Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Nekaj tekmecev zanimivih, koliko za Slovence premagljivih?

Wimbledonski žreb v isto polovico postavil Rogerja Federerja in Rafaela Nadala, slednji bi se lahko že v 2. kolu pomeril z Nickom Kyrgiosom
Kaja Juvan bo ena treh slovenskih debitantk v glavnem žrebu Wimbledona, potem ko je v prvem poskusu uspešno preskočila kvalifikacije. FOTO: Reuters
Kaja Juvan bo ena treh slovenskih debitantk v glavnem žrebu Wimbledona, potem ko je v prvem poskusu uspešno preskočila kvalifikacije. FOTO: Reuters
28. 6. 2019 | 16:50
28. 6. 2019 | 16:53
4:53
London – Žreb za tretji teniški turnir za veliki slam v sezoni, Wimbledon, je poskrbel, da bo na najbolj znanih travnatih igriščih zanimivo od samega začetka, še veliko pred odločilnimi dvoboji in načrtovanimi obračuni med najvišje postavljenimi nosilci. Slovenska peterica je imela različno srečo, nekaj tekmecev je zelo zanimivih, vprašanje je, koliko bo premagljivih. Aljaž Bedene se bo spet, tako kot že na OP Francije, v 1. kolu pomeril z Borno Ćorićem, Polona Hercog, Tamara Zidanšek, Kaja Juvan in Dalila Jakupović pa so se izognile nosilkam.

Zaradi treh velezvezdnikov je bilo pred žrebom glavno vprašanje, v kateri polovici turnirske razpredelnice bo pristal tretji nosilec, Rafael Nadal, v isti z Novakom Đokovićem ali v spodnjem delu z Rogerjem Federerjem, kar je seveda potencialni polfinale. Španec je skupaj s Švicarjem, a do tja ga čaka še zelo dolga pot, Rafa je namreč obveljal za enega od osmoljencev žreba, saj bi se lahko že v 2. kolu pomeril z Nickom Kyrgiosom, Avstralcem z izjemnim talentom, a spornim pristopom, ki lahko ob pravem navdihu premaga vsakogar. In je Nadala tudi že v Wimbledonu, leta 2014.

Pri ženskah je zgornja četrtina turnirske razpredelnice obveljala za eno najmočnejših v zgodovini (kar se ne bi zgodilo, če bi prireditelji uporabljali enako formulo kot pri moških), v njej je pet (nekdanjih) prvih igralk sveta, sedem zmagovalk turnirjev za veliki slam, štiri wimbledonske, torej Ashleigh Barty, ki je letos osvojila OP Francije, Angelique Kerber, branilka naslova, Serena Williams, Garbiñe Muguruza, Marija Šarapova, Svetlana Kuznjecova in Samantha Stosur. V polfinalu bo mesta le za eno ... Spodnji del je manj nabit s šampionskimi imeni, pod posebnim drobnogledom pa bo vsekakor dvoboj 1. kola med nekdanjo petkratno zmagovalko Venus Williams in bržčas naslednico slovitih sester Cori Gauff. Prva šteje 39 let, druga, ki nekoliko spominja na Venus, 15 ...


Pariški déjà vu za Bedeneta


Od Slovencev je najtežji žreb doletel Aljaža Bedeneta. Odkar so prireditelji Umaga na novinarski konferenci v Ljubljani razkrili, da si najbolj želijo finale Bedene – Ćorić, je do tega dvoboja prišlo že v 1. kolu OP Francije in bo zdaj na Wimbledonu. V Parizu je Hrvat slavil s 3:1, Ljubljančan je bil na koncu razočaran, prepričan, da bi lahko iztržil več, in pred vrati je že nova priložnost. Ćorić je sicer 14. nosilec, a prav Wimbledon je njegov najslabši turnir za veliki slam, dobil je zgolj en dvoboj, leta 2015.
Od četverice slovenskih igralk ima izkušnje z Wimbledonom le Polona Hercog, ki se bo v ponedeljek pomerila s 46. s svetovne lestvice Viktorio Kužmovo, pri čemer jo je lani Mariborčanka prav na travi na Mallorci že ugnala. Zanimivo tekmico je dobila Tamara Zidanšek, namreč nekdanjo finalistko Eugenie Bouchard, ki pa je daleč od vrhunske forme. Letos je namreč na turneji WTA dobila zgolj štiri dvoboje, ta čas je 79. na svetu. Dalilo Jakupović čaka nekdanja polfinalistka Kirsten Flipkens, zdaj 81. v svetovnem zaporedju, na papirju je najlažjo tekmico dobila kvalifikantka Kaja Juvan, saj jo čaka 95. z WTA, Kristyna Pliškova, sestra dvojčica bolj uveljavljene Karoline.

"Na travi to ni najbolj ugodna tekmica, ker je visoka in dobro servira, a mislim, da je možno vse. To je vendarle moj prvi profesionalni Wimbledon, zato ni nikakršnega pritiska, da moram kaj doseči. Nabiram si izkušnje, spoznavam to raven, merim se z vedno boljšimi tekmicami. Se pa zelo veselim prvega nastopa v glavnem žrebu," pravi 18-letnica, ki ji nastop v glavnem žrebu Wimbledona prinaša večje zadovoljstvo, kot ji ga je v Parizu. Na OP Francije se namreč ni prebila skozi kvalifikacije, a nato zadnji hip dobila priložnost kot srečna poraženka. "Vsekakor je boljši občutek, saj sem šla v Parizu na glavni turnir s porazom, tu pa sem nekaj naredila za to, da lahko igram," je razmišljala Juvanova, ki je predvsem zadnje kvalifikacijsko kolo odlično odigrala. Če bo tako tudi v torek ... Bi pa ji zmaga bržčas prinesla novo izjemno izkušnjo – dvoboj s Sereno Williams.

Slovenija bo imela še dve igralki v Wimbledonu, in sicer Andrejo Klepač ter Katarino Srebotnik, ki bosta nastopali le med dvojicami.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine