Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Pri 1:4 leteli lopar, brisača in steklenica, a se ni vdala

Polona Hercog dobila dramatičen dvoboj 1. kola Wimbledona proti Viktorii Kužmovi, naslednja tekmica Madison Keys. Hiter konec za Dalilo Jakupović.
Polona Hercog je uspešno začela turnir na sveti travi. FOTO: Reuters
Polona Hercog je uspešno začela turnir na sveti travi. FOTO: Reuters
1. 7. 2019 | 19:30
1. 7. 2019 | 19:32
6:22
Šport je sestavljen iz zmag in porazov, nekateri so še posebej boleči in nekatere še posebej sladke. Polona Hercog se je od prejšnjega turnirja za grand slam, OP Francije, poslovila s porazom, po katerem se je pobirala še nekaj dni, na novi postaji velike četverice je dosegla zmago, ki jo bo lahko pospravila v rubriko posebnih. V 1. kolu Wimbledona je namreč po hudem boju po dveh urah in pol slavila s 4:6, 7:6 (5), 7:5 proti Viktorii Kužmovi, pri čemer je v odločilnem nizu že zaostajala z 1:4.

Polona Hercog se je zadnje čase kar že specializirala za napete dvoboje, dva takšna je v Parizu dobila in enega izgubila, k prvim lahko zdaj prišteje še včerajšnjega proti 21-letni Slovakinji. S 60. mestom najvišje uvrščena Slovenka na lestvici WTA se je partije 1. kola lotila zelo pozitivna, na igrišču pa so stvari ubrale svojo pot. »Vedno ko sem razmišljala o tem dvoboju, sem bila tista, ki zmaga,« je pojasnila, potem ko je do uvrstitve prišla na vse prej kot lahek način.

S Kužmovo sta namreč poskrbeli za pravo dramo, saj Hercogova nikakor ni mogla udejaniti načrta, ki si ga je zastavila – da ji ne bo dovolila narekovanja ritma, da bo sama Slovakinjo dobila v svoj mlin, preden bo ona njo. Začetni udarec in forehand, na kateri je osnovana njena igra, pač nista delovala, na koncu je zadela le 50 odstotkov prvih servisov, kar pomeni, da si ni s tem priigrala nobene prednosti.

Polona Hercog kljub visokemu zaostanku v tretjem nizu ni obupala. FOTO: Reuters
Polona Hercog kljub visokemu zaostanku v tretjem nizu ni obupala. FOTO: Reuters


»Vsekakor sem imela v glavi drugačen scenarij, nisem bila dovolj napadalna. Pričakovala sem, da bom igrala boljše, še včeraj sem opravila enega boljših treningov. Malce so me presenetila tudi zelo počasna igrišča, veliko počasnejša od tistih, na katerih smo trenirali, trava je res zelo visoka. To me je vrglo iz tira in nisem se najbolje znašla,« je priznala 28-letna Štajerka, ki se je že z uvodno igro znašla v zaostanku breaka in to je bila kar rdeča nit dvoboja – vedno je Hercogova lovila, ko je ujela, se je vse skupaj zdelo Sizifovo delo, saj je prigarano spet izgubila.


​Pri 1:4 o razbijanju loparjev


Kot denimo v uvodnem nizu, ko je izničila zaostanek, pa v naslednji igri zapravila 40:0 na svoj servis in je Kužmova spet prišla do breaka, ali ko je po hudem boju izenačila v nizih, nato pa kmalu na začetku tretjega spet izgubila igro na svoj servis. Med odmorom pri zaostanku z 1:4 so na tla leteli lopar, brisača, steklenica z vodo. A ko je spravila ven frustracije, se je Mariborčanka spet zbrala, pomembno pri vsem tem pa je, da se ni vdajala, še vedno se je bodrila.



»Ponosna sem, da sem se rešila, pri meni je zdaj začelo prevladovati razmišljanje, da ne popustim, da do konca verjamem, da lahko zmagam. Zavedala sem se, da tudi pri vodstvu s 4:1 ni lahko dobiti tekme, če ostaneš blizu, se ti morda ponudi še ena priložnost. Lani bi bile take tekme izgubljene, letos je miselnost drugačna. Že od začetnega zaostanka sem si vseskozi govorila, da bom ujela ritem in tekmico, nisem se obremenjevala z rezultatom, šele pri 1:4 v tretjem nizu sem se zavedla, da je lahko vsega skupaj zelo hitro konec. Prvič se mi je v misli prikradlo, kako bom po tekmi razbijala loparje … A načeloma niti enkrat v dvoboju nisem imela občutka, da je z mano konec,« je pojasnjevala Hercogova, ki je za zmago prvič servirala pri 5:4, a je gladko izgubila igro, si nato zlahka priigrala novo prednost, ki pa jo je potrdila. »Škoda, škoda,« se je slišalo okoli igrišča št. 6, a to je bila slovaška »škoda«, saj je imela Kužmova precej (motečih) gledalcev.

Hercogova je prepričana, da lahko premaga tudi Madison Keys. FOTO: Reuters
Hercogova je prepričana, da lahko premaga tudi Madison Keys. FOTO: Reuters


»Po eni strani je zmaga vsekakor sladka, a vendarle moji cilji sežejo dlje od preboja v 2. kolo,« je še poudarila, potem ko je šele četrtič preskočila 1. kolo v Wimbledonu, dobro zavedajoč se, da bo morala v naslednjem kolu proti 17. nosilki Madison Keys pokazati veliko več. »Najprej je treba analizirati, zakaj je bila moja igra slabša od pričakovane, a ostajam pozitivna. Če bom igrala svoj najboljši tenis, jo lahko premagam,« pravi Hercogova, katere drugi del dvoboja si je ogledal tudi trener Madison Keys, brez preferenc katero tekmico bi si raje želel za varovanko, šlo je zgolj za proučevanje igre. Z Američanko je letos sicer že tesno izgubila na rimskem pesku.


Slovo Jakupovićeve že po eni uri


Precej krajši in manj dramatičen je bil uvodni wimbledonski dvoboj Dalile Jakupović. Belgijka Kirsten Flipkens jo je po uri in treh minutah igre odpravila s 6:1, 6:3. Za Jakupovićevo, ki v posamični konkurenci na turnirjih za grand slam še ni dobila uvodnega dvoboja, s tem še ni konec Wimbledona, saj ostaja v konkurenci dvojic.

Jutri dvoboji 1. kola čakajo Tamaro Zidanšek (proti Eugenie Bouchard), Kajo Juvan (Kristyna Pliškova) in Aljaža Bedeneta (Matteo Berrettini).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine