Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Biatlonka Urška Poje prvič pri točkah

Bila je ena od dvanajstih tekmovalk, ki so v šprintu za svetovni pokal v Hochfilznu pobelile vse tarče.
Urška Poje boljša kot danes v svetovnem pokalu še ni bila. FOTO: Matej Družnik/Delo
Urška Poje boljša kot danes v svetovnem pokalu še ni bila. FOTO: Matej Družnik/Delo
13. 12. 2018 | 18:54
13. 12. 2018 | 19:04
4:58
Hochfilzen – Biatlonska karavana se je z uvodne postaje svetovnega pokala na Pokljuki preselila k sosedom, v avstrijski Hochfilzen, kjer so se danes v 7,5-kilometrskem šprintu najprej pomerila dekleta. Med 98 tekmovalkami jih je dvanajst pobelilo vseh deset tarč, med njimi tudi Slovenka Urška Poje, ki si je na ta račun zagotovila tri točke za 38. mesto, na katerem je za zmagovalko zaostala debelo minuto in pol. Zanjo so bile to sploh prve točke v svetovnem pokalu, je bila pa na individualni preizkušnji na letošnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu že odlična dvanajsta. Drugi dve Slovenki sta bili bistveno manj natančni in sta zato končali pri repu uvrščenih: Polona Klemenčič je zgrešila štirikrat in je s štiriminutno zamudo zasedla 94. mesto, Lei Einfalt pa je roka zadrhtela kar petkrat, od tega štirikrat stoje, in je končala tik za reprezentančno kolegico.


Najlažje unovčila idealne razmere


»Z nastopom sem zadovoljna, dala sem svoj maksimum in iztržila najboljši rezultat doslej. Na strelišču sem bila stoodstotno uspešna in – mislim, da – tudi razmeroma hitra, toda še so rezerve. Tekaško hitreje ni šlo. Hochfilzen sicer ne sodi med najzahtevnejša prizorišča, tako da je bilo tu najlažje unovčiti idealne razmere, ki smo jih imeli,« se je smejalo Pojetovi, glavni trener Uroš Velepec pa je pripomnil: »Biti moramo kar zadovoljni, sploh z Urško, ki je tekla na podobni ravni kot na Pokljuki, kar prinaša okrog dveminutno zamudo za najboljšiimi, kar je lep napredek v primerjavi z minulo sezono, v kateri je izgubljala malo manj kot tri minute. Na streljanju se ji je danes končno izšlo in – če se malo pošalim – tudi brez padca v zadnjem krogu je bilo! Prve točke v karieri so lep korak naprej, seveda pa jo čaka še dolga pot.«

Dorothea Wierer je bila srečnejša v plesu desetink. FOTO: Stefan Adeldberger/AFP
Dorothea Wierer je bila srečnejša v plesu desetink. FOTO: Stefan Adeldberger/AFP


Najhitrejši v manj kot sekundi


Zmage, pete v karieri in krstne šprinterske, se je razveselila 28-letna Italijanka Dorothea Wierer, ki si je konkurenco pokorila, dasiravno je morala po drugem strelskem postanku v kazenski krog. Toda enako se je primerilo tudi pokljuški junakinji, Finki Kaisi Mäkäräinen, ki je zato za pičlih šest desetink sekunde ostala brez zmage. Na tretjem mestu je bila najboljša biatlonka, ki je pobelila vse tarče, ruska veteranka Jekaterina Jurlova-Percht, ki pa je bila manj prepričljiva v smučini in je zaostala skoraj 25 sekund, obenem pa mukoma ubranila napad četrte Lise Vittozzi, ki je ravno tako enkrat zgrešila. Jutri čaka šprint na 10 kilometrov še moške, tudi slovensko peterico Jakova Faka (štartna številka 24), Klemna Bauerja (52), Miho Dovžana (71), Roka Tršana (91) in Mitjo Drinovca (96). Ženske, tudi Pojetova, bodo nastope nadaljevale v sobotnem zasledovanju.


IZIDI ŽENSKEGA ŠPRINTA (7,5 km)


1. Dorothea Wierer (Ita) 21:04,9 (1)
2. Kaisa Mäkäräinen (Fin) + 0,6 (1)
3. Jekaterina Jurlova-Percht (Rus) 24,4 (0)
4. Lisa Vittozzi (Ita) 25,3 (1)
5. Monika Hojnisz (Pol) 28,2 (0)
6. Irina Krjuko (Blr) 38,5 (0)
7. Paulina Fialkova (Slk) 43,8 (1)
8. Anais Chevalier (Fra) 45,4 (1)
9. Irina Starih (Rus) 47,5 (0)
10. Anastazija Kuzmina (Slk) 49,6 (2)
38. Urška Poje (Slo) 1:37,9 (0)
94. Polona Klemenčič (Slo) 3:59,7 (4)
95. Lea Einfalt (Slo) 4:13,7 (5)

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine