Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Dve Slovenki med elitno deseterico

Na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v smučarskem teku je bila Katja Višnar 8., Anamarija Lampič pa mesto za njo.
Za začetek se je v slovenskem taboru najbolje odrezala Katja Višnar. FOTO: Matej Družnik/Delo
Za začetek se je v slovenskem taboru najbolje odrezala Katja Višnar. FOTO: Matej Družnik/Delo
29. 11. 2019 | 12:20
29. 11. 2019 | 17:04
5:00
Sleherni uvod v novo tekmovalno sezono pospremijo številna vprašanja, ugibanja in uganke. Tako je tudi med karavano v smučarskem teku, pred katero je bila premierna tekma sezone. Slovenski tabor pa je večinoma zadovoljno zapuščal ciljni prostor. Katja Višnar (8.) in Anamarija Lampič (9.) sta se uvrstili med deseterico, za piko na i je zmanjkal le nastop v finalnem boju najboljših šestih šprinterk.

Prva predstava sezone je ponudila šprint s klasično tehniko, ljubšo obema našima omenjenima tekmovalkama. Res pa je, da sta se zdaj že dobro spoprijateljili tudi s prostim slogom, saj je v tem na koledarju več tekem, takšna bo denimo tudi planiška, 21. in 22. decembra. Toda do takrat bo treba še stopnjevati tekmovalno pripravljenost, vmes tudi na tradicionalni postaji v Davosu.

Začetek te uvodne tekme pa je napovedoval, da bo Lampičeva višje od svoje reprezentančne kolegice, v kvalifikacijah je bila namreč 7., Višnarjevi je takrat pripadlo 18. mesto. Izločilni del pa je nato potrdil tudi konkurenčnost izkušenejše tekačice, ki je še v prejšnji sezoni razmišljala o slovesu od tekmovalnega športa, nato pa se ji je po srebru na svetovnem prvenstvu – v navezi prav z Lampičevo – vrnila motivacija za še eno zimo v tekmovalni karavani. In očitno se je navzlic zdravstvenim težavam zadnjih tednov ustrezno pripravila za premiero v Ruki, navdušila stroko z zanesljivo predstavo v četrtfinalu, v svoji polfinalni skupini pa nato odločno napadla želeno 3. mesto, ki pa ji je za konec ostalo nedosegljivo. Toda s končno uvrstitvijo je bila za štiri mesta boljša kot pred enim letom, ko je bila 12.

Anamarija Lampič je potrdila konkurenčnost, nesrečen pripetljal s koščkom papirja pod smučko pa jo je oddaljil od finala. FOTO: Matej Družnik/Delo
Anamarija Lampič je potrdila konkurenčnost, nesrečen pripetljal s koščkom papirja pod smučko pa jo je oddaljil od finala. FOTO: Matej Družnik/Delo


"Malo mi je zmanjkalo za finale, sem pa dejansko vesela s potekom uvodnega tekmovalnega dne, ker tokrat ni bilo prav velikih pričakovanj, saj sem se v zadnjem času spopadala s težavami. Seveda bi bilo lahko vsaj še malo bolje, čutim namreč, da mi je namreč ostalo še precej energije, a to bom pač prihranila za naslednjo preizkušnjo," je strnila misli po finski premieri 35-letna reprezentantka, ki se je za svojo zadnjo sezono med elito svetovnega pokala odločila, da bo tekmovala le v šprintu. Zato je jutri ob 9.45 ne bo na štartni črti 10-kilometrske preizkušnje s klasično tehniko.

Se bo pa nove mikavne naloge lotila Anamarija Lampič. "Želim si postati konkurenčna v vseh disciplinah, ne le v šprintu," je dejala že pred sezono. A za premiero na Finskem si je želela predvsem, da bi bila hitrejša kot v preteklosti. Ta temeljni cilj je kot devetouvrščena uresničila, bila je šest mest višje kot pred enim letom. Seveda pa se je spogledovala tudi s finalnim nastopom, od katerega pa je bila vendarle preveč oddaljena. Začela je spodbudno, pozneje je med prehitevanjem po stranski liniji porabila precej energije, obenem je s smučko na smučko "pobrala" del papirnatega reklamnega panoja, tako da ni bilo več želenega oprijema. "Nisem vedela, za kaj gre, toda pri priči sem občutila, da je oprijem postal slabši," je povedala trenerjem in serviserjem po prihodu v ciljni prostor. Sprva so bili presenečeni, saj pri drugih takšnih opazk ni bilo zaznati, poznejši pregled opreme pa je potrdil, da ji je omenjeni kos papirja upočasnil smučino ...

Njen brat Janez je bil za uvod s 24. mestom in prvimi točkami sezone zadovoljen, podrla se je zgodba predvidoma najhitrejšemu pri našem moštvu: Miha Šimenc je premiero sklenil šele na 53. mestu, a tik pred štartom se ga je lotila bolezen, zato ga danes ne bo med udeleženci uvodne tekme na razdaljo.

Janez Lampič je sezono začel med dobitniki točk. FOTO: Matej Družnik/Delo
Janez Lampič je sezono začel med dobitniki točk. FOTO: Matej Družnik/Delo


"Gre pa za uspešen vstop v sezono z dvema uvrstitvama med deset in Janezovim nastopom v izločilnem delu tekmovanju. Škoda mi je Mihe, grozi mu bolezen, a kljub temu se je lotil tekme. Led sezone smo prebili, neučakanosti zdaj ne bo več," je poudaril glavni reprezentančni trener Nejc Brodar.

Že uvodna tekma sezone pa je razgrnila pričakovana razmerja moči: Norveška z zmagovalcema Maiken Caspersen Falla in Johannesom Høsflotom Klæbom ostaja na vrhu, prva za njo je Švedska. Jutri bo v Ruki preizkušnja na razdalji, v nedeljo pa zasledovanje.

Maiken Caspersen Falla je že za uvod potrdila svojo moč. FOTO: AFP
Maiken Caspersen Falla je že za uvod potrdila svojo moč. FOTO: AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine