Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tokio 2020

Tudi pri ženskah svetovni rekord na 400 m z ovirami

Po Karstenu Warholmu tudi Sydney McLaughlin z novim svetovnim rekordom do zlate kolajne v teku na 400 metrov z ovirami.
Sydney McLaughlin je dosegla rekordno znamko. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Sydney McLaughlin je dosegla rekordno znamko. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
P. Z., STA
4. 8. 2021 | 06:47
4. 8. 2021 | 09:18
2:28
Ameriška atletinja Sydney McLaughlin je na olimpijskih igrah v Tokiu postavila nov svetovni rekord v teku na 400 metrov z ovirami in osvojila odličje najžlahtnejšega leska.

image_alt
Izjemen svetovni rekord Warholma, skok v daljino Malaiki Mihambo


Sydney McLaughlin je osvojila novo zlato kolajno za ZDA. FOTO: Hannah McKay
Sydney McLaughlin je osvojila novo zlato kolajno za ZDA. FOTO: Hannah McKay


Enaindvajsetletna študentka Univerze Kentucky je slavila s časom 51,46, svojo rekordno znamko, ki jo je letos junija postavila v Eugenu, je izboljšala za 44 stotink sekunde.
 

Evropski rekord


Na drugo mesto se je uvrstila njena rojakinja Dalilah Muhammad (51,08), na tretje pa Nizozemka Femke Bol (52,03). Obe sta dosegli svoja najboljša časa, Bolova je postavila tudi nov evropski rekord, ki je bil od leta 2003 v lasti Rusinje Julije Pečonkine.

Včeraj je svetovni rekord na 400 metrov z ovirami izboljšal Norvežan Karsten Warholm. Sydney McLaughlin je nadarjena tekačica, ki je nase opozorila že v rosnih letih. Z le 16 leti je leta 2016 v Riu prvič nastopila na olimpijskih igrah. Športnica iz ameriške zvezne države New Jersey prihaja iz tekaške družine: njen brat Taylor je na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2016 na 400 metrov z ovirami zasedel drugo mesto, njen oče pa je bil na olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu polfinalist na 400 metrov.

Sydney McLaughlin se je veselila zlata in rekorda. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Sydney McLaughlin se je veselila zlata in rekorda. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters


Po igrah v Riu je McLaughlinova nekaj časa ostala v senci rojakinje Muhammadove, ki je leta 2019 v Dohi postala svetovna prvakinja. Zdaj je obrnila ploščo in po tem, ko se ji v Riu ni uspelo prebiti v polfinale, junija letos pa s svetovnim rekordom 51,90 sekunde kot prva ženska tekla pod 52 sekundami, se danes poznavalci strinjajo, da se je v Tokiu njen čas šele začel.

Tokrat se je zgodilo prvič v olimpijski zgodovini, da sta tekmovalki iz iste države osvojili zlato in srebrno medaljo na 400 metrov z ovirami. Zmagovalka je sedla na tla, resno pogledala na semafor, nato pa vstala in se odpravila proti postaji za razkuževanje rok. Muhammadova je prišla k njej in jo objela.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine