Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Domen povsem prerojen, takoj ko se mu omeni Skandinavijo

Najmlajši od bratov Prevc na takšni ravni kot na norveški turneji le še na začetku sezone v Ruki.
Pred norveško turnejo je Domen Prevc zadnje točke svetovnega pokala osvojil januarja v Zakopanah. FOTO: AFP
Pred norveško turnejo je Domen Prevc zadnje točke svetovnega pokala osvojil januarja v Zakopanah. FOTO: AFP
19. 3. 2019 | 07:15
4:47
»Domen bo na norveški turneji našpičen,« je napovedal glavni trener slovenske moške skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj, ko je obelodanil seznam za februarsko svetovno prvenstvo v Innsbrucku oziroma Seefeldu, na njem pa ni bilo najmlajšega od bratov Prevc, sicer tudi drugega najvišjega uvrščenega Slovenca v skupnem seštevku svetovnega pokala. In imel še kako prav, na turneji raw air je 19-letnik zablestel in znova potrdil, da najbolj uživa na severu Evrope.

Že ob treh ponoči so se včeraj slovenski skakalci iz Vikersunda odpravili proti domu, kar je ostalo od ponedeljka, je edini prosti dan v tem napornem finišu sezone, danes že sledi trening in jutri selitev v Planico, kjer se bo s četrtkovimi kvalifikacijami (uradni preizkus letalnice bo v sredo) začelo zadnje dejanje zime. Na domače prizorišče bo slovenska reprezentanca prišla bolj sproščena in bolje razpoložena, saj je za njo zelo dobra norveška turneja, ki se je končala na najlepši možni način, z dvema zmagama. To bi kaj lahko privabilo nekaj dodatnih gledalcev pod Ponce, sploh tistih, ki so še omahovali, četudi sta sicer največji magnet za navijače stanovitni vrhunski rezultati naših tekmovalcev ali pa boj za veliki globus. Slednji je že nekaj časa odločen, saj ga je osvojil Rjoju Kobajaši, prav blesteli pa naši skakalci to zimo niso.

V bistvu so najbolj prav na norveški turneji, saj so v osmih dneh dosegli toliko stopničk kot prej v celotni sezoni, a z dvema zmagama je bil to najbolj plodovit teden. »Za nami je res zelo uspešen teden, sploh pa vikend v Vikersundu, kjer smo pričakovali veliko, a so rezultati vendarle presegli pričakovanja. Nekaj rezerv je na posamični tekmi še bilo pri Petru Prevcu, Timiju Zajcu in Anžetu Semeniču, a zmaga le zmaga. Ekipna pa je bila sploh čista kot solza, zato smo zelo zadovoljni,« je norveško turnejo ocenil Bertoncelj.


Le en ponesrečen skok


Če je bil konec izjemen, je vmes zbodlo v oči, da se v Lillehammerju Timi Zajc ni uvrstil v finale (resda po dolgem čakanju na nastop, ko je moral trikrat na zaletno mesto), Domen Prevc pa v Trondheimu ne na tekmo, in to potem ko je bil zelo dober na obeh treningih. Kot se je izkazalo na koncu, mu je šla tu tudi po zlu zelo visoka končna uvrstitev v seštevku turneje raw air, saj bi tudi na tretji postaji kandidiral za deseterico. A glede na to, kaj je kazal Domen to sezono, je bila to v celoti zelo stanovitna predstava (na Holmenkollnu je bil šesti in v Lillehammerju sedmi), njegovi rezultati pa so bili na podobni ravni le še na njegovih prvih tekmah zime v Ruki, na Finskem.

»Domen je imel v bistvu le en ponesrečen skok, v Trondheimu, ko je bil močno prezgoden, za ekipno tekmo v Oslu tega ne bi mogel reči, ker so bile razmere res takšne, da bi dober skok izvlekel morda le Kobajaši. Domen je pač povsem prerojen, čim se mu omeni Skandinavijo oziroma Norveško in Finsko,« je ugotavljal Bertoncelj o Domnu, ki je zadnje točke pred raw air osvojil sredi januarja v Zakopanah …


Zajčeve težave z zaletom


Nekoliko več se je pričakovalo od Timija Zajca, ki je bil v Trondheimu resda četrti, a šele 25. na letalnici. V Vikersundu je sicer odlično začel, potem pa je šlo navzdol. »Da, dnevna forma je padala, imel je težave z zaletom. On ima v smučini poseben zvok, ki pa je bil tokrat povsem drugačen in jasno je bilo, da ima težave z drsenjem,« je Bertoncelj dejal o najboljšem slovenskem skakalcu te zime.

Zanimivo, da je največ stanovitnosti od Slovencev pokazal Peter Prevc, ki je edini od naših opravil vse serije turneje, bil tretji v Oslu, za še kakšen dodaten meter pa mu za zdaj še manjka nekaj sproščenosti. »A pri njem moramo biti zadovoljni s prikazanim, glede na to, v kakšnem stanju je bil poleti in tudi še pozimi, ko nismo vedeli, kako bo zapustil odskočno mizo, ali ga bo zavrtelo ali bo vse v redu. To je dober temelj za naprej,« pravi glavni trener, ki se je še posebej razveselil dejstva, da bo lahko tudi najstarejši od bratov Prevc nastopil na nedeljski tekmi najboljših 30 skakalcev zime. Ta čas je sicer 31., a gotovo ne bo nastopil Andreas Stjernen, ki je 19. in je končal kariero, manjkal naj bi tudi Stephan Leyhe. Če nastopi Peter, je vendarle povsem drugače, ne glede na to, da ta čas ni v svetovni špici.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine