Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Danes bo obula smučarski čevelj in upala na uspešno vrnitev na sneg

Ilka Štuhec, dvakratna svetovna prvakinja v smuku, odšteva zadnje dneve do prihajajočega SP 2021 v Cortini d'Ampezzo.
Na najpomembnejši tekmi sezone bo Ilka Štuhec branila naslov svetovne prvakinje. FOTO: Joe Klamar/AFP
Na najpomembnejši tekmi sezone bo Ilka Štuhec branila naslov svetovne prvakinje. FOTO: Joe Klamar/AFP
2. 2. 2021 | 06:00
3:56
Manj kot en teden loči karavano alpskega smučanja do osrednjega dogodka predolimpijske zime, svetovnega prvenstva v Cortini d'Ampezzo. Obenem bo to tudi prizorišče olimpijskih iger čez pet let, sodeč po tekmah v zadnjih sezonah pa ga bolj poznajo smučarke in med tudi njimi naša vodilna smukačica Ilka Štuhec.

Na sever Italije bo prišla kot branilka lovorike v smuku, pravzaprav ima v svoji bogati zakladnici že dve zlati smukaški kolajni, ob tej zadnji iz Åreja na Švedskem pred dvema letoma tudi tisto iz St. Mortiza 2017. Pred sezono si je jasno začrtala cilj boja za nadaljevanje tega sanjskega niza, zdaj pa bi ji lahko zadnja poškodba gležnja, zaradi katere ni mogla niti trenirati na snegu niti nastopiti v teh dneh na zadnji preizkušnji hitrih disciplin v Garmisch-Partenkirchnu, znižala pričakovanja.



»Toda ne bom zdaj zato zniževala cilja. Ostajam pri tem, da si želim najbolje smučati, kot zmorem. Tekma na svetovnem prvenstvu je pač posebna, gre za tisti en dan v dveh letih,« je bila odločna v pogovoru z novinarji prek spleta med zadnjim odštevanjem do prihajajočega osrednjega izziva sezone.


Morda je ne bo na premieri


Prvenstvo v Cortini d'Ampezzo se bo začelo v ponedeljek, 8. t. m,., že za uvod bo preizkušnja v alpski kombinaciji, za katero je na načrtovanem seznamu tudi 30-letna Mariborčanka. Toda zvin gležnja, po katerem bo danes poskusila obuti smučarski čevelj in po več dneh odsotnosti opraviti trening na snegu, bi lahko botroval tudi odločitvi, da je na tej uvodni tekmi prvenstva ne bo na štartu. »Vse bo odvisno od občutkov v naslednjem dnevu, dveh na treningu,« je poudarila pred načrtovanim odhodom na San Pellegrino v Dolomitih, kjer bo imela sklepne priprave pred SP. Smučišče pozna, progo ocenjuje kot zelo primerno za trening, ne nazadnje pa ji nato selitev na prizorišče prvenstva v Cortino d'Ampezzo ne bo vzela kaj prida dragocenega časa. »Resda logistike in načrta krajev priprav pred sezono ne sestavljam jaz, je pa vsekakor San Pellegrino lahko prav posrečeno izhodišče za odhod na prvenstvo. Ključno bo seveda, kako se bom počutila po tej zadnji nevšečnosti,« je poudarila in še dodala, češ da je slišala že opazke, kako si je mogoče stakniti zvin gležnja pri smučanju, toda ni niti prva niti zadnja, ki jo to zdaj ovira: »Ah, pa še kako je mogoče ... In ko ti bolečina pritiska navzdol, ni prijetno.«

Ilke Štuhec pred SP ne zapušča optimizem navkljub zvinu gležnja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ilke Štuhec pred SP ne zapušča optimizem navkljub zvinu gležnja. FOTO: Leon Vidic/Delo


Vendar trmasta Štajerka ni obupala. Še naprej verjame, da se bo na najpomembnejši ženski smukaški predstavi sezone (sobota, 13. januarja, ob 11. uri) konkurenčno spustila v boj. Kar pa ne velja za osmoljenko, domačo favoritinjo Sofio Goggia. Italijanka si je namreč poškodovala koleno med spustom v dolino, potem ko so v Garmisch Partenkirchnu prestavili superveleslalomsko tekmo iz nedelje na ponedeljek. Včeraj je tako zmagala Lara Gut-Behrami (Švi) pred Petro Vlhovo (Svk) in Tamaro Tippler (Avs). Slovenske barve je branila le Maruša Ferk in zasedla 20. mesto.

Postava Slovenije na svetovnem prvenstvu – moški: Martin Čater (smuk, super G, alpska kombinacija), Boštjan Kline (smuk, super G), Miha Hrobat (smuk, super G, AK), Nejc Naraločnik (smuk, AK), Žan Kranjec (veleslalom, slalom, paralelna tekma), Štefan Hadalin (super G, AK, vsl, sl, PT, ekipno?), Rok Ažnoh (vsl, PT, ekipno?), Tijan Marovt (sl), Aljaž Dvornik (sl); ženske: Ilka Štuhec (smuk, super G, AK?), Maruša Ferk (smuk, super G, AK), Meta Hrovat (super G, AK, vsl, sl, PT, ekipno?), Ana Bucik (vsl, sl, PT, ekipno?), Tina Robnik (vsl, PT, ekipno), Neja Dvornik (vsl, sl, PT, ekipno), Andreja Slokar (sl, PT, ekipno).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine