pripravo novega snega.

»Seveda si ne delamo utvar, da nas bo hladno vreme spremljalo do konca, že v ponedeljek in torek bodo po napovedih temperature precej višje, toda ni nas strah, saj smo se na tekmo res dobro pripravili,« je optimističen Kordež, nekoč trener pri slovenski reprezentanci, zdaj že vrsto let vodja biatlonskih tekmovanj na tekmah svetovnega pokala, prvenstvih in olimpijskih igrah. Pripravo prizorišča za trening pa je pohvalil tudi Uroš Velepec, prvi mož slovenske reprezentančne stroke, in pred daljšim pogovorom ob začetku sezone, ki ga bomo objavili v ponedeljkovem Delu, ni skrival presenečenja, da je proga v zares zahtevnih razmerah brez naravne podlage brezhibno zdržala trening.

Jakov Fak, Klemen Bauer in Mitja Drinovec na uradnem treningu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakov Fak, Klemen Bauer in Mitja Drinovec na uradnem treningu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Uganka okrog postave


Koga med svojimi tekmovalci pa bo poslal na jutrišnji štart, si povratnik na mesto glavnega trenerja pri slovenski reprezentanci včeraj še ni bil povsem na jasnem. Spogleduje se s prijavo udarne mešane dvojice Jakov Fak-Urška Poje, obenem ne ve, če ne bi za pokljuški uvod raje predstavil mešano štafeto. Jutrišnji spored namreč ponuja obe disciplini: najprej dvojice (12.00), nato štafete (14.30).

Slovenska reprezentanca pa dveh zasedb za ta prvi dan včeraj še ni mogla sestaviti, saj imata normi za najvišjo biatlonsko tekmovalno raven med našimi biatlonkami le Urška Poje in Polona Klemenčič. »Če bi si še v soboto na tekmi IBU na Švedskem katera od tekmovalk priborila normo za svetovni pokal, bi lahko nemudoma po nastopu odpotovala v srednjo Evropo in se nam v nedeljo pridružila,« Velepec ohranja možnost nastopa tako mešane štafete kot tudi dvojice.

Polona Klemenčič na uradnem treningu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Polona Klemenčič na uradnem treningu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Seveda bo za uvod najbolj pod drobnogledom Fak. Resda se bo zanj sezona povsem zares začela v sredo s posamično preizkušnjo na 20 km – prav v tej disciplini je februarja v Pjongčangu osvojil olimpijsko srebro –, toda zagotovo ga bodo navzoči pozorno spremljali že jutri. »Seveda ohranjam visoke cilje tudi za to sezono, morda bi lahko zanetil še kakšno iskrico, saj sva s trenerjem za malenkost povečala obseg in intenzivnost priprav,« je dejal vodilni slovenski biatlonec.

Prireditelji si želijo skupni obisk v šestih tekmovalnih dneh 30.000 gledalcev, največ domačih privržencev gre pričakovati ob moških preizkušnjah v sredo (20 km) in petek (šprint), posebej mikaven bo zadnji dan letošnje biatlonske Pokljuke, 9. december, ko bosta zasledovalni preizkušnji, za občinstvo vedno znova zanimivi zaradi vmesnih prehitevanj, zasukov, nepredvidenih zapletov na progi in strelišču. Na Rudnem polju, kjer je edini biatlonski štadion na Slovenskem, ne bo parkirišč za obiskovalce, so jih pa uredili na Rečici ob obratu LIP Bled, od koder bodo avtobusi peljali proti prizorišču. In tudi po tej logistični plati bodo prihajajoči dnevi dober preizkus za svetovno prvenstvo v biatlonu 2021.

Uradni trening pred pričetkom tekem svetovnega pokala na Pokljuki. FOTO: Matej Družnik/Delo
Uradni trening pred pričetkom tekem svetovnega pokala na Pokljuki. FOTO: Matej Družnik/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine