Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Francozinja in Norvežan velika junaka zadnje tekme sezone

Francozinja Justine Braisaz-Bouchet je zmagovalka zadnje ženske biatlonske preizkušnje svetovnega pokala za sezono 2021/22. Osvojila je tudi mali globus.
Justine Braisaz-Bouchet v cilju preizkušnje na slovitem Holmenkollnu. FOTO: Terje Bendiksby/AFP
Justine Braisaz-Bouchet v cilju preizkušnje na slovitem Holmenkollnu. FOTO: Terje Bendiksby/AFP
Š. R., STA
20. 3. 2022 | 13:53
20. 3. 2022 | 16:07
2:55

V Oslu je na tekmi s skupinskim štartom Justine Braisaz-Bouchet ugnala drugouvrščeno Nemko Franzisko Preuss in tretjo Norvežanko Marte Olsbu Roeiseland, sicer zmagovalko skupnega seštevka sezone. Na zadnji ženski tekmi se je odvijal ogorčen boj za mali kristalni globus v tej disciplini. V boju zanj je bilo kar precej tekmovalk, realno pa le prve štiri v seštevku.

Na koncu je s prvim mestom do zmage v seštevku discipline po tretji zmagi v karieri prišla Braisaz-Bouchetova. Švedinja Elvira Öberg je brez malega globusa ostala, potem ko jo je v ciljnem sprintu za četrto mesto, ki ga je potrebovala za slavje, prehitela rojakinja Linn Persson.

Slovenk na zadnji tekmi ni bilo na štartu. Do točk svetovnega pokala je v tej sezoni prišla le Polona Klemenčič, osvojila jih je osem za končno 99. mesto. V skupnem seštevku je bila najboljša Roeiselandova (957 točk), druga je bila Elvira Öberg (823), tretja pa Avstrijka Lisa Theresa Hauser (684).

V šprinterski in zasledovalni razvrstitvi je prav tako slavila Roeiselandova, na posamičnih tekmah je bila najboljša Čehinja Marketa Davidova, v štafetah pa so tesno pred Norvežankami končale Švedinje.

Za konec presenetil Bakken

Norvežan Sivert Guttorm Bakken je s premierno zmago v karieri poskrbel za lepo presenečenje na sklepni tekmi biatlonskega svetovnega pokala 2021/22 v Oslu. Na tekmi s skupinskim štartom je bil 23-letni Norvežan ob jubilejnem 25. nastopu v svetovnem pokalu ob rojaku Vetleju Sjaastadu Christiansenu edini, ki je na 15-kilometrski tekmi zadel vseh 20 tarč.

V napetem zadnjem krogu je Bakken v finišu branil tesno prednost v dvoboju z izkušenejšim rojakom Sturlo Holmom Laegreidom, ki je moral v kazenski krog dvakrat, in ga prehitel za pol sekunde. Francoz Emilien Jacquelin, tekmo je prav tako končal z dvema strelskima napakama, je bil v zadnjem krogu močnejši od Nemca Erika Lesserja, s katerim sta se skupaj podala v smučino po četrtem streljanju, in ga potisnil na četrto mesto.

Že pred tekmami v Oslu je skupni seštevek svetovnega pokala osvojil Francoz Quentin Fillon Maillet, tudi nosilec petih olimpijskih odličij na igrah v Pekingu, ki je zadnjo tekmo po treh kazenskih krogih končal na sedmem mestu, za že omenjenim Christiansenom. Slovenija svojega predstavnika na zadnji tekmi ni imela.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine