Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Črni oblak pokvaril uspehe Teje Gregorin

Pri IBU izrekli dveletno prepoved Slovenki zaradi dopinga na OI 2010.
Nad kariero Teje Gregorin bo ne glede na vse &quot;čiste&quot; dosežke ostal dopinški črni oblak.<br />
<br />
FOTO Roman Šipić
Nad kariero Teje Gregorin bo ne glede na vse &quot;čiste&quot; dosežke ostal dopinški črni oblak.<br /> <br /> FOTO Roman Šipić
5. 10. 2018 | 20:00
5. 10. 2018 | 20:23
3:54
Ljubljana – Ugibanj ni več, po enem letu čakanja je Tejo Gregorin, vrsto let vodilno slovensko biatlonko, doletela kazen za dopinški prekršek na olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru. Zaradi metabolita rastnega hormona, prepovedane substance v svetu športa, ji bodo zdaj črtali vse dosežke v biatlonu od tistega vancouvrskega dne do 6. februarja 2012, obenem pa je kaznovana za dve leti od lanske objave testiranja.

Tako bi se Gregorinova lahko uradno vrnila pod streho Mednarodne biatlonske zveze (IBU) prihodnjo jesen, saj je kazen začela veljati 4. oktobra lani – ravno dan po tradicionalni predstavitvi slovenskih smučarskih reprezentanc, ko takrat na Pokljuki še ni bilo besed(e) o hladni prhi z naslova protidopinške komisije IBU – in bo trajala do začetka oktobra prihodnje leto. A to na športno pot bronaste olimpijske iz Sočija ne bo več vplivalo. Resda nikdar ni spregovorila o slovesu od tekmovalnih aren, vendar pa zdaj šteje 38 let, eno leto je zdaj ni bilo več na treningu, zato je na dlani, da je v karavani svetovnega pokala ne bo več. V zadnjih mesecih je sicer opravila fizioterapevtski tečaj ter se tudi lotila učenja nemškega jezika.

Glede njenih najodmevnejših dosežkov, bronaste olimpijske kolajne v Sočiju 2014, srebrne v mešani štafeti na SP 2012 v Ruhpoldingu ter še prej brona na šampionatu 2009 v Pjongčangu, tako ni nobenih dvomov. Strah, da bi se kaj zataknilo pri omenjenem ekipnem podvigu leta 2012, je bil ob koncu vendarle odveč, saj je bilo to tekmovanje marca, njej pa se vsi dosežki črtajo do 6. februarja. Vseeno pa je seveda kot pribito: na glede na te kolajne, ki ostajajo v domači hiši, bo nad kariero uspešne biatlonke ostal zelo opazen črni oblak. Ob njej je podobno raven v slovenskem ženskem biatlonu doslej dosegala le Andreja Koblar (dekliško Grašič), lastnica malega globusa za zmago v skupnem seštevku na 15-kilometrskih tekmah, a v primerjavi z reprezentantko, doma iz Ihana, nima nikakršnih dopinških grehov.


Velepec: Bližnjic v športu ni


Gregorinova se v treh tednih po včerajšnji objavi kazni glede te lako pritoži na Mednarodno športno razsodišče, v najbolj črnih slutnjah bi jo lahko doletela še kazen Mednarodnega olimpijskega komiteja, a temu scenariju pri zboru za biatlon Smučarske zveze Slovenije ne verjamejo. "To se mi res zdi skoraj nemogoče, saj je o kazni odločala posebna komisija krovne biatlonske organizacije. Zame je ukrep, kolikor sem primer spremljal, pričakovan, a o končnih komentarjih bomo lahko razpredali, dokler ne bo vse skupaj zares pospravljeno v predal. Teja se lahko na to odločitev še pritoži, počakajmo te tri tedne, pa bomo videli, kaj bo," je poudaril Janez Ožbolt, vodja biatlona pri SZS.

Tekmovalka, ki je tako na OI 2010 prestopila mejo dovoljenega, se včeraj ni javno oglasila, smo se pa o prekršku in kazni za Gregorinovo pogovarjali z njenim dolgoletnim trenerjem Urošem Velepcem. "Če je pri vsem vsaj nekaj pozitivnega, potem je to njeno sodelovanje z nadrejenimi v tem postopku od prvega dne objave izvida dopinškega testa. Je pravzaprav med redkimi, ki ni iskala izgovorov. Vsekakor pa je njena neumna poteza, ki si jo je privoščila v Vancouvru, opozorilo za vse mlade biatlonce, da v športu šteje le trdo delo, bližnjic preprosto ni," je sklenil prvi mož stroke pri slovenski reprezentanci.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine