Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Déjà vu v Bratislavi: Finci svetovni prvaki

V finalu so severnjaki po zasuku premagali Kanado s 3:1. Bron Rusiji po kazenskih strelih.
Finci so presenetljivi svetovni prvaki. FOTO: AFP
Finci so presenetljivi svetovni prvaki. FOTO: AFP
S. U., P. Z., STA
26. 5. 2019 | 22:30
26. 5. 2019 | 23:06
12:57
Finski hokejisti so postali svetovni prvaki, potem ko so v finalu v Bratislavi s 3:1 premagali Kanado. Tretje mesto je pripadlo Rusiji, ki je premagala Češko s 3:2 po kazenskih strelih.

Tako kot pred osmimi leti, ko je bilo nazadnje SP na Slovaškem, so se nocoj naslova prvakov veselili finski hokejisti. V finalu so v razprodani bratislavski areni ugnali Kanadčane s 3:1 (0:1, 1:0, 2:0; Anttila 2, Pesonen; Theodore) in se tako ob glasni podpori s tribun veselili svoje tretje lovorike doslej.

Marko Anttila je dvakrat premagal kanadskega vratarja Matta Murrayja. FOTO: Reuters
Marko Anttila je dvakrat premagal kanadskega vratarja Matta Murrayja. FOTO: Reuters


Tokrat Fincev strokovnjaki niso šteli med udarne kandidate za zlato, v svojih vrstah so imeli na prvenstvu kar 18 novincev, a z izjemno disciplinirano in zavzeto igro so razorožili v četrtfinalu Švede, nato favorizirane Ruse in še Kanadčane.



Bron je pripadel Rusiji, potem ko je bila boljša v kazenskih strelih s Češko (3:2: 1:2, 1:0, 0:0 – 0:0 1:0; Grigorenko, Anisimov, Gusev; Repik, Kubalik). Čehi bodo na novo kolajno, prvo po letu 2012, morali počakati vsaj še eno leto, ko bo SP gostila Švica.
 

Jalov kanadski napad


Zanimivo, Finci so bili nazadnje na vrhu prav v Bratislavi leta 2011. Finska je osvojila tretji naslov prvakov po letih 1995 in 2011. Kanada je lovila 24. naslov v zgodovini in tretjega v zadnjih petih letih. Imela je več strelov proti vratom (44:22), vendar ni bila učinkovita. Finski junak je bil vratar Kevin Lankinen.

Finci so imeli v Bratislavi bučno podporo navijačev. FOTO: Reuters
Finci so imeli v Bratislavi bučno podporo navijačev. FOTO: Reuters


Pot do finala je bila težja za Fince, ki so s postavo, v kateri je sicer obetavni mladi 18-letni zvezdnik Kaapo Kakko (postal je prvak v kategorijah do 18, 20 let in med člani), ni bilo pa številnih uveljavljenih igralcev iz NHL, izločili dve favorizirani ekipi. Najprej v četrtfinalu branilce naslova s prejšnjega SP Švede, ko so se vrnili po zaostanku in zmagali v podaljšku, v polfinalu pa še prve favorite Ruse.

A tudi Kanadčani so se namučili ali pa imeli srečo na poti do finala: ne sicer v polfinalu, ko so bili prepričljivi s Češko (5:1), pač pa v četrtfinalu, ko so proti Švicarjem bili že v izgubljenem položaju, pa se rešili z golom manj kot sekundo pred koncem.
 

Prva tretjina Kanadi


Danes so Kanadčani, ki so bili vendarle favoriti, naleteli na granitno Finsko, kakršno so izkusili že Rusi. Vratar Lankinen in njegovi soigralci so se trdo borili za vsak plošček, Kanadčani pa so premoč v prvem delu kronali šele na polovici, ko je v polno zadel Shea Theodore.

Kevin Lankinen je zablestel na SP na Slovaškem. FOTO: Reuters
Kevin Lankinen je zablestel na SP na Slovaškem. FOTO: Reuters


A že pred tem so imeli Finci lepo priložnost za gol; ob kanadski številčni prednosti so pobegnili v protinapad, Kanadčani so nepravilno ustavili Jereja Sallinena, toda Oliwerju Kaskiju je vratar Matt Murray kazenski strel ubranil. So pa Finci v prvem delu zadeli še vratnico, blizu uspeha je bil Harri Pesonen, toda tudi Kanadčani so pred koncem zadeli le okvir vrat, neuspešen je bil po silovitem strelu Philipe Myers.


Anttila dvakrat v polno


V drugi tretjini je bila igra bolj enakovredna, priložnosti na obeh straneh pa so se kar vrstile. A sta bila oba vratarja razpoložena, z izjemo finske akcije ob igralcu več v 23. minuti. Že po nekaj sekundah je igro 5-4 kronal finski junak Marko Anttila, ki je na tem SP dosegal gole, ko je bilo najbolj potrebno, ter poskrbel za izenačenje. Pozneje pa je vratarju Lankinenu še enkrat pomagala vratnica ob poskusu Pierre-Luca Duboisa.

Finci so tretjič osvojili pokal za najboljšega na svetu. FOTO: Reuters
Finci so tretjič osvojili pokal za najboljšega na svetu. FOTO: Reuters


Finska je pokazala zobe na začetku zadnje tretjine. Po akciji za golom je natančno podal Veli-Matti Savinainen, pred vrati pa je bil na pravem mestu kdo drug kot Anttila. Sledil je silovit pritisk Kanade, ki je oblegala vrata Fincev, ki pa so zdržali vse nalete. In v trenutkih, ko si si lahko malo oddahnili, zadali Kanadi zadnji udarec. Z natančnim strelom ob vratnici in pod rokavico Murrayja je Pesonen dokončno določil finale.

Kanada je seveda še poskušala, že takoj po prejetem zadetku potegnila vratarja iz gola, toda zaman. Lankinen ni več klonil in največji finski junak letošnjega SP se je lahko s soigralci veselil presenetljive, a zaslužene končne zmage.

Mladi Kaapo Kakko je bil hit SP. FOTO: Reuters
Mladi Kaapo Kakko je bil hit SP. FOTO: Reuters

 

SP 2020 tudi v Sloveniji


V Bratislavi in Košicah se je tako končalo letošnje srečanje najboljših ekip na svetu; naslednja izvedba bo leta 2020 v Švici, leta 2021 bo SP v Latviji in Belorusiji, 2022 pa na Finskem. Letos so v Bratislavi podelili še naslednja tri prvenstva, gostitelji med letoma 2023 in 2025 bodo ruski St. Peterburg, češki Praga in Ostrava ter skupni projekt Švedske in Danske.

Svoje SP pa je dobila tudi Slovenija, ki bo naslednje leto gostila drugoligaško tekmovanje med 24. in 30. aprilom, ko bo v Stožicah lovila vrnitev med elito.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine