Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

V ženskem tenisu je danes vse mogoče

V Wimbledonu se začenja tretji turnir za veliki slam, na osrednje igrišče prvi kot branilec naslova Novak Đoković, ki je svojo ekipo okrepil z Goranom Ivaniševićem.
Polona Hercog se bo danes pomerila z Viktorio Kužmovo, od katere je bila lani v edinem medsebojnem dvoboju boljša prav na travi, na Mallorci.<br />
FOTO: AFP
Polona Hercog se bo danes pomerila z Viktorio Kužmovo, od katere je bila lani v edinem medsebojnem dvoboju boljša prav na travi, na Mallorci.<br /> FOTO: AFP
1. 7. 2019 | 11:35
5:43
Novak Đoković bo danes – skupaj s tekmecem v 1. kolu Philippom Kohlschreiberjem – ob 14. uri prvi stopil na še nedotaknjeno osrednje wimbledonsko igrišče, najbolj slovito teniško. Še pred tem pa je srbski as svetovno teniško javnost presenetil z vestjo, da se je njegovi ekipi pridružil Goran Ivanišević. Od slovenskih igralcev bosta uvodni dan travnatega turnirja za veliki slam igrali Polona Hercog in Dalila Jakupović. Aljaž Bedene je medtem dobil novega tekmeca, potem ko je Borna Ćorić nastop odpovedal zaradi poškodbe, se bo jutri meril z Matteom Berrettinijem.

Dalila Jakupović, ki na turnirjih za veliki slam še ni dobila dvoboja, se bo danes pomerila z nekdanjo polfinalistko Kirsten Flipkens, proti kateri bo precejšnja avtsajderka, saj ji v tej sezoni ne gre in ne gre, zadnji dvoboj na turneji WTA je dobila v začetku aprila. Najboljša slovenska teniška igralka v minulem letu po izboru zveze je imela precej sreče, da se je zaradi številnih odpovedi neposredno uvrstila v glavni žreb, saj bi ji lahko kvalifikacije povzročale precejšnje preglavice. Oba dosedanja dvoboja s Flipenskovo, oba letos na trdi podlagi, je Jakupovićeva izgubila. Njun dvoboj do danes zadnji na igrišču številka 7.

Branilec naslova Novak Đoković je tudi letos prvi favorit za zmago, v Wimbledonu se je njegovi ekipi pridružil Goran Ivanišević. FOTO: Reuters
Branilec naslova Novak Đoković je tudi letos prvi favorit za zmago, v Wimbledonu se je njegovi ekipi pridružil Goran Ivanišević. FOTO: Reuters


Drugačni meseci so za Polono Hercog, saj igra precej bolje, kot je pred tem. Prehod s peska na travo ji je precej dobro uspel, odigrala je dva turnirja in se obakrat prebila do osmine finala, a v 's-Hertogenboschu za to dobila le en dvoboj, v Eastbournu, kjer je morala v kvalifikacije, pa štiri. »Prehod je bil kar v redu, na začetku je bilo malce lovljenja, saj se povsem spremeni dinamika igre, drugi turnir pa je bil že precej boljši. Morda ne ravno dvoboj s Pauline Parmentier, s katero sem igrala že drugič na istem turnirju, kar je precej nenavadno, poleg tega je bilo malce pritiska, ker sem si res želela v naslednjem kolu meriti s Simono Halep,« se je nazaj ozrla Hercogovo, ki je nato še tretjič v karieri izgubila z nekdanjo prvo igralko sveta, a še tretjič v treh nizih.



»To so dvoboji, s katerimi pridobivaš dragocene izkušnje, dvigaš raven, delaš velike preskoke. Četudi izgubljaš, s tem pridobiš zelo veliko,« pravi 28-letna Mariborčanka, ki je prvi trening v Wimbledonu opravila v petek, na največji turnir pa se je preselila zelo samozavestna. »Dobro sem pripravljena, občutki so dobri, pozitivni. Forma se zadnjih nekaj mesecev vseskozi stopnjuje,« pravi pred dvobojem 1. kola, v katerem jo čaka 21-letna Slovakinja Viktoria Kužmova, ki v Wimbledonu še ni dosegla zmage, Hercogova pa je dobila edini medsebojni dvoboj, lani na travi Mallorce. Danes bosta ob 12.00 po slovenskem času odprli tekmovalni dan na igrišču številka 6.

Dalila Jakupović se bo danes pomerila z Kirsten Flipkens. FOTO: Reuters
Dalila Jakupović se bo danes pomerila z Kirsten Flipkens. FOTO: Reuters

 

Apetiti rastejo


»Včasih odigra dobro, včasih povprečno, 'nabija' servis in se malce slabše giba, tako da bo ključno, da jo 'sprehajam' po igrišču, sicer jo bom težko prebila. Mislim, da bo razplet odvisen od mene, če bom odigrala agresivno, potem bi moral biti rezultat ugoden,« je prepričana naša igralka, ki so ji v zadnjem obdobju apetiti narasli. Ko je izgubila v 3. kolu Roland-Garrosa proti lanski finalistki Sloane Stephens, proti kateri ni bila brez možnosti, se je pobirala kar nekaj dni, saj je bilo razočaranje veliko, rezultat (sicer izenačitev njenega najboljšega) je ni zadovoljil.

»Težko je bilo, toliko težje, ker sem vedela, da je bilo možno marsikaj. Kako se je turnir razpletel … Vsekakor sem tudi sama imela priložnost za odmeven dosežek, seveda ob takšnem finalu pomisliš, da bi bil lahko tam tudi sam. Danes je v ženskem tenisu vse možno, vse se da,« razmišlja Hercogova, ki vidi »širšo« sliko tudi v Wimbledonu, a se hkrati zaveda, da je trava najbolj nepredvidljiva podlaga, zato je za zdaj osredotočenost na 1. kolu in Kužmovi.
 

Bedene z dežja pod kap


Najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene je dobil novega tekmeca, saj je zaradi poškodbe hrbta Borna Ćorić nastop odpovedal. Hrvatovega mesta ni zasedel srečni poraženec, ampak so prireditelji premestili več igralcev, tako da se bo Ljubljančan pomeril z Matteom Berrettinijem. Resda gre za tri mesta nižje postavljenega nosilca (17.), a veliko bolj neugodnega tekmeca, saj je to eden od najbolj »vročih« igralcev ta čas. Italijan je namreč na travi dobil Stuttgart, v Halleju pa igral v polfinalu …

Aljaža Bedeneta v 1. kolu Wimbledona čaka zelo zahtevna naloga. FOTO: Reuters
Aljaža Bedeneta v 1. kolu Wimbledona čaka zelo zahtevna naloga. FOTO: Reuters


Letošnji Wimbledon, ki naj bi minil v veliko prijetnejših temperaturah, kot so pri nas, sicer prinaša nekaj novosti, pomembnejši sta igrišče št. 1 s pomično streho ter konec maratonskih dvobojev, saj bo odslej pri 12:12 v odločilnem nizu podaljšana igra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine