Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Alenka Čebašek in Miha Šimenc do dosežkov kariere

Slovenska smučarska tekačica se je v Dresdnu prvič doslej prebila v finale šprinterske preizkušnje svetovnega pokala.
Alenka Čebašek tako visoko kot danes v posamični konkurenci še ni bila. FOTO: Matej Družnik/Delo
Alenka Čebašek tako visoko kot danes v posamični konkurenci še ni bila. FOTO: Matej Družnik/Delo
12. 1. 2019 | 14:50
12. 1. 2019 | 15:46
8:28
Po koncu tradicionalne novoletne turneje Tour de Ski so se smučarski tekači in tekačice preselili v Dresden, ki je danes gostil 1,6-kilometrski mestni šprint v prosti tehniki, v slovenskem taboru pa niso mogli računati na Anamarijo Lampič, ki se bo med elito vrnila prihodnji teden v Estoniji. Po današnji posamični šprinterski preizkušnji bo jutri na sporedu še ekipna.

Današnji izziv je bil za slovensko zastopstvo izjemno uspešen. Miha Šimenc se je namreč prvič v karieri prebil v polfinale šprinta za svetovni pokal, Alenka Čebašek pa je šla še korak dlje in je ujela celo finale, kar se ji pred tem prav tako še ni posrečilo. Lani je bila namreč ravno v Dresdnu za las prekratka in je zasedla sedmo mesto, ki ga je letos izboljšala, čeravno ni v finalu po padcu v zavoju prehitela nobene tekmice.


POTEK KVALIFIKACIJ


Med dekleti se iz slovenske četverice skozi kvalifikacijsko sito ni prebila zgolj Eva Urevc, ki je tekmo odprla, bila do polovice še konkurenčna, nato pa ji je zmanjkalo energije in je na 40. mestu zaostala več kot četrt minute. Zanjo je bil to najslabši šprinterski dosežek v poolimpijski zimi, v kateri je že štirikrat ujela točke svetovnega pokala. Preostale tri slovenske zastopnice so bile bistveno prepričljivejše.


Štiri Švedinje med 6


Katja Višnar je na kvalifikacijskem enajstem mestu zaostala pet sekund, Alenka Čebašek je bila dve mesti slabša in še pol sekunde počasnejša, tudi Vesna Fabjan ni imela težav z uvrstitvijo v izločilne boje, saj je bila osemnajsta. Pri vrhu so kraljevale Švedinje, saj so bile med najhitrejšimi šestimi kar štiri na čelu s Hanno Falk, ki se ji je še najbolj, na pol sekunde, približala Američanka Sophie Caldwell.

Miha Šimenc je bil v drugi polovici kvalifikacij med najhitrejšimi. FOTO: Matej Družnik/Delo
Miha Šimenc je bil v drugi polovici kvalifikacij med najhitrejšimi. FOTO: Matej Družnik/Delo


Šimenc v drugi polovici kvalifikacij med najhitrejšimi


Med moškimi je imela Slovenija v konkurenci kar štiri predstavnike, vendar pa so trije (Janez Lampič, Luka Prosen in debitant Andrej Jenko) obtičali že v kvalifikacijah. V izločilnih bojih bo tako čast reševal Miha Šimenc, ki je dopoldne postavil zelo dober 15. čas, za najhitrejšim, Italijanom Federicom Pellegrinom, pa zamudil manj kot pet sekund. Ves zaostanek si je nabral že na prvih 800 metrih, po katerih je zasedal šele 44. mesto, nato pa izjemno pospešil.


IZIDI KVALIFIKACIJ


Ženske

1. Hanna Falk (Šve) 3:41,85
2. Sophie Caldwell (ZDA) + 0,49
3. Stina Nilsson (Šve) 0,80
4. Evelina Settlin (Šve) 2,79
5. Sandra Ringwald (Nem) 2,95
11. Katja Višnar (Slo) 4,99
13. Alenka Čebašek (Slo) 5,57
18. Vesna Fabjan (Slo) 8,37
40. Eva Urevc (Slo) 15,97

Moški


1. Federico Pellegrino (Ita) 3:21,12
2. Andrew Young (VB) 0,47
3. Gleb Retivih (Rus) 1,27
4. Andrej Krasnov (Rus) 1,53
5. Sindre Bjørnestad (Nor) 1,69
15. Miha Šimenc (Slo) 4,70
44. Janez Lampič (Slo) 9,40
52. Luka Prosen (Slo) 11,54
56. Andrej Jenko (Slo) 12,74


POTEK ČETRTFINALA


Iz slovenske ženske trojice, ki se je prebila v izločilne boje, je v četrtfinalu prva nastopila Katja Višnar, ki je bila vse do zadnjega v boju za drugo mesto v tretji skupini, z odličnim ciljnim šprintom pa ga je tudi dosegla. Za 15 stotink je zaostala za Norvežanko Maiken Caspersen Falla, zato pa je za seboj pustila Švicarko Laurien van der Graaff. S tem ji ni bilo trepetati do konca, da bi se v polfinale uvrstila skozi stranska vrata, po času.

Preostali dve Slovenki sta tekmovali v zadnji četrtfinalni skupini, ki je bila na papirju najslabša, saj se nobena od tekačic v njej v kvalifikacijah ni prebila v najboljšo dvanajsterico. Ravno ob koncu prvega kroga je padla Vesna Fabjan, ki je tako mnogo predčasno izpadla iz nadaljnjega boja, se je pa odlično borila Alenka Čebašek, ki je v ciljno ravnino prismučala kot druga in to mesto tudi zadržala. Predse je morala spustiti zgolj Švedinjo Majo Dahlqvist.

Mejnik v karieri pa je lovil – in naposled tudi ujel – edini slovenski zastopnik v izločilnih bojih Miha Šimenc. Doslej se namreč ni še nikdar prebil skozi četrtfinalno sito, tokrat pa je izkoristil odsotnost nekaterih najboljših šprinterjev in tudi razmeroma ugodno peto skupino, v kateri je bil v kvalifikacijah najhitrejši Britanec James Clugnet, toda šele štirinajsti. Šimenc je ves čas držal stik z najhitrejšimi, v finišu pa se je povzpel na drugo mesto, le za Francozom Renaudom Jayem, in ga zadržal do cilja.


POTEK POLFINALA


Alenka Čebašek je v drugi polfinalni skupini, v kateri je bila tudi druga Slovenka Katja Višnar, lovila sploh prvi finalni nastop v posamičnih šprintih doslej v karieri, lani mu je bila na sedmem mestu še najbližje ravno v Dresdnu, obenem je dan pozneje dosegla rezultat kariere s petim mestom v ekipnem šprintu. Danes je bila dovolj odločna in hitra, da je bila ves čas pri vrhu, tudi v ciljnem šprintu ji ni zmanjkalo sape, temveč je prvič napredovala v finale z drugim časom skupine, ponovno le za Dahlqvistovo, ki je bila šest desetink hitrejša.

Manj uspešen je bil Miha Šimenc, ki pa je že z uvrstitvijo v polfinale upravičil (in verjetno tudi presegel) pričakovanja. Trije Francozi in dva Norvežana, s katerimi se je moral kosati, so ga izrinili povsem v ozadje strnjene skupine, od koder se ni mogel več prebiti v ospredje. Ciljno črto je prečkal kot peti, za seboj pustil Clementa Arnaulta, za najhitrejšim Erikom Valnesom pa zaostal sekundo in enajst stotink. V finale so se prebili trije Francozi, dva Norvežana in Rus.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine