Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tokio 2020

Evropski prvaki, španski virtuoz in brazilski zbiralec trofej

Olimpijski turnir v nogometu na Japonskem ne bo niti približno tako odmeven kot je bil tisti pred petimi leti v Braziliji. Velikih asov bo kljub temu na pretek.
Dani Alves s pokalom lige prvakov po finalni tekmi na Wembleyju med Barcelono in Manchester Unitedom leta 2011. FOTO: Eddie Keogh/Reuters
Dani Alves s pokalom lige prvakov po finalni tekmi na Wembleyju med Barcelono in Manchester Unitedom leta 2011. FOTO: Eddie Keogh/Reuters
Jan Krstovski
19. 7. 2021 | 09:00
4:33
Olimpijske igre v Riu so že zaradi prizorišča samega v ospredje potisnile nogomet, ki je v Braziliji religija. K temu je pripomogla tudi zvezdniška zasedba na čelu z Neymarjem, ki je v dramatičnem finalu izvedel odločilno enajstmetrovko za zmago Brazilije nad Nemčijo.

Prek 60.000 gledalcev na štadionu Maracana je padlo v trans, pet let kasneje bo na ogromnih japonskih štadionih odmevala le tišina. Fifa je zaradi posledic pandemije omogočila vpoklic igralcev, ki so mlajši od 24 let, vsaka reprezentanca pa lahko izbere tudi tri starejše nogometaše. Med najizkušenejšimi bo Brazilec Dani Alves, najtrofejnejši nogometaš vseh časov. Nekdanji zvezdnik Seville, Barcelone, Juventusa in Paris Saint-Germaina kariero zaključuje v Sao Paulu, pri 38 letih pa bo poskusil v svoje nabito polne vitrine poleg kar 43 pokalov stlačiti še prvo olimpijsko odličje.

»Odgovornosti branjenja olimpijske kolajne ni mogoče opisati. Za to živim in za to se borim,« je po vpoklicu čustveno sporočil Alves. Brazilce že v prvem kolu čaka spopad z Nemci, in to v Jokohami, kjer jim je neustavljiva naveza Ronaldo-Rivaldo leta 2002 prinesla zadnji svetovni naslov ravno na račun elfa.
 

Iz Stožic v Tokio


Največji nemški as bo v Tokiu Max Kruse, 33-letni napadalec Uniona iz Berlina in nekdanji članski reprezentant. Po zmagi nemških mladincev letos v Ljubljani bo priložnost v Tokiu dobilo sedem evropskih prvakov na čelu z Arnejem Maierjem, ki je poveljeval nemški zvezni vrsti na poti do finala v Stožicah. V skupini D bo z Brazilci in Nemci igrala tudi močna Slonokoščena obala, za katero bosta nastopila vezist AC Milana Franck Kessie in branilec Manchester Uniteda Eric Bailly.

Nemška reprezentanca do 21 let proslavlja po zmagi nad vrstniki iz Portugalske na finalnem obračunu eura 2021 v Ljubljani. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Nemška reprezentanca do 21 let proslavlja po zmagi nad vrstniki iz Portugalske na finalnem obračunu eura 2021 v Ljubljani. FOTO: Borut Živulović/Reuters


Japonska bo v skupini A igrala z Južno Afriko, Mehiko in Francijo. Takefusa Kubo, član madridskega Reala, je igralec s potezo več, ki pa 20-letniku praviloma še ne uspevajo v pravih trenutkih. V tem pogledu bi se lahko naučil marsikaj od Francoza Andre-Pierre Gignaca, ki gole že zadnjih šest let pridno zabija za mehiški Tigres, in bo udarna sila »galskih petelinov«. Prvo tekmo na turnirju bodo Francozi igrali z Mehičani, ki na OI vedno pridejo z močno zasedbo. Tokrat ji bo poveljeval eden največjih zvezdnikov, vratar Guillermo Ochoa, s čigar obrambami se je članska izbrana vrsta prebila v izločilne boje zadnjih dveh svetovnih prvenstev.
 

Ali kolajna ali vojska


Južna Koreja se bo v skupini B pomerila z Novo Zelandijo, Romunijo in Hondurasom, ki je v Riu navdušil s četrtim mestom in bo poskušal letos narediti še korak dlje. Na papirju najmanj zvezdniška skupina v sebi kljub vsemu nosi zanimivo zgodbo, saj bi se lahko Korejci, najbolj izstopa 20-letni vezist Valencie Lee Kang-in, z osvojenim odličjem izognili služenju 18-mesečnega vojaškega roka.

Egipt se bo v skupini C v boju z Argentino, Avstralijo in Španijo moral znajti brez Mohameda Salaha, ki si je neuspešno prizadeval oditi v Tokio. Argentinci, ki so olimpijski prestol leta 2008 v Pekingu zasedli z Lionelom Messijem, bodo tokrat upe polagali v Thiaga Almado, 20-letnega krilnega napadalca Veleza, ki so ga v karieri že primerjali s slovitim rojakom.

Strelec Mikel Oyarzabal proslavlja s soigralci po golu v mreži Hrvaške na tekmi osmine finala eura 2020 v Københavnu. FOTO: Stuart Franklin/Reuters
Strelec Mikel Oyarzabal proslavlja s soigralci po golu v mreži Hrvaške na tekmi osmine finala eura 2020 v Københavnu. FOTO: Stuart Franklin/Reuters


Unai Simon, Eric Garcia, Pau Torres, Dani Olmo, Mikel Oyarzabal, Pedri … Bere se kot prva postava španske članske reprezentance in v veliki meri je to na euru 2020 tudi bila, vsi omenjeni nogometaši pa so na seznamu za nastop v Tokiu, kjer bodo Španci odločno krenili po drugo zlato odličje. Na euru si je pohvale svetovne javnosti in selektorja Luisa Enriqueja, ki ga je primerjal z legendarnim Andresom Iniesto, prislužil predvsem vezist Barcelone Pedri, 18-letnik je še lani igral v drugi španski ligi, za njim pa je neverjetna sezona. Realova zvezdnika Marco Asensio in Dani Ceballos sodita v kvoto starejših nogometašev in bosta želela tudi dokazati, da si zaslužita zaupanje novega klubskega trenerja Carla Ancelottija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine